Enamore - Argentiinan Amarone

Amarone on kuuluisa italialainen punaviini, jota tehdään osittain kuivatetuista rypäleistä. Tätä aromeita tiivistävää menetelmää kutsutaan appassimentoksi. Amaronesta jäljelle jääviä rusinaisia rypäleitä käytetään vielä Ripasso-viinin valmistamiseen makua vahventamaan. Enamore-nimi on väännös Amaronesta ja se on argentiinalainen versio Amaronesta.

Enamore 2014, Argentiina, Mendoza, 24,90 €

Enamore on todella runsas viini

Enamore on todella runsas ja täyteläinen viini, jossa erilaiset tummanhedelmäiset ja marjaiset aromit oikein leikkia lyö. Tyyliin on helppo ihastua, sillä se on runsaudestaan huolimatta helppoa juotavaa. Mitään väkeviä tai kitkeriä piirteitä viinissä ei ole lainkaan. Pyöreän pehmeät tanniinit ovat itse asiassa aika vähäiset, joten ikeniä kiristäviä tuntemuksiakaan viinissä ei ole. Nyt on totta tosiaan hillokellarista haettu kaikki säilykepurnukat herukkaa, kirsikkaa, luumua ja lusikallinen vadelmaakin, ja tungettu aromit tratilla pulloon.

Marjoja tässä Malbec-vetoisessa blendissä ei kuitenkaan ole, mutta marjahilloisuus on viinin tärkeä piirre tummien kuivattujen hedelmien ohella. Hilloisuutta korostaa selvä jäännössokerin määrä. Viini on toisin sanoen hieman makea. Mielenkiintoa tuo ranskalaisesta tammesta peräisin olevat makean mausteiset tammiaromit, jotka antavat tummille hilloaromeille leveyttä ja tyyliä ja toinen puoli viinistä maistuukin lakritsiin viittaavalta makealta tammisuudelta.

Enamore on kuin oma jälkiruokansa ja se on todella paikallaan pitkän jouluaterian jälkeen nautiskeluviininä. Tätä voi nauttia portviinin sijasta. Ja siitä tuleekin mieleeni juustot. Testasimme Enamorea muutaman puolipehmeän herkuttelujuuston kanssa. Marjaisa hapokkuus on riittävä ruokia silmällä pitäen ja Enamore onkin käsittämättömän hyvä juustoviini varsinkin sellaisten juustojen kanssa, joissa on pehmeän kermainen suutuntuma. Enamore toimii kuin hillo juuston päällä. Erittäin hyvä yhdistelmä Enamorelle oli myös runsaan makuinen talvinen lihapata, jolla aloitimme ateriamme. Enamore kaadettiin dekantoitumaan hyvissä ajoin.

Kuva: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit