Chocolate in a Bottle - suklaakuohuviini joulukonvehdeille

Tänä jouluna kannattaa maistaa erikoista belgialaisella suklaalla terästettyä ranskalaista kuohuviiniä. Viime jouluna suosittelimme punaviinikuohuviiniä.

Chocolate in a Bottle (22,90 €)
Sokeria viinissä on 65 g/l eli makea.

Chocolate in a Bottle

Tänä vuonna valikoimaan tullut Chocolate in a Bottle on täydellinen joulukuohuva. Juoma menee jälkiruokana sellaisenaan, sillä viiniin on lisätty aitoa belgialaista suklaata. Ulkoisesti suklaa ei näy, vaikka juomasta syntyikin etukäteen kaakaomaisia odotuksia. Sen sijaan viini on sävyltään melko kirkas. Tuoksu kuitenkin paljastaa suklaan: tuoksussa leijailee vastaa pähkinäsuklaa, josta tulee vahvasti mieleen nougat.

Kun juomaa pääsee maistamaan, kuohu on kokonaan haihtunut ja vain pienet vaimeat kuplat leijailevat lasissa. Maussa korostuu suklaisuus, josta tulee mieleen suklaakastike ja maitosuklaa. Maussa on myös kevyesti hedelmää tuomassa vastapainoa ja vastaavasti myös kevyesti happoa. Kokonaisuus on varmaan suunniteltu juuri tällaiseksi, mutta odotin hieman enemmän kuplivuutta. Hapokkuutta on kuitenkin riittävästi, jotta makeus pysyy kurissa ja tuntuu tasapainoiselta; ei ole ollenkaan imelä. Suutuntuma on silkkinen ja pehmeän maitosuklainen.

Suklaakuohuviinillä voi helposti yllättää vieraat. Viini menee sellaisenaankin hyvin viilennettynä. Varsinaisen makuelämyksen voi kuitenkin luoda yhdistämällä kuohuviini suklaajälkiruoan kanssa. Mahdollisuuksia on monia ja me päätimme testata viinin marjaisen suklaan sekä tavanomaisten maitosuklaakonvehtien kanssa. Tässäkin odotukset menivät päälaelleen.

Ajattelimme, että sinänsä laadukas suomalainen käsintehty suklaa aidoilla marjoilla olisi voittava yhdistelmä kuohuviinin kanssa. Tumma suklaa ei kuitenkaan tunnu olevan paras valinta kuohuviinille ja karpalon maku tuntuu jyräävän melko hennonmakuisen viinin. Marjoista vadelma vaaleammalla suklaalla toimi paremmin. Kuitenkin suklaakuohuviini on jo valmiiksi maitosuklainen ja suutuntuma lähentelee konkvehdin täytettä. Maitosuklaakonvehti muodostaakin viinin kanssa täydellisen liiton. Täytteitä on toki monenlaisia, mutta varsinkin toffeet ja pehmeät täytteet tuntuivat parhailta. Kaikki suklaat toki maistuivat kuohuviinin kanssa, mutta konvehdit veivät voiton, todella jees.

Suklaakuohuviini tykkää enemmän maitosuklaasta kuin tummasta suklaasta. Suklaajälkiruuista pehmeät suklaat, kuten mousset, vaahdot, vanukkaat, fondantit ja pehmeät suklaatortut lienevät parhaita ehdokkaita.

Viinin väristä ei ollut mitään käsitystä ja vähän jännitti kaataa lasiin. Ei sieltä kaakaota tullut, vaan sävy oli aika tavallinen kevyesti kullankeltaiseen taittuva.


Dammenbergin vadelma- ja karpalosuklaata sekä tavallisia Maraboun maitosuklaakonvehteja.


Suklaakuohuviini kannattaa nauttia jääkaappikylmänä.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit