Parsaa ja samppanjaa Blanc de Blancs

Parsan tulo kauppoihin saa keväisin kotikokit heräilemään. Tuoreesta parsasta tehdään monenlaisia herkkuja ja ohessa nautitaan yleensä hapokkaita valkoviinejä. Mutta oletko koskaan ajatellut tarjoavasi parsan kanssa samppanjaa?

Parsakeitto, parsasalaatti ja parsarisotto

Parsa ja viini

Vihreän parsan kanssa nautittava viini on hapokasta, mineraalista ja mahdollisesti yrttistä valkoviiniä. Tyypillisin rypäle on Sauvignon Blanc, mutta yhtä hyvin käy raikas Riesling tai Chardonnay, varsinkin, jos parsaan yhdistetään hollandaisekastike. Valkoviinit toimivat parsan kanssa pääsääntöisesti erinomaisesti, vaikka joskus onkin varoiteltu, että parsa ja viini on vaikea yhdistelmä. Samaa on sanottu viinin yhdistämisestä suklaalle tai kananmunalle, jota parsankin kanssa tarjotaan. Tällaiset väitteet ovat täyttä liioittelua ja yhdistelmä toimii, jos vaan pitäytyy perinteisissä viinisuosituksissa.

Harvemmin suositeltu yhdistelmä on kuohuviini ja parsa. Yhdistelmä on kuitenkin loistava ja kuohuviini venyy melkeinpä parhaiten erilaisille parsaruoille. Varsinkin samppanjassa on ainutlaatuista mineraalisuutta ja hyvin hapokkuutta, ja se on näiden ominaisuuksien ansiosta täydellinen parsan kumppani.

Samppanjan puolesta puhuu myös vuodenaika. Talven ja pääsiäisen jälkeen alkavat kuohuviinit taas maistua erilaisten juhlien merkeissä. Samaan aikaan parsa tuo vihreät tuoreet maut ruokapöytään. Keväällä onkin täydellistä yhdistää juuri samppanja parsalle. Ja kun haetaan täydellistä samppanjaparia, suosittelemme Blanc de Blancs -samppanjaa, jolla tarkoitetaan yleensä pelkästään Chardonnaysta tehtyä samppanjaa.

Samppanjan alue on viileä viinintuotantoalue. Chardonnay viihtyy siellä erinomaisesti tuottaen raikasta ja hapokasta viiniä, toisin kuin lämpimässä, missä chardonnaysta tulee raskaampaa. Blanc de Blancs -samppanja on kuiva, elegantti, raikas ja tyylikkään hedelmäinen, esimerkiksi sitruksinen. Koska chardonnay on muutenkin tyypillinen parsaviini, Blanc de Blancs on samppanjoista paras pari tyylikkäälle parsalle.

Miksi Blanc de Blancs sopii parsalle?
  • Sama eleganssi ruoassa ja juomassa
  • Parsa-aika on myös kuplajuomien aika
  • Vihertävä sävy
  • Mineraalisuus ja hapokkuus sopivat parsalle
  • Chardonnay on parsaviinirypäle
  • Monipuolisin parsaviini, sopii myös keitolle

Lenoble Grand Cru Blanc de Blancs

Teimme muutamia parsaruokia testataksemme Blanc de Blancs -laatusamppanjaa parsan kanssa. Kermainen ja soseutettu parsakeitto oli helppo valmistaa ja mitä maistuvin aterian aloitus. Koska samppanja on keitoille tyypillinen viinivalinta, parsakeiton kanssa yhdistelmä oli suurenmoinen. Ja yhdistelmä vaan paranee, jos keittoon lorauttaa samaa samppanjaa, jota lasiinkin laitetaan.

Parsasalaatti toi ruokapöytäämme koko kevään vihreyden kerralla. Lehtisalaatit ja herneenversot antoivat salaatille rungon ja rucola reippaasti makua. Raikkautta toi viinirypäleet ja kurkku, pehmeyttä avokado ja kirpeyttä limettinen salaatinkastike. Lopuksi kevyesti suolatussa vedessä keitetyt ja viilennetyt parsat lisättiin salaattiin. Täytyy sanoa, että jos keiton kanssa samppanja oli huikea pari, nyt pureskeltava vihreä parsa viimeistään liittyi samppanjan kanssa pyhään liittoon.

Seuraavaksi kokeilimme täyteläisempää ja ruokaisampaa parsarisottoa. Parmesaanilla ja voilla terästetty risotto oli runsasta, kermaista ja täyttävää ja sai parsasta kivan vehreän parin. Samppaja toimi jälleen kerran loistavasti, kun viinin hapokkuus tasapainotti ruuan rasvaisuutta.

Meidän maistamassa Lenoble Grand Cru -samppanjassa tuoksui paahtoleipäisyys, mitä löytyy laadukkaista Blanc de Blancs -samppanjoista. Lenoblen kuohu oli pehmeän kermainen, maku melko voimakas ja tasapainoinen. Mausta löytyi monenlaista hedelmää raikkaasta omenasta pehmeämpään aprikoosiin. Tyyli oli kivasti kypsynyt ja elegantti, mutta samalla raikas ja hyvän hapokas. Todella miellyttävä viini sellaisenaankin kilistelyyn ja erinomainen parsan pari.

On hyvin tiedossa, että samppanja on loistava ruokajuoma ja sitä voi nauttia läpi aterian. Näin keväällä parsa löytää samppanjasta ikimuistoinen kumppanin. Jos haluat halvemman viinivaihtoehdon, kuiva, hapokas ja esimerkiksi sitruksinen kuohuviinikin käy.Kuvat: Viinikartta.fi ja Alko
Samppanja saatiin maahantuojalta testattavaksi.

Kommentit

Suositut tekstit