Loimu 2016 - kotimainen vuosikertaglögi

Loimu 2016 on kotimainen Lignell & Piispasen valmistama vuosikertaglögi. Tänä vuonna sokeria ja alkoholia on vähennetty.

Loimu 2016 (13,98€)

Loimu 2016
Hinta: 13,98 €
Cabernet Sauvignon -punaviinipohjainen
Kirsikkaa, mansikkaa, mustaherukkaa
Joulumausteita
Alkoholia 15%
Sokeria 150 g/l
Saatavilla Alkon vakiovalikoimasta


Loimu 2016

Vuosikertaglögin ainekset muuttuvat joka vuosi, mutta samoja aineksiakin löytyy, kun verrataan viimevuotiseen Loimu 2015 -glögiin: mm. mustaherukka ja Cabernet Sauvignon -punaviini (Etelä-Afrikka) ovat mukana olevia aineksia. Viime vuonna arviossamme hieman ihmettelimme, miksi glögeissä on ylipäänsä niin paljon sokeria ja alkoholia. Nyt meitä on selvästi kuultu, kun Loimu 2016:ssa sokerin määrää on hieman vähennetty ja alkoholia tuntuvasti. Loimu 2016 tuntuukin meidän suussamme oikein tasapainoiselta alkoholin ja makeuden suhteen.

Tänä vuonna aineksista löytyy myös mansikka, joka tekee Loimusta hyvän vastinparin toiselle Lignell & Piispasen glögille, Lumoava Mustikkaglögi, josta myös teimme arvion.

Loimu 2016 on maultaan todella vahva ja uutteinen. Maku alkaa pehmeästi ja päättyy kirpeään lopetukseen. Alussa tuntuu maun runsaus ja mausteista kaneli. Lopussa taas maistuu alkoholi sekä joulumausteet, joista tähtianis ja neilikka korostuvat. Emme tienneet aineksista etukäteen ja arvelimme, että mukaan on laitettu punaisia makeita marjoja, kuten vadelmaa. Mansikka ei käynyt kaukana. Mieleen tuli myös boysenmarja, jossa on karhunvatukkaa ja vadelmaa. Glögistä pystyy kyllä pienelläkin mielikuvituksella maistamaan kaikki käytetyt marjat ja kirsikan.

Trendikkäältä tuntuu myös maun lakritsimaisuus. Lakua löytyy joistakin muistakin glögeistä sekä myös monista nykypunaviineistä. Ja tarkoitan makean pehmeää lakua, en niinkään lääkemäistä lakritsia. Lakritsiaromin syntyyn vaikuttaa punaviineissä esimerkiksi käytetty rypäle, rypäleiden kuivatus, tammikypsytys ja normaalia suurempi sokerimäärä. Samalla tavalla Loimu 2016 ei varmaan sisällä lakritsia, mutta lakritsi on yksi Cabernet Sauvignonin mahdollisista vivahteista. Ja sopiviin tummiin marja- ja hedelmäaromeihin lisätty tähtianis ja reipas sokerisuus maistuu ainakin minulle lakritsisena. Eikä se ole ollenkaan huono juttu.

Kokonaisuutena Loimu 2016 on uudistunut ja tasapainoinen, todella tumma ja täyteläinen glögi. Mikään aromi ei hallitse, sillä keitoksessa kaikki ainekset ovat tasapuolisesti sulassa sovussa.

Juoma on tumma niin väriltään kuin maultaankin.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit