Julius Silvaner - Silvaner on uusi Riesling

Silvaner tai Sylvaner on keskieurooppalainen rypäle, jolle ennustamme loistavaa tulevaisuutta. Vaikka Silvanerin maine Liebfraumilchin (mm. Blue Nun) rypäleenä on ollut heikoissa kantimissa, huipputuottajien käsissä ja oikeassa ympäristössä siitä saadaan käsittämättömän maukkaita viinejä. Julius Silvaner on esimerkki uudesta laatutietoisuudesta.


Silvaner-rypäle

Silvanerin alkuperä on Itävallassa, mutta Saksassa sillä on ollut vankka asema - jopa niin, että se on ollut suosituin viljeltävä rypäle. Tällä hetkellä Silvaner on viidenneksi suosituin rypäle Saksassa. Rheinhessenin bulkkituotanto puolimakean sekoiteviinin Liebfraumilchin muodossa tunnettiin laajasti myös Suomessa helposti lipitettävänä heikkolaatuisena 'lipiksenä'. Liebfraumilchissä Silvanerilla oli ja on edelleen iso rooli. Ja kun vielä Alsacen Sylvanerit (Saksassa Silvaner) ovat olleet helpohkoja ja yksinkertaisia viinejä, mikään ei viitannut, että neutraalista ja välillä jopa lättänätyylisestä Silvanerista saataisiin laatuviiniä.

Itse olen aina ollut vähän eri mieltä eli olen oikeasti tykännyt Silvanerista. Esimerkiksi ranskalainen Sylvaner sipulikeiton kanssa oli järisyttävän hyvä yhdistelmä. Maistoimme syksyllä myös puolimakeaa saksalaista 100-vuotiasta Silvaneria spätlesen muodossa, joten kestävyyttäkin löytyy. Viini oli kevyesti oksidoitunut, mutta mielenkiintoinen kokemus. Myös Alsacen klassikkoviini Gentil 'Hugel' on ollut monivuotinen suosikkini ja sekoitus on Sylvaner-vetoinen. Puhtaita Silvanereja Alkossa ei montaa ole.

Silvaner on pysynyt tunnettuna ja laadukkaana Frankenin alueella Saksassa etenkin Würzburgissa, josta tämäkin Würzburger Silvaner tulee. Frankenissa Silvanerin laatu on tyypillisesti parempi kuin Rieslingin ja viini pullotetaan erikoiseen "Mateus"-pulloon.

Julius Silvaner

Kun Saksan vierailuilla olin maistanut hyviä Silvanereja, innostuin myös Alkon hyllyllä tarttumaan uutuuteen Julius Silvaneriin. Ja viini teki välittömän vaikutuksen. Julius Silvanerista pystyy heti ymmärtämään, mitä siinä on ajateltu. Viini on todella laadukas ja tasapainoinen kokemus, josta laatu paistaa läpi. Julius ei tule kuitenkaan Frankenista, vaan Rheinhessenistä, josta löytyy suurtuotannon ohella myös laatutuottajia.

Julius Silvanerissa tuoksuu aprikoosi. Maku on puhdaspiirteinen ja kuiva kuin mikä, vaikka sokeria on kuitenkin 8 grammaa litrassa. Hapokkuus pitää rakenteen hienosti kuosissa ja antaa viinille todella herkullisen lähdön. Hedelmäisyys ei ole niin päällekäyvää kuin Rieslingeissä ja se sisältää kirpeää sitruksisuutta ja hennosti pehmeämmän hedelmäisiä piirteitä esimerkiksi persikasta. Kevyesti kukkainen maku päättyy tyylikkääseen mineraalisuuteen.

Julius Silvaner on ihan täydellinen oman rypäleensä edustaja. Tämä viini kokoaa parhaat ajatukseni aiemmista Silvaner-kokemuksistani ja laittaa ne todella onnistuneesti pulloon. Voisi sanoa, että tämä Silvaner on tyylillisesti lähellä maailmankuuluja Chabliksen Chardonnay-viinejä.

Miksi Silvaner on uusi Riesling?

Rieslingiä tuotetaan paljon ja se on liian usein viiniehdotuksena monille ruoille parempien vaihtoehtojen puutteessa. Kun kunnianhimoisemmat tuottajat nyt tekevät Silvanerista huippuviinejä, rypäle alkaa kiinnostaa laajemmin. On jo havaittavissa uutta kiinnostusta Silvaneriin ja on selvä trendi, että uusia Silvanereja tulee myös markkinoille. Ennustamme, että Silvanerin saatavuus paranee ja valikoima laajenee. Riesling on jo saavuttanut vankan aseman, mutta ylitsevuotavaan hapokkuuteen, ylileveään hedelmäisyyteen ja petrolisuuteen on vaihtoehto: Silvaner tuo raikkaampaa puhdaspiirteisyyttä hedelmäisyyteen ja tyylikkyyttä mineraalisuuteen. Silvaner on jo näyttänyt potentiaalinsa ja sillä on nyt mahdollisuus olla tuleva saksalainen trendiviini.

VIINI: Kuiva, hyvän hapokas, hedelmäinen, terävän sitruksinen ja tyylikään mineraalinen. RUOKA: Parsaruoat ja muut vihreät kasvikset, sipulikeitto, simpukat ja vaalealihaiset kalat, kuten kuha. Myös joulun ruokapöytään.

4.5 tähteä. Edustaa Silvaner-rypälettä tyylikkäimmillään.Kuva: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit