The Velvet Devil Merlot - joulun kinkkuviini jenkeistä

Joulun juhlapöydän punaviiniksi sopii Pinot Noirista tai Merlotista tehdyt keskitäyteläiset ja hedelmäiset punkut. Pinot Noirit testasimme jo jutussa Joulun juhlapöydän punaviinit. Hyvä jouluviini syntyy myös Merlot-rypäleestä.


The Velvet Devil Merlot

Tämä elokuun uutuus on Charles Smithin käsialaa, kuten myös rakettimaisesti Suomessakin suosioon ponnahtanut Kungfu Girl Riesling. Yhteyden huomaa kyllä jo etiketin tyylistä. Rockmanagerinakin työskennelleen Smithin liikeidea on tuottaa viinejä, joista jokainen on oma vahva brändinsä. Viinijätti Constellation ostikin juuri lokakuussa 5 viinibrändiä Smithiltä 120 miljoonalla dollarilla, mukaan lukien suosituimman Kungfu Girlin. The Velvet Devil Merlot on tuottajan toiseksi suurin hitti. Lisäksi Alkossa on myynnissä kriitikoiden arvostamia Smithin ensimmäisen projektin huippuviinejä (Viognier, Cabernet, Syrah) K Vintners -nimellä 30-60 euron hintaluokassa.

Heti kuitenkin sanon, että Velvet Devilistä ei tule Suomessa yhtä suurta hittiä kuin Kungfu Girlistä, mutta hyvä viini on tämäkin. Olen nähnyt sitä joiden ravintoloiden valikoimassa ja suosittelin tätä satunnaisesti viiniä nauttivalle kaverilleni, jolta sain melko syviä nyökytyksiä vastaukseksi.

Smith itse kuvailee viinejään esimerkiksi näin: "Cause Kungfu Girl kicks ass!". Mutta potkiiko Velvet Devil samaan tapaan? Kyllä, potkii aika hyvin. Siinä on todella tumma tuoksu, jossa on joulun luumuisuutta ja mausteisuutta. Tuntuu kuin maustepussia olisi huljutettu viinissä. Maku on melko täyteläinen ja tumman hedelmäinen, siinä on tummat marjat, luumut ja kirsikat sulassa sovussa. Hapokkuus ei ole sillä tavalla eläväistä kuin monissa Pinot Noireissa, mutta sitä on riittävästi ollakseen ryhdikäs. Tanniinit, hapot ja mausteisuus mudostavat järkevän ja tasapainoisen kokonaisuuden. Viini on Alkossa luokiteltu mehevä & hilloinen -osastoon, mutta viini ei todellakaan ole mikään hillomonsteri. Enemmänkin viinissä on kevyesti suuta kuivattavia piirteitä. Siinä korostuu ranskalaisesta tammesta tullut puumaisuus ja monipuolinen hieman makea aromikirjo. Velvet Devilin tyyli on erittäin sopiva ruokaviiniksi ja tumma hedelmäisyys toimii jouluruokien kanssa. Mausteisuus kestää jopa chiliä.

Tämä hyvin tehty Merlot on varma ostos joulun ruokapöytään. Sen mausteisuus ja tumma hedelmäisyys sopivat hyvin joulun ruokapöydän perinteisten makujen yhteyteen. Ja viini ei kuitenkaan ole jyräävä luonteeltaan, mikä on tärkeää jouluviinin valinnassa. Varsin onnistunut tapaus. Ja joulukaloille voit sitten valita Kungfu Girlin tai katsoa sopivan risukan aiemmasta jutustamme Joulukalat ja Riesling.

VIINI: Melko täyteläinen, pehmeä ja tumman hedelmäinen kehys. Sisus on tamminen, mausteinen, suklainen ja kevyen pippurinen. RUOKA: Joulupöydän yleispunaviini. Myös talviset lihapadat ja grillatut lihat.


Kuva: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit