Athos - 5 tähden nautiskeluviini pääsiäiseen

Nautiskeluviinit ovat suuria viinejä, jotka maistuvat sellaisenaan isosta lasista. Jos jouluna panostat italialaiseen amaroneen, kannattaa pääsiäisenä katse suunnata Toscanaan.


Athos on 97 pisteen supertoscanalainen

Italialaisten viinien kauloissa on totuttu näkemään hienoja sinettejä, joita koristavat kirjainyhdistelmät DOC tai DOCG. Nämä merkinnät kertovat, että viini on tuotettu tietyn alueen viinilainsäädännön ja laatuvaatimusten mukaan. Corte Medicea Athos –pullosta näitä merkintöjä on turha etsiä, sillä se on tuotettu näiden sääntöjen ulkopuolella. Viini ei kuitenkaan ole mitään tavallista bulkkipunkkua, kaukana siitä!

Joskus 1970-luvulla toscanalaiset viinintuottajat alkoivat hiiltyä viinilainsäädännön rajoituksiin ja päättivät tuottaa viininsä laatuluokitusten ulkopuolella. Italialaisen itsevarmasti he olivat sitä mieltä, että pystyisivät näin tuottamaan entistä laadukkaampia ja mahtavampia viinejä, joita kutsutaan mahtipontisesti supertoscanalaisiksi viineiksi.

Maahantuoja tarjosi meille mahdollisuuden maistaa Athosta. Totesimme, että Athos on oikea supertoscanalainen arkkityyppi! Se on valmistettu alueelle epätyypillisesti pelkästään Merlot-rypäleestä ja siitä on tehty elämää suurempi makuelämys. Jos italialainen viini nostetaan yleensä ruokapöytään kohottamaan ateria uudelle tasolle, on Athos täysin eri maata. Se on pääruoka jo yksinään, eikä kaipaa kaverikseen mitään. Se muistuttaakin enemmän uuden maailman hedelmäpommeja kuin laatuluokiteltuja italonaapureitaan.

Tämä suuri viini täyttää paletin punaisilla marjoilla olematta kuitenkaan ällöhilloinen. Viinissä on rustiikkista makua ja tuoksussa myös häivähdys savua. Viinin tanniinit ovat pehmeät, mutta ne ovat kuitenkin läsnä tuoden täyteläisyyteen pientä ryhtiä. Jäännössokeria viinissä on kuivaa punaviiniä enemmän, mikä tekee kokonaisuudesta pehmeän.

Athos on saanut viinikriitikoilta hypetystä osakseen. Robert Parker arvioi viinin 97 pisteen arvoiseksi. Samoin italialainen Luca Maroni arvioi tämän 2013-vuosikerran 97 pisteellä ja vuosikerran 2014 peräti 99 pisteellä! Myös Suomessakin viime lokakuussa NBF:ssä esiintynyt Gary Vaynerchuk hehkutti, että Athoksen myyntihinta on vain puolet sen arvosta.

Athos on nautiskeluviini isolla ännällä. Perinteisessä pääsiäispöydässä se on aivan liian täyteläinen elämys, joka peittää ruoat alleen tai ei tyylillisesti ole paras valinta esimerkiksi yrttiselle pääsiäislampaalle. Athos kaipaisi kaverikseen kunnon grillimättöä tahmeanmakealla grillikastikkeella. Joten jos haluat välttämättä tarjota Athosia pääsiäisaterialla, kaiva grilli terassille ja iske ribsit tulille!

VIINI: Täyteläinen, pyöreät tanniinit, marjainen, savuinen, mausteinen, lakritsinen, suklainen, nahkainen ja häivähdys maanläheisyyttä. RUOKA: Grillattu nauta tai riista makeahkolla kastikkeella. Parhaimmillaan kuitenkin nautittuna yksin tai ystävien kesken sellaisenaan.


5 tähteä, koska toteuttaa nautiskeluviinin ajatuksen täydellisesti.

Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit