Tiedätkö mikä viini on cannonau?

Onko cannonau Italian piiloteltu salaisuus? Tavallaan kyllä. Ja samalla harvinaisuus, sillä Alkosta löytyy vain yksi cannonau.Cannonau tulee Sardiniasta


Joskus kuulee, että eikö Alkon valikoiman muutama tuhat viiniä muka riitä? Myönnettäköön, että tavalliselle kuluttajalle valikoimaa on hyvin ja hyllyviinit useinkin riittää tarpeeseen kuin tarpeeseen. Ja jos harrastuneisuus on pidemmällä, koko ajan kasvava tilausvalikoima on varmasti riittävä. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta. Valikoima on valitettavasti edustava vain joillakin viinialueilla ja kun puhutaan pienemmistä viinialueista, käy joskus niinkin, ettei valikoimassa ole yhtä ainutta tuotetta.

Kun esimerkiksi Sisiliasta on Alkossa yli 40 tuotetta, on toiselta suurelta Välimeren saarelta, Sardianasta, vain kolme viiniä, joista yksi on Cannonau de Sardegna. Saarelta löytyy kuitenkin 25 eri viiniluokitusta, joista Alkossa on siis kolme. Monopoli ei yksinkertaisesti pysty tarjoamaan parempaa valikoimaa, koska se ei varmasti olisi kannattavaa. Yhtään sardinialaista Vermentino-valkoviiniä ei esimerkiksi löydy.

Sardinian viinit eivät ole kovin tunnettuja ja ovat lähempänä Espanjaa ja Ranskaa kuin muuta Italiaa. Siitä kertoo myös suosittu rypäle Cannonau, joka on sama rypäle kuin Grenache. Siitä tehdään viiniä mm. Espanjan Prioratissa ja Ranskan puolella Rhônessa. Esimerkiksi kuuluisa rhônelainen Châteauneuf-du-Pape on Grenache-vetoinen.

Cannonau on siis muuallakin viljelty Grenache-rypäle, mutta omanlaisissaan ilmasto-olosuhteissa, karussa maaperässä ja omien sääntöjen mukaan tehtynä syntyy uniikkeja ja alkuperäisiä viiniä. Niin on myös Sardinian cannonau ainutlaatuinen kokemus. Saman viestin kuulee myös alueella vierailleilta. Jos olet tutustunut Apulian pehmeisiin punaviineihin, Alkon cannonau muistuttaa yleiseltä tyyliltään niitä ja maultaan myös hedelmäistä espanjalaista Garnachasta (Grenache) tehtyä punaviiniä. Se on melko täyteläinen ja pehmeä viini, jossa on 6 grammaa sokeria litrassa. Se ei ole vielä niin paljon, että punaviini maistuisi makealta, mutta se tekee viinistä todella pehmeän.

Viinin sävy on hieman ruskeaan taittava. Cannonaun tuoksu on todella muheva, runsas ja hieman maanläheinen. Suutuntuma on runsas ja melkein täyteläinen. Välillä tulee mieleen jopa ruby-portviini, sillä aromeista löytyy mausteisuutta ja viikuna / taateli -osastoa. Hapokkuus on kirsikkaista, raikasta ja hyvin tasapainossa. Maku on hedelmäinen ja mausteisuudessaan pitkä. Loppumausta löytyy myös rustiikkisempia sävyjä. Tuntuu, että viini on jotain, mitä ei muualla ole. Hyvä sardinialainen twisti tuntuu alkuperälleen uskolliselta, vaikka kokemus Sardinian viineistä on muuten ohut. Cannonau on joka tapuksessa helpoiten juotavia alueen viinejä ja siitä kannattaa saareen tutustuminen aloittaa.

Tätä luomuviiniä oli todella miellyttävä nauttia, koska maku on tehty suunmyötäiseksi. Siitä löytyy kuitenkin omanlaistaan alkuperään viittaavaa rouheutta, joka tekee siitä kokemuksen. Viini on helppo sovittaa esimerkiksi hiiligrillatulle porsaalle tai mausteiselle pataruualle.

Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit