Mykistävän hyvät Principe Corsinin Chianti Classicot

Välillä tuntuu siltä, että viini on yksinkertaisesti niin hyvä, ettei löydä siitä mitään huomautettavaa tai ei osaa sillä hetkellä toivoa mitään parempaa. Sen hetken muistaa pitkään.Pääsiäiseksi Chiantia


Toscanan chianti on ainakin alueensa tunnetuin viini ja ehkä koko Italian. Chianti tehdään enimmäkseen Sangiovese-rypäleestä ja tyylejä löytyy paljon kevyistä täyteläisiin. Chiantin ydinalue on Chianti Classico, jossa valmistetaan hienompia ja intensiivisempiä chianteja. Tyypillisiä chiantin aromeja ovat kirsikka, luumu, nahka ja viikuna. Chianti Classicon viinit ovat loistavia valintoja pääsiäislampaalle.

Maahantuoja tarjosi meille mahdollisuuden maistaa Principe Corsinin kehuttuja chianteja. Tämän historiallisen ja vaikutusvaltaisen suvun chiantit tehdään Le Cortin viinitilalla mitä kauneimmissa Toscanan kukkulaisissa maisemissa Firenzen ja Sienan välimaastossa. Le Cortin villa on sinänsä upea rakennus pihapiireineen. Nykyään kaikki tilan viinit ovat luomua.

Maistoimme kaksi erihintaista chiantia: noin 20 euron Le Cortin sekä 28 euron Cortevecchia Riservan. Lisäksi valikoimassa on samalta tuottajalta 37 euron chianti Don Tommaso, joka on Gran Selezione -luokiteltu. Se tarkoittaa erityisen tiukasti luokiteltua ja testattua viiniä.

Näissä halvemmissakin chianteissa on niin vahva meininki, ettei paremmasta väliä. Molempia viinejä leimaa täydellinen ja tasapainoinen tyyli, jossa aromikkaat makuvivahteet kasvavat hienommiksi ja hienommiksi jokaisella suullisella.

Le Corti on maultaan kevyemmän oloinen ja keskitanniininen. Se ei kuitenkaan tarkoita ryhditöntä viiniä, sillä tanniinit ovat kuitenkin riittävän napakat. Makua siivittää hyvä hapokkuus ja hedelmävetoisuus, josta nousee esiin ainakin punaista marjaa, mustaherukkaa ja kirsikkaa. Tammisuus on herkullista ja antaa viinille mausteista sävyä. Maku päättyy sopivasti kuivattavaan fiilikseen. Todella klassinen viini, joka ei hyökkää eikä jyrää, mutta avautuu pikkuhiljaa täyteen arvoonsa varsinkin hyvän lammasruoan seurassa. Itse söimme viinin kanssa risottoa ja nautaa. Lampaalle viini on kuitenkin omiaan.

Cortevecchia on täyteläisempi ja monikerroksisempi viini. Jos jo Le Corti teki melkoisen vaikutuksen, tässä mennään pisteskaalan äärirajoille. Samassa tutussa makumaailmassa mennään, mutta astetta syvemmälle. Näiden kahden viinin välillä ei ole kilpailua, sillä molemmilla on oma paikkansa.

Kun Le Corti on raikkaamman hapokkaampi otteeltaan, Cortevecchia on syvän tumma jo tuoksussaan. Cortevecchiasta löytyy myös juurevampi ja rustiikkisempi puoli, mikä tekee siitä moniulotteisen laatuviinin. Se on kuin musta chiantin pisto, jota ei hevillä unohda. Makujen ilotulitus jatkuu voimakkaamman tammisuuden moniin vivahteisiin mausteisuudesta toffeesen. Upea kokonaisuus.

Meillä ei ole näihin viineihin mitään lisättävää. Riittää, kun nauttii.

VIINI: Nämä chiantit ovat keskitanniinisia, hyvän hapokkaita, kirsikkaisia, luumuisia ja mausteisia. RUOKA: Chianti on kiistaton lammasviini. Karitsan kare ja paahtopaisti sekä fileet ovat sopivia chiantille. Cortevecchia sopii myös paistille.


Le Corti: 4.5 tähteä. Tasapainoinen, keskitanniininen, punamarjainen, nahkainen.Cortevecchia Riserva: 5 tähteä. Tasapainoinen, täyteläinen, kirsikkainen, luumuinen, monikerroksisen tamminen. Täydellinen ja klassinen alueensa edustaja.

Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit