Pirkka Barolo - Piemontesta pääsiäiseen

Keskon Pirkka-viini saattaa jonkun mielestä kuulostaa huonolta vitsiltä, varsinkin, kun Pirkka-tuotemerkki liitetään kuuluisaan laatuviiniin baroloon. Kaupan omalla merkillä saat kuitenkin reilusti vastinetta rahalle.

Pirkka Barolo Riserva 2012 (29,90€)
Italia, Piemonte
Saatavuus erinomainen. Alkon hyllyssä mahdollisesti vuosikerta 2013.

Pirkka Barolo on riserva-tason barolo

Pirkka-viinejä löytyy muutamia Alkosta ja juuri barolo kiinnitti eniten huomiotamme. Barolon sanotaan olevan "King of Wines" ja se onkin Italian kuuluisimpia viinejä. Kun tastingissa maistellaan Piemonten viinejä, viimeisenä ja tärkeimpänä lasiin kaadetaan barolo.

Tanniininen ja hapokas barolo on tehty Nebbiolo-rypäleestä, joka tunnetaan tiukoista tanniineistaan. Barolo-luokituksen laatu on sillä tasolla, että parhaat barolot voivat säilyä jopa 100 vuotta. Yleisestikin 20 vuoden kypsytys ei ole mitään.

Se kuitenkin osoittautuu pieneksi ongelmaksi Pirkka Barolon kohdalla. Pirkka on valmiiksi riserva-tason viini, joka pikaisella listauksella näyttäisi olevan Alkon halvin riserva. Sitä on siis kypsytetty pari ylimääräistä vuotta, mutta mielestäni ei tarpeeksi. Tämä on osin makuasia, mutta itse laittaisin tämän viinin vielä kymmeneksi vuodeksi kellariin, vaikka viinissä maistaa jo tiettyjä kehittyneitä piirteitä.

Barolo on jossain määrin vaikea viini, sillä tanniineja on paljon. Barolon oikeaoppisesta dekantoimisesta löytyy paljon eriäviä mielipiteitä, mutta käytännössä totesin, ettei kolme tuntia riittänyt tälle barololle.

Tarkoituksena tässä tapauksessa on viinin ilmaaminen, jotta maku avautuisi ja tanniinit pyöristyisivät. Eivät pyöristyneet. Suosittelenkin pidempää ilmaamista. Itse kaadoin viiniä takaisin pulloon puolen pullon verran ja nautin sitä seuraavana päivänä. Tässä vaiheessa viinin tiukat tanniinit olivat vihdoin antautuneet ja viinin aromikkuudesta pääsi nauttimaan paremmin.

Barolon sävy on useimmiten suhteellisen ohut ja hienosti läpikuultava, minkä ei kannata antaa hämätä, sillä maku on sen sijaan tyrmäävän aromikas. Tämän viinin värissä on myös ruskeita sävyjä.

Pirkka Barolon tuoksussa on nahkaa ja italialaisille viineille tyypillistä maanläheisyyttä sekä ylikypsän hedelmäisiä aromeja. Itse kutsun sitä italosoundiksi. Mahtavaan tuoksuun liittyy myös punaista hapokasta marjaisuutta.

Maku on kuiva ja hyvinkin tanniininen. Juuri tanniinit tarvitsevat dekantoimista.

Maussa on kiristävää karpaloa, kirsikkaa, kuivattuja hedelmiä, kuten viikunaa sekä nahkaisuutta hieman maalaismaisella vivahteella. Täyteläinen suutuntuma on kuiva, mutta aromeiltaan suuntäyttävä. Hapokkuus on reilua ja marjaisaa.

Keskon oma tuotemerkki takaa laadun ja uskoakseni normaalia huokeamman hinnan. Pirkka Barolo ylittää odotukset, mutta omaan makuuni viini vaatisi lisäkypsytystä osoittaakseen täyden potentiaalinsa. Pehmennä tanniineja dekantoimisella ja nauti pääsiäisenä kermaisen risoton ja runsaasti maustetun tai grillatun lampaan seurassa. Myös kovat italialaiset juustot pehmentävät tämän suuren viinin makua. Huomaa myös, että Alkon hyllyssä voi olla vuosikerta 2013. Kurkkaamalla taaimmaiseen riviin, saatat löytää vanhemman vuosikerran.

Pirkka Barolo Riserva (29,90€), 4/5 tähteä


Keskon omalla Pirkka-tuotemerkillä nimetty barolo, jonka on valmistanut San Silvestro. Keskon mukaan tila on tunnettu erinomaisen hinta-laatusuhteen baroloista sekä laadukkaista barbarescoista ja asteistaan. Tuottaja käyttää omien köynnösten lisäksi pitkäaikaisia sopimusviljelijöitä.


Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit