Pääsiäisen hyvä valkoviini: Laroche Chablis L

Chablis ja Blanc de Blancs -samppanja tehdään samasta Chardonnay-rypälelajikkeesta. Alueiden läheisyys ja maaperän samankaltainen kalkkikivi tuovat näiden hienojen viinien tyylit lähelle toisiaan.


Chablis on mineraalinen ja tyylikäs valkoviini

Chablis-viinissä ja samppanjassa on siis tiettyä yhtäläisyyttä. Molempiin viineihin pohjoisen viileämpi ilmasto tuo reilusti hapokkuutta.

Chablis'n viinialueella maaperää on kahdenlaista. Kimmeridge on savea ja kalkkikiveä, johon on sekoittunut merellisiä fossiileja. Varsinainen chablis-viini, kuten tämäkin, tulee pääsääntöisesti Kimmeridge-tarhoilta, oli sitten kyse perustason chablis-viinistä tai korkeammasta luokituksesta kuten premier cru tai grand cru.

Portland on taas kalkkisempaa ja vähemmän arvostettua maata, jossa kasvatetaan rypäleitä petit chablis -viinejä varten. Voin kuitenkin vinkata, että myös petit chablis on erinomainen viini.

Luomuviini Laroche Chablis L on ilmeisesti kypsytetty terästankissa, sillä alueella tammen käyttö on yleensäkin hienovaraista ja sitä käytetetään enemmän kalleimmissa chablis-viineissä.

Pääsin kerran maistamaan useamman Larochen viinin samalla kertaa halvimmasta noin 80 euron hintaluokkaan asti. Mitä kalliimpi viini, sitä voimakkaammaksi maku muuttui ja tammen käyttö lisääntyi. Toki arvokas chablis on huippukokemus, mutta tyyliltään se on hyvin erilainen kuin hinnaston alkupään viini. Hintaa ei kannata tuijottaa liikaa, vaan miettiä, millaista kokemusta haluaa. Hyvään ja klassiseen chablis-kokemukseen pääsee jo Laroche Chablis L -viinillä.

Viinissä on kypsän hedelmäinen, jopa ylikypsä tuoksu, jossa on myös reilusti mineraaleja.

Maku on joskus vuosia sitten tuntunut ohuelta ja koska tämän 2018 vuosikerran suutuntuma on täyteläinen ja voimakas, piti oikein tarkistaa Viinikartan arkistoista, miten maku on muuttunut. Alkon kuvauksessa vihreä omena on vaihtunut keltaiseen ja uutena on tullut aprikoosia ja mantelia.

Viini on todellakin muuttunut runsaammaksi ja aromikkaammaksi, mitä pidän hyvänä asiana.

Maussa on voimaisuutta ja suun kostuttavaa hapokkuutta sekä kypsää sitruksisuutta, keltaista omenaa, keltaista luumua ja limettiä.

Kaiken ympärille kietoutuu vahva merellinen mineraalisuus, joka täyttää makunystyt. Maku viipyilee pitkään suussa ja jättää savuisia ja salmiakkisia jälkiä.

Laroche Chablis L on klassinen ja herkän tasapainoinen alueensa edustaja. Maultaan se on hapokas, mineraalinen, tyylikkään hedelmäinen ja tämä vuosikerta yllättävän voimakaskin. Chablis maistuu pääsiäisenä etenkin parsan kanssa, mutta kokeile halutessasi myös kalaa tai kanaa.

Laroche Chablis L Organic 2018 (23,48€), 4/5 tähteä


Valkoinen parsa ja reseptit:
Chardonnaysta tehty chablis sopii erinomaisesti parsalle. Tässä on keitettyä valkoista parsaa ja hollandaisekastiketta sekä prosciuttoon käärittyä valkoista parsaa. Molemmat on helppo valmistaa.

Parsa kuoritaan nupusta alaspäin kuorimaveitsellä. Jos tyviosa on kovaa ja puumaista, leikkaa se pois. Parsat keitetään kevyesti suolatussa vedessä parsakattilassa, isossa kattilassa tai paistokasarissa. Valkoinen parsa kypsyy pidempään ja vaatii ainakin 10 minuuttia keittoaikaa. Kokeile kypsyyttä haarukalla. Tämä hollandaisekastike valmistui keitetylle parsalle pussista ja oli yllättävän hyvää.

Ennen kuin prosciutto kääritään raakojen ja keittämättömien parsojen ympärille, sudi parsat öljyllä, rouhi päälle pippuria ja lisää halutessasi suolaa. Kääri prosciutto vinottain kierteelle parsan ympäri ja paista uunissa noin 15 minuuttia kunnes prosciutto näyttää rapealta. Silppua päälle lehtipersiljaa ja valele parsat sitruunanmehulla.



Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit