True Colours Cava vapun väreissä

Perinteinen kuiva vappukuohuva on espanjalainen cava ja juhlan tunnelmaa tuo, kun myös kuplajuoma on kietoutunut värikkääseen serpentiiniin. Sateenkaaren väreillä on myös ihmisoikeuksia juhlistava sanoma.


True Colours Cava aidolla samppanjamenetelmällä

Tausta

Italialainen prosecco on trendannut jo jokusen vuoden, mutta myös Kataloniassa pääsääntöisesti tehty cava on pysynyt suosittuna kuplajuomana. Proseccosta poiketen cava tehdään aina perinteisellä samppanjamenetelmällä, jossa toinen kuplat tuottava käyminen tapahtuu pullossa.

Toisessa käymisessä cava kypsyy pulloon muodostuneen hiivasakan kanssa useita kuukausia maanalaisissa kellareissa sopivan viileissä oloissa. Sana "cava" tarkoittaakin kellaria. Tämän kypsymisen aikana cavaan muodostuu proseccoa voimakkaampi aromirakenne, jossa voi parhaimmillaan olla tyylikkään paahteisia ja hienon kompleksisia, jopa hiivaisia piirteitä.

True Colours cava on kypsynyt 14 kuukauden ajan, jolloin siihen on muodostunut hieman arvostettua paahteista makua.

Rypäleet ovat tuttu kolmen rypäleen combo eli Parellada, Xarel-lo ja Macabeo, joilla jokaisella on tärkeä osa cavan maun rakenteessa. Tähän on lisätty vielä ripaus (9%) Chardonnay-rypälettä, millä on haettu vaikutteita samppanjasta, sillä Chardonnay on tärkeä samppanjarypäle.

Luonnehdinta

True Colours cava kuohuu nopeasti. Tuoksusta paljastuu cavalle tuttua raikasta hedelmäisyyttä.

Suuntuma on pehmyt, koska nopeat kuplat tanssahtelevat vain hetken kielellä.

Maku on tuoksun mukaisesti hyvin hedelmäinen, mutta kuitenkin kuiva, sillä jäännössokeria on juuri sopivasti pyöristämässä makua.

Hedelmistä omena hallitsee makua, mutta pirteyttä tuovan sitruksisuuden lisäksi mausta löytyy myös kypsään persikkaan viittaavaa pehmeämpää hedelmää.

Aromaattisuus on aika runsasta ja makuun tuo oman lisänsä mineraalisuuden häivä. Hieman mausteinen lopetus tuo mieleen kaneliomenan.

True Colours on kokonaisuutena selväpiirteinen perinteinen cava. Se sopii monenlaiseen juhlahetkeen, kuten alkumaljaksi, kilistelyyn ja vapun suolaisille syötäville.

True Colours Cava Brut (12,79€), 3,5/5 tähteäKaikki Viinikartan vappuaiheiset jutut ja vinkit löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit vappuun


Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit