Penfolds Grange - miltä maistuu 600 euron punaviini?

Tällä viikolla on pääsiäinen, jolloin tyypillisesti nautitaan australialaista shirazia lammasruokien kanssa. Tässä olisi pääsiäisviiniksi yli 600 euron hintainen ehdotus, jonka voi noukkia esimerkiksi Helsingin Arkadian myymälästä.

Penfolds Grange 2011 (629,60€)
Etelä-Australia

Penfolds Grangen tyyli on ranskalainen

Penfolds Grange on legendaarinen aussiviini. Sitä sanotaan Australian parhaaksi ja yhdeksi maailman parhaimmista punaviineistä.

Grange syntyi jo vuonna 1951, kun kunnianhimoinen viinintekijä Max Schubert (1915-1994) oli hakenut oppia Euroopasta. Tekniikoita Grangen viininvalmistukseen tarttui etenkin Bordeaux'sta Ranskasta. Vaikka ensimmäiset vuodet olivat pettymys ja viini sai huonon vastaanoton, sitä kuitenkin on valmistettu joka vuosi maineen jatkuvasti kasvaessa. Viinikeräilijän unelma onkin hankkia kaikki vuosikerrat kokoelmaansa.

Grangella on tähtitieteellinen hinta, koska sen on alunperinkin haluttu haastaa Bordeaux "First Growth" eli parhaista parhaat ranskalaiset viinit. Kun hintaa vertaa ranskalaisiin viinin jättiläisiin, hinta on perusteltu. Siitä onkin tullut huutokauppojen suosikkiviini ja keräilykohde. Sitä on myös Alkossa jatkuvasti saatavilla, tälläkin hetkellä Penfolds Grange 2011 (629,60€) ja Penfolds Grange 2014 (719,90€).

Grangen hinta on itselleni liian korkea, mutta onnekseni pääsin maistamaan 2011-vuosikertaa. Enkä ollut mitenkään pettynyt, vaikka 2011 on sääolosuhteista johtuen huonoimpia vuosikertoja. Itse en kokenut sitä mitenkään huonoksi, vaan päinvastoin upeaksi kokemukseksi.

Grangen rypäleet tulevat valituilta tarhoilta Etelä-Australiasta. Vuosikerroissa on kuitenkin eroa rypäleiden suhteen ja vuosikerta 2011 on 100% Shiraz. Muina vuosina mukana voi olla Cabernet Sauvignonia.

Grange kypsyy uusissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä, eikä vastaavaa oltu aiemmin nähty, joten Grange on myös teknisesti käänteentekevä viini Australiassa.

Arvioissa Grange saa erittäin korkeita pisteitä. Vuosikerta 2008 sai kahdelta amerikkalaiselta kriitikolta täydet 100 pistettä. Sillä on myös säilytyspotentiaalia jopa 100 vuotta, kun Alkon perusviini tulisi nauttia 2-3 vuoden sisään. Kaikkia valmistettuja vuosikertoja nautitaan edelleen eri puolilla maailmaa ja Grange on todistanut, että se on vertaansa vailla oleva aussiviini.

Alkon kuvauksessa viini tuntuu perinteiseltä aussi-shirazilta: mustaherukkainen, tumman kirsikkainen, karhunvatukkainen, suklainen, mustapippurinen ja tamminen. Mutta kun sitä maistaa, ymmärtää, ettei se ole perinteinen aussi-shiraz. Mielestäni se maistuu hyvin paljon eurooppalaiselle ja etenkin ranskalaiselle punaviinille.

Grangen suutuntuma on erittäin täyteläinen, kuiva ja taniininen. Tummahedelmäistä muhevuutta korostaa tietyt maanläheiset vivahteet ja kompleksiset tammiaromit.

Viinissä on selvästi kerroksellisuutta, mikä tarkoittaa, että viiniä maistellessa siitä avautuu koko ajan uusia kulmia ja makuaromeja. Siitä voi esimerkiksi löytyä paahdettua kastanjaa tai savulihaa. Kokonaisuutena tyyli on kuitenkin erittäin hieno, elegantti ja kaikin puolin juotava - vivahteet kuitenkin eroavat perus-shirazista huomattavasti.

Penfolds Grange on legenda, ei voi muuta sanoa. Ja tykkäsin siitä kovasti, joten viisi tähteä on annettava huonosta vuosikerrasta huolimatta. Haluan kuitenkin varoittaa, että vaikka sijoituskohteena Grange on varmasti hyvä, maistettaessa viinin historia tulee tuntea, jotta sen voi ymmärtää.

Penfolds Grange 2011 (629,60€), 5/5 tähteä
Kuvat: Etikettikuva Viinikartta.fi ja pullokuva Alko

Kommentit

Suositut tekstit