Mikä on vuosikerta- eli vintage-samppanja - Paul Goerg Brut 2005

Samppanjoissa esiintyy todella paljon vaihtelua arvostuksen, hinnan, käytettyjen rypäleiden ja tyylin suhteen. Samppanjoista löytyy käytännössä aina vaihtoehto juhlaan kuin juhlaan ja viinipari melkein mille vaan ruoalle. Milloin sitten kannattaa valita vuosikertasamppanja?

Paul Goerg Premier Cru Champagne Brut 2005 (49,90 €)
Samppanja on loistava ruokaviini ja etenkin mädin kanssa maistuu voimakkaampi vuosikertasamppanja.

Vuosikertasamppanja

Champagnen maakunnassa valmistetulla samppanjalla on ainutlaatuinen asema maailman kuohuviinituotannossa ja sitä tehdään huomattavat yli 300 miljoonaa pulloa vuodessa ja esimerkiksi enemmän kuin espanjalaista cavaa. Suurin osa tästä määrästä on vakiosamppanjaa, talon brut-kuivaa perussamppista, joka on usein tehty kolmesta samppanjarypäleestä, Pinot Noirista, Pinot Meunierista ja Chardonnaysta.

Vakiosamppanja on NV eli non-vintage-samppanja, jossa vuosikertaa ei ole ilmoitettu. Ne ovat tasalaatuisia sekoitteita eri vuosikertojen ja eri kasvupaikkojen viineistä. Vakiosamppiksia löytyy 20 euron hinnasta ylöspäin ja niiden laaduissa on paljon eroa. Sen sijaan vuosikertasamppanjaa, vintage, tehdään vain parhaimpina vuosina ja vuosikerta mainitaan etiketissä. Vintage-samppanjoiden osuus kaikista samppanjoista on pieni. Vuosikertasamppanjoissa ilmenee talon paras osaaminen ja viinikokemus on sen mukainen.

Vuosikertasamppanja saa kypsyä huomattavista pidempään kuin vakiosamppanja ja sillä on mahtava säilytyspotentiaali omassakin kellarissa. Parhaimmat vuosikertasamppanjat voivat kypsyä ja säilyä jopa sata vuotta. Lisäksi suotuisan vuoden ansiosta maku on intensiivisempi, täyteläisempi ja aromeiltaan laaja ja syvä. Tästä ihanuudesta saa tietysti maksaa enemmän, mutta useimmiten se on sen arvoista.

Alkon samppanjavalikoima on muuhun valikoimaan nähden erinomainen ja Alkossa onkin tarjolla kymmeniä vuosikertasamppanjoita noin 40 euron hinnasta ylöspäin aina monen sadan tai jopa tuhansien eurojen luksussamppanjoihin. Vuosikertoja löytyy 60-luvulta 2010-luvulle.

Paul Goerg Premier Cru Champagne Brut 2005

Uudenvuoden juhlat on oikea paikka hankkia laadukas vuosikertasamppanja. Sillä saa juhlaan arvokkuutta ja se sopii yhteen vuodenvaihteen kinkereiden suolaisten syötävien kanssa. Me nautimme samppanjamme mätilusikoiden kanssa. Lusikoistamme löytyi smetanaa, mätiä, punasipulia ja hapankorppumurua. Todella maistuva yhdistelmä ja tuli oikein tunne, että tätä haluaa lisää ja lisää.

Paul Goerg Brut 2005 on Premier Cru -laatuluokiteltu eli se on Grand Crun jälkeen seuraava taso. Tälle samppanjalle on siis annettu korkea laatustatus, mutta on vaikea sanoa, kuinka paljon tuolla luokittelulla on merkitystä. Mutta hyvältä se kuulostaa.

Paul Goerg on yli kymmenvuotias samppanja ja sen tunnistaa jo tuoksusta ikääntyneeksi. Tuoksu on huikea, erottuva ja paahtoleipäinen. Kiinnostus herää välittömästi ja tämä lupailee hyvää.

Maussa kypsyneet aromit tulevat jälleen esille hedelmäisessä muodossa: omenaisuus ja etenkin omenankota hallitsevat. Nämä aromit jäävät viipyilemään pitkään kielelle. Ja tietysti pelkästään Chardonnay-rypäleestä tehdyn samppanjan kivan kirpeä sitruksisuus ja hapokkuus antavat hyvän vastapainon ja tuovat viiniin raikkautta. Chardonnaysta tehtyjä samppanjoita kutsutaan usein nimellä Blanc de Blancs, mutta tässä etiketissä sitä ei mainita. Paul Goergin kuplat ovat pitkät ja kestävät. Jälkimaussa tuntuu pitkään mausteisen kypsyneitä hedelmäisiä aromeja.

Paul Goerg on täydellinen uudenvuoden kuohuva: se on maultaan todella sopiva kilistelyyn ja seurusteluun, mutta ominaisuudet ovat sopivia monille ruoillekin, esimerkiksi blineille mätitäytteellä.

Katso tästä kaikki vuosikertasamppanjat: Vuosikertasamppanjat

Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit