Joulun juhlapöydän punaviinit

Joulun juhlapöytään on helpompi sovittaa kuohuviinejä tai valkoviinejä. Punaviinin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.


Jouluruuat vaativat jouluviiniltä tiettyä keveyttä, sillä punaviinin tarkoitus ei ole jyrätä, viedä huomiota ja riidellä jouluruokien kanssa. Tumman täyteläiset, hilloisen suuret ja tanniiniset punaviinit voi suosiolla säästää jouluillan seurusteluun. Viinikartan perinteinen suositus joulun punaviiniksi on keskitäyteläinen, hedelmäinen ja aromikas pinot noir. Koska pinotteja on pilvin pimein, otimme testiin yhden vanhan joulusuosikin ja testasimme, miten se pärjää parin uudemman tulokkaan kanssa.

Aika perinteinen jouluateriamme aloitettiin kaloilla, josta teimme erillisen joulukalojen jutun. Tarkoituksemme oli nyt testata pinot noirien sopivuutta kaikille ruoille - myös kaloille.

Argentiinan Pinot Noir

Joulupöytään sopivan punaviinin perustasoa kuvaa Trapiche Pinot Noir Oak Cask, jonka arvioimme blogissa jo muutama vuosi sitten. Muihin kattauksen pinoteihin nähden kepeä Trapichen tyyli on yhä mukiinmenevää punkkua, jota nauttii ihan mielellään jouluruokien kanssa. Etenkin kinkulle se on hyvä kaveri.

Joulupöytäämme katettiin pääruoalle porkkanalaatikko, keitetyt perunat, kinkkua, Dijon-sinappia sekä punajuuri-juurespyreetä.

Chilen Pinot Noir

Chileläinen Matetic Corralillo Pinot Noir on mielenkiintoinen tapaus. Tuoksussa on runsaasti tavaraa. Ensimmäisenä tuoksusta tulee mieleen tummaksi paahdetut kahvinpavut ja tumma paahteisuus. Tuoksu muuttuu hieman viinin auetessa, mutta mielleyhtymä kahviin säilyy yhä.

Maultaan Corralillo on kuin tehty joulupöytään. Se tuntuu aluksi hyvinkin suuta kuivattavalta, mutta herää eloon ruokien seurassa. Siitä löytyy tarpeeksi hapokasta ryhtiä tullakseen toimeen ruokapöydässä. Samalla se on sopivan marjainen, jotta viinin ja ruoan maut menevät yhteen. Se jättää kuitenkin tilaa myös ruokien aromeille. Corralillon maku päättyy lämpimän mausteiseen lopetukseen, jossa on tammisia vivahteita.


Kaloista lohipatee ja lämminsavulohi sopivat yllättävän hyvin nautittavaksi punaviinin kanssa. Sen sijaan sillit ja silakat eivät viihdy punaviinin seurassa.

Uuden-Seelannin Pinot Noir

Myös uusiseelantilainen Kim Crawford Pinot Noir on hyvä vaihtoehto jouluviiniksi. Tämä on ehdottomasti kolmikon elegantein viini ja siitä löytyy eniten kehittyneitä vivahteita. Mukana on metsäisiä vivahteita, hieman tummempaa varvikkoa, sekä tammen puumaisuutta. Hieman yllättäen Alkossa viini on kategoriassa "mehevä ja hilloinen", mitä ei ihan heti uskoisi. Leimasta huolimatta tämä herkullisen hapokas ja hyvän hedelmäinen viini sopii hyvin joulun ruuille ja kantaa itsensä kunnialla läpi koko aterian.

Jos valitset joulupöytään vain yhden viinin ja se on punainen, Pinot Noir -rypäleestä tehdyt punkut ovat ykkössuosituksemme. Jos nämä pinotit eivät riittäneet, listaa tästä kaikki pinot noirit.

Mikä tahansa näistä kolmesta istuu joulupöytään ilman suurempaa hampaiden kiristelyä. Suosituksemme vuoden 2016 jouluviiniksi on kuitenkin selkeästi Chilen Corralillo! Etenkin jouluaterian edetessä toiselle tai kolmannelle tunnille, alkaa Corralillo puhjeta kukkaan. Kannattaakin ehkä avata pullo hieman ennen ateriaa, jotta se ehtii saada ilmaa.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

  1. Miksi kummassa Suomeen rahdataan viinejä kaukomailta, kun Euroopasta saa todella hyviä ja edullisia viinejä? Suosittelen maistelemaan portugalilaisia punaviinejä.

    Ei tule hirveitä hiilijalasjälkiä ja halvimmatkin punaviinit ovat monella tapaa laadukkaita.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit