Pääsiäisen punaviiniksi Cabernet Sauvignon

Tyylikäs cabernet sauvignon on erinomainen pääsiäisen punaviini. Päätimmekin testata samalla kertaa kolme hyvin erilaista cabernetia, jotka kaikki loistivat omalla tavallaan.

Valitsimme testiin cabernet sauvignon -punaviinit kolmesta eri maasta: Argentiinasta, Chilestä ja Australiasta.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon -rypälelajike on alunperin Ranskasta, mutta sitä viljellään laajasti ympäri maailmaa. Se onkin suosituin punaviinirypälelajike.

Cabernet pitää lämpimästä ja kotiseudullaan Bordeauxissa se on niin pohjoisessa, että rypäleen kypsyminen on epävarmaa. Sen sijaan uudessa maailmassa, esimerkiksi Australian ja Kalifornian lämmössä, se viihtyy erinomaisesti.

Cabernet Sauvignon tuottaa lämpötilasta riippuen hyvin erilaisen lopputuloksen. Kun hyvin kuumissa oloissa ylikypsistä rypäleistä tulee hedelmäistä ja hillomaista viiniä, viileässä puoliraakojen rypäleiden vihreät aromit ottavat tilaa, jolloin päädytään jopa kasvismaiseen makuvivahteeseen. Tasapaino onkin hyvä löytää tästä väliltä, sillä hillomonsteri on tylsä viini ja kasvisaromit tulkitaan helposti makuvirheiksi.

Paksukuorinen Cabernet on myös hyvin tanniininen rypäle ja tasapainoa tanniineihin haetaan sekoittamalla sitä muiden rypäleiden kanssa. Hyvä esimerkki on Bordeaux-blendi, josta voi löytyä Cabernetin lisäksi Merlotia, Malbecia tai muitakin rypäleitä. Lisäksi tammitynnyrikypsytys pehmentää cabernet-viiniä ja tuo siihen lisää makua ja seetrimäisiä sävyjä.

Cabernetit eivät välttämättä ole erityisen täyteläisiä, mutta tanniineja ja tyylikästä aromaattisuutta löytyy. Tynnyrikypsytys tuo niihin lisäksi runkoa ja makuvivahteita.

Yleisin Cabernetin kohdalla mainittu aromi on mustaherukka. Australiassa myös eukalyptus tai minttu ovat tyypillisiä.

Love Cabernet Sauvignon Argentiinasta


Argentiina: Love Cabernet Sauvignon (10,99€)


Love Cabernet Sauvignon on edullinen argentiinalainen. Se tulee San Juanista, joka on kuiva ja lämmin viinialue, siis hyvinkin sopiva cabernet-viinien valmistukseen.

Värisävy on tumma, lähes mustemainen. Tuoksu on perusmarjainen.

Maku on hillomainen ja tuntuu aavistuksen makealta, mutta sokeria on vain 3 grammaa litrassa, joten mikään makea viini ei ole.

Hedelmäisyydessä on selvästi tummaa kirsikkaisuutta, jota tuo esille kiva hapokkuus.

Tumma hedelmäisyys, lakritsisuus, vanilja, mausteisuus ja pehmeät tanniinit tekevät viinistä runsaan, pyöreän ja helposti juotavan.

Love sopii parhaiten seurustelun merkeissä nautittavaksi. Ruuan kanssa ylikypsä mausteinen liha tai grillatut ruuat sopivat tälle viinille parhaiten. Tätä viiniä ei kuitenkaan kannata valita kovin hienostuneelle ruualle.

Jos pidät hillomaisista ja pehmeistä punaviineistä, joissa saa olla runsaan makeahko suutuntuma, valitse tämä mehevä viini.

Love Cabernet Sauvignon (10,99€), 3,5/5 tähteä


Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2018 Chilestä
Tämä cabernet on tehty Chilen Maipossa erityyppisten palstojen rypäleistä. Värisävy on hienon sinipunainen.

Tuoksu on todella muheva, marjainen ja maanläheinen.

Maku on todella runsas, marjainen ja aromikkuudeltaan edellistä voimakkaampi. Hedelmäisyys on monipuolinen keitos vadelmaa, karhunvatukkaa, kirsikkaa ja hieman karheaa karpaloa.

Viiniä on kypsytetty 12kk ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä. Mausta löytyykin myös savuisuutta, hyvin paahdettua kahvia, tupakkaa ja lakritsia. Aromit ovat kuin useammassa eri kerroksessa ja mielenkiintoisen rustiikkisia.

Viinissä on selvästi enemmän tanniineja kuin edellisessä viinissä ja ne toimivat rakennetta antavina.

Jälkimaku on hyvän hapokas ja suuhun jää chileläiseen tyyliin hieman paprikainen ja vihertävä maku, ei kuitenkaan häiritsevässä määrin.

Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon on pitkään myynnissä ollut jonkinlaisen klassikkoaseman ansainnut luottoviini ja pääsiäisen yleisviini. Siinä on kaikki kunnon punaviinin ominaisuudet hyvin tehdyssä ja kiinnostavassa paketissa.

Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2018 (15,48€), 4/5 tähteä


Wynns Coonawarra The Gables 2016 Australiasta


Australialainen uutuus: Wynns Coonawarra The Gables 2016 (15,99€)

Uutuusviini The Gables vie voiton tässä vertailussa. Se tulee Etelä-Australian Coonawarrasta, joka tunnetaan nimenomaan cabernet sauvignoneistaan. Viilentävä merituuli tuo alueen viineihin kompleksisuutta.

Tuoksussa on kuivattua mustikkaisuutta ja seetripuuta.

Maku on todella tömäkkä ja roteva. Suu täyttyy voimakkaasta kunnon punaviinin aromikkuudesta.

Maussa on Cabernetille tyypillistä mustaherukkaa selvästi. Kiva happoisuus kantaa viiniä ja tanniinit ovat sopivasti kiristäviä.

Tammisuus on ihastuttavaa seetrisyyttä todella hienosti integroituneessa paketissa.

Sokeria viinissä ei juuri ole, eikä hienostunut maku sitä kaipaakaan.

Wynns The Gables on selvästi kolmikon voimakkain viini ja samalla myös sliipatuin, tasainen ja tasan tarkkaan tyylikäs kokonaisuus.

Tämä viini pitää medium-kypsästä lihasta, lampaasta ja naudasta. Itselleni tämä menee meditaatio-osastolle, sillä tällaista viiniä maistellaan isojen tynnyrien äärellä.

Wynns Coonawarra The Gables 2016 (15,99€), 4,5/5 tähteä


Kertaus cabernet sauvignon -viineistä
  • The Love Cabernet Sauvignon on hillomainen ja pehmeä argentiinalainen viini seurusteluun ja ylikypsälle mausteiselle lihalle.
  • Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon on rustiikkinen ja moniulotteinen chileläinen, talon tyylinäyte hintaluokassaan. Pääsiäisen pataruuille ja paisteille.
  • Wynns The Gables Cabernet Sauvignon on voimakas, tyylikäs, tasapainoinen ja hienostuneen tamminen Australian punaviini, joka voisi maksaa 10 euroa enemmän. Karitsan kare, sisäfilee, paahtopaisti ja meditaatioviini.


Valmistimme viineille pääsiäisaterian, jossa pääosassa oli rosmariinissa ja valkosipulissa perinteiseen tapaan marinoituneet lampaan sisäfileet, jotka paistettiin öljyssä paistinpannussa. Ohessa tarjoiltiin cheddarjauheella kuorrutetut perunat sekä täytetty portobello-sieni. Täytteestä löytyi voissa haudutettua pinaattia, säilöttyä artisokan sydäntä ja parmesaanituorejuustoa. Komeus kuorrutettiin parmesaaniraasteella ja valmistettiin uunissa.


Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen

Kuvat: Viinikartta.fi
Pullot saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit