Vuoden Punaviini 2017: Femar Vini Gran Appasso

Vuoden viinit -kilpailussa on jo vuosien ajan arvioitu viinejä. Tänä vuonna kilpailuun osallistui peräti 750 viiniä, joista parhaaksi punaviiniksi valittiin italialainen Femar Vini Gran Appasso.


Vuoden Punaviini tulee Apuliasta Etelä-Italiasta

Vuoden viinit -kisassa viinin täytyy ensin voittaa oma sarjansa. Sarjoja on kaiken kaikkiaan 20. Näistä voittajista sitten valitaan vuoden punaviini, valkoviini, kuohuviini ja roseeviini; sekä tietysti lopulta Vuoden viini. Viinit arvioi sokkona tuomariston 20 jäsentä.

Vuoden Punaviini on siis valittu. Tätä sarjaa ei aikaisempina vuosina ollutkaan, oli vain sarjojen voittajat sekä vuoden paras viini. Viini-lehtihän on myös valinnut jo vuosien ajan parhaan punaviinin ja parhaan valkoviinin sekä viime vuonna myös kuohuviinin ja roseeviinin. Koska nämä kilpailut menevät joskus puheissa sekaisin, on se vaara nyt suurempi, kun molemmilta löytyy mm. vuoden punaviini.

Kiirehdimme ostamaan Femar Vini Gran Appasson Alkosta ennen kuin se myisi loppuun. Alkon myyjä olikin viinin jo maistanut edellisenä iltana ja myös kassamyyjältä sain nyökyttelevän maininnan vuoden punaviinistä. Kyselin Alkon myyjältä mielipidettä viinistä ja kyllähän hänkin oli viinistä pitänyt. Viinin makeus ei hänen mukaansa haittaa, jos viini on muuten runsas ja täyteläinen. Ja myyjä myös arvioi, että Gran Appasso maistuisi varmasti juustojen seurassa.

Me maistatimme tätä viiniä ruokapöydässä sukulaisten kesken useamman maistajan voimin. Varsinkin vanhempaan väkeen viini upposi kehujen arvoisesti.

Ajattelin etukäteen, että Gran Appassosta pystyy ilman maistamistakin tietämään millainen viini se on. Nimittäin olemme alkuvuodesta maistaneet niin monta Apulian viiniä, että olisi ihme, jos tämä tekisi poikkeuksen. Apulian tyyli on pehmeä ja makeahko punaviini, joka on äärimmäisen suunmyöntäinen.

Lisäksi Negroamaro-vetoinen (negro = musta, amaro = kitkerä) viini olisi varmasti hyvin tumma ja ehkä hieman rustiikkinenkin. Käytetty appassimento-menetelmä, jossa rypäleitä kuivataan, yleistyy jatkuvasti eri puolilla maailmaa ja takaa makuun kuivattujen hedelmien aromeja. Alunperinhän appassimento-menetelmää on tehnyt tunnetuksi pohjoisitalian suuri amarone-viini.

Ja kyllähän viini sitten paljastui täysin speksien mukaiseksi. Enkä tarkoita, että huonolla tavalla. Tämä on erittäin hieno esimerkki Apulian viinityylistä.

Femar Vini Gran Appasson tummanpunainen sävy hohtaa kivasti. Maku on täyteläinen, makeahko ja hyvän hapokas. Vadelmahilloa ja hedelmää löytyy. Maussa on myös hieman rustiikkisia sävyjä, mistä Negroamaro pitää huolen ja suklaisuutta, joka tulee Primitivosta eli Zinfandelista. Syrah toimii makupaletissa hyvin tuoden mukaan luumua, mausteisuutta ja pippuriakin.

Mikä tekee tästä viinistä Vuoden Punaviinin? Muihin Apulian viineihin verraten tässä on poikkeuksellisen ryhdikäs ote. Korkea alkoholipitoisuus ja selvät tanniinit tekevät viinistä huomattavasti normaalia Apulian viiniä runkoisemman. Lisäksi kokonaisuus (makeus, hedelmä, hapokkuus, rustiikkisuus ja tanniinit) on erittäin hyvin tasapainossa.

Jos olet runsaiden appassimento-viinien ystävä ja et vierasta makeutta punaviinissä (se tekee viinistä pehmeän), tämä on luonnollinen ja hyvä valinta. Pääsiäislampaalle Gran Appasso ei ole paras valinta, mutta lähetystyvä grillikausi saa tästä kesän suosikkiviinin.

4 tähteä. Apulian tyyliä parhaimmillaan.Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit