Sushiviinit - sushibuffet neljällä viinillä

Sushibuffetit ovat olleet kuuminta hottia jo parin vuoden ajan. Samaan aikaan myös takeaway-sushi on noussut suureen suosioon. Nyt kun ruokakaupat ovat hypänneet samaan kelkkaan, on sushia saatavilla lähes kaikkialta.

Katoimme tätä testiä varten 3 erilaista sushiplatteria ja 4 viiniä. Sushit hankittiin Tampereen Lielahden Prismasta, jossa niitä valmistaa Itsudemo.

Ainakaan täällä Tampereen talousalueella ruokakauppojen sushivalikoima ei kalpene buffet-ravintoloille ollenkaan ja laatukin on ihan samaa luokkaa. Marketti/buffetti-sushi ei tietysti ole sama asia kuin japanilaisten mestarien käsin tarjoilemat taideteokset, mutta kyseessä onkin täysin eri ruokalaji.

Buffet-kulttuuriin kuuluu etenkin helppous ja monipuolisuus. Samalle lautaselle ahdetaan mahdollisimman monia erilaisia susheja, joiden maut sekoavat iloisesti keskenään.

Monipuolisuus on kuitenkin haaste ruokajuomien kannalta. Kun makuja on paljon, on yhteisen sävelen löytäminen vaikeaa. Yleiset ohjeet suosittelevat sushille pääsääntöisesti vaaleaa olutta ja viinipuolelta ehkä kuivaa valkkaria.

Alkon verkkohaulla saa jo vähän monipuolisempia vaihtoehtoja, mutta yllättävän suuri osa sushiviineistä on tilausvalikoimaa. Lisäksi Alkon mukaan sushille ei sovi minkäänlainen punaviini, mistä uskallamme olla eri mieltä.

Tässä Viinikartan vinkit sushiviineiksi

Kuohuviini

Pauly-Bergweiler Riesling Extra Trocken
Saksa, 12,48€
Sopivuus sushille: Sopii useimpien makujen kanssa hienosti. Parhaiten sopii selkeämakuiselle lohinigirille.


Kuohuviini on oiva valinta sushin kaveriksi. Kuplajuoma sopii useiden eri makujen kanssa ja kuohuvat ovat yleensä sopivan hapokkaita kalaa varten. Kannattaa valita kuiva kuohuviini, mutta pieni sokeri ei kuitenkaan haittaa. Aivan rutikuivat brut naturet kannattaa jättää väliin. Hedelmäisyys ja paahteisuus ovat myös hyviä ominaisuuksia, joten esimerkiksi kuiva NV-samppanja on hyvä valinta.

Testasimme Alkon sushille suositteleman Pauly-Bergweiler Riesling Extra Trocken kuohuviinin. Viini on Moselin alueelta Saksasta, missä on tyypillistä, että kuivissakin viineissä on hieman jäännössokeria. Tässä viinissä se luo hyvää runsautta makuun ja taittaa hapokkuutta hyvin sushin kanssa. Viinissä on voimakasta hedelmäisyyttä, joka sopii hyvin etenkin yksinkertaisten sushien kanssa. Viini on myös mukava yhdistelmä sushiriisille ja wasabin mausteisuudelle.

Valkoviini

Leth Simply Wow!
Itävalta, 14,50€
Sopimuus sushille: Näistä neljästä kaikkein sopivin yleisviini takeaway-sushille. Täydellinen lohelle ja avokadolle.

Itävalta:
Leth Simply Wow! (14,50€)

Valkoviinissäkin kannattaa pysytellä kuivien tai puolikuivien makujen parissa. Viinissä olisi kuitenkin hyvä olla myös muita ominaisuuksia kuin teräksisen kovaa hapokkuutta ja tiukkoja mineraaleja. Pieni aromaattisuus ja yrttisyys sopii sushiaterialle hienosti.

Omassa testissämme maistelimme Leth Simply Wow! -sekoitevalkkarin. Riesling-Grüner-sekoitus tuntuisi osuvan sushille hyvin. Viini on hieman petrolinen ja raikkaan sitruksinen. Hapot ovat kalalle sopivan tasapainoiset ja viini on sopivan moniulotteinen myös riisin kanssa. Testaamistamme viineistä Simply Wow! oli kaikkein sopivin yleisviini takeaway-sushille ja kaiken kaikkiaan mainio tapaus.

Rosé

Opera Roses Chiaretto
Italia, 11,98€
Sopivuus sushille: Sushit, joissa majoneesia, hapanimeläkastiketta, munaa, banaania tai mansikkaa. Myös klassinen maki sushi toimii hyvin.

Italia:
Opera Roses Chiaretto 2018 (11,98€)

Rosé-viini ja sushi on jo vähän harvinaisempi yhdistelmä. Yhdistäminen sopii kuitenkin hyvin, kunhan pysyttelee kuivien, eleganttien ja aromaattisten rosé-viinien parissa. Liian makeat tai marjaiset rosét voivat maistua helposti hyvin mehumaisilta sushin kanssa.

Omaan testiin otimme mukaan Opera Roses Chiaretton Italiasta. Tämä viini on erittäin hedelmäinen ja etenkin tuoksusta löytyy runsaasti persikkaa, karpaloa ja mansikkaa. Maku on kuitenkin huomattavasti viinillisempi ja tasapainoinen. Tämä rosé on parhaimmillaan buffeteista tuttujen majoneesilla tai hapanimeläkastikkeella maustettujen sushien kanssa. Hieno makupari syntyy myös munakas-sushista.

Tämä viini sai juuri hopeaa Vuoden Viinit -kilpailun sarjassa "Roseeviinit, hinta alle 13 euroa".

Punaviini

Thörle Saulheim Spätburgunder Kalkstein 2016
Saksa, 19,99€
Sopivuus sushille: Ei sovi eleganteimmille mauille. Mausteet, majoneesi ja tonnikala sopivat parhaiten.


Punaviini ei ole kaikkein tyypillisin sushi-viini, mutta ei suinkaan mahdoton. Valinnan kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana. Täyteläiset, hilloiset tai hyvin kehittyneet punaviinit kannattaa unohtaa kokonaan, sillä suuri punkku peittää sushin totaalisesti.

Paras sushi-punkku on raikas, marjainen ja hapokas pinot noir.

Oman testimme saksalainen Saulheim Spätburgunder Kalkstein (pinot noir) osoittautui hieman liian suureksi viiniksi sushille. Tumman täyteläinen pinot on kyllä marjainen, mutta siitä puuttuu useille pinoteille tyypillistä raikkautta ja keveyttä. Parhaimmillaan saksalainen oli maustettujen ja majoneesia sisältävien sushien kanssa. Yksinkertaisemmat sushit viini huuhtoi mennessään täysin.

Tässä oli ehdotuksemme sushiviineiksi. Valitse näistä sushipöytääsi yksi tai useampi viini oman makusi ja sushivalintojesi mukaan.Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit