Cesari Jèma Corvina - viiden tähden appassimento pääsiäiseen

Appassimento on etenkin Italiassa yleinen valmistustapa, jossa rypäleitä kuivataan, jotta aromit tiivistyisivät. Suomalaisten suosimia appassimentoja ovat muun muassa Veneton alueen amarone ja ripasso. Nyt suosittelemme maistamaan Cesari Jèmaa, joka on poikkeuksellinen viini ja toteuttaa appassimenton idean mielestämme täydellisesti.

Cesari Jèma Corvina 2015 (28,50€)
Italia, Veneto, Verona

Cesari Jèma on tyylikäs appassimento

Appassimentoa kulutetaan Suomessa suuria määriä etenkin joulun ja pääsiäisen juhlapyhinä. Veneton viinien lisäksi makeahkoiksi tehdyt Etelä-Italian Apulian appassimentot ovat keränneet meillä suurta suosiota.

Amarone on tietysti suuri ja arvostettu viini, mutta monet muut appassimentot ovat usein turhan makeita, liian hillomaisia ja pyöreitä. Niistä puuttuu niin sanotusti ryhtiä ja viinit eivät helposta juotavuudesta huolimatta tai juuri sen takia tunnu kovin kiinnostavilta. Monta kertaa on ajatuksissa noussut kysymys, voisiko appassimenton idean säilyttää, mutta toteuttaa se jotenkin tyylikkäämmin. Cesari Jèma vastaa tähän toiveeseen.

Cesari Jèmassa on erottuvuustekijöitä. Se on tehty pelkästään yhdestä rypäleestä, Corvinasta, jota myös amaronen valmistuksessa käytetään. Lajikeviininä se tuo rypäleen ominaisuudet puhtaina esille ja on lähtökohtaisesti jo superkiinnostava. Tällaisiin viineihin ei juuri törmää.

Corvinasta tuotetaan yleensä vähemmän täyteläistä viiniä, mikä on myös hyvä tämän viinin kohdalla, sillä se tekee viinistä tyylikkäämmän oloisen. Cesari Jèma löytyy täyteläisyysmittarista keskitäyteläisen ja täyteläisen välistä.

Yksi tärkeimpiä tekijöitä on lyhyt 20 vuorokauden rypäleiden kuivaus, jossa haetaan potkua hienovaraisemmassa muodossa. Ja lopputulos onkin huikean tasapainoinen.

Corvinan tanniinit ovat hyvin suunmyötäiset ja pehmeät. Rypäleen hyvä hapokkuus tuo viiniin runkoa ja ranskalaisen tammen käyttö tyylikkään mausteista vivahteikkuutta.

Cesari Jèmassa on muheva appassimenton tuoksu ja häivähdys pehmeää maanläheisyyttä.

Heti ensimmäisenä maistaa hyvän hapokkuuden, joka tekee viinistä uskottavan ruokaviinin. Hapokkuus tuo hedelmäisyyden hyvin esille.

Jèma on tyyliltään raikkaampi kuin amarone, mutta siinä on silti täyttä makua.

Suutuntuma on silkkinen ja vain aavistuksen kirsikkahillomainen, johon tulee pikanttia vastapainoa karpalon ja herukan vivahteista. Vain 3 g/l sokerimäärä ei peitä viinin perusmakua, jolloin viinissä maistuu vain viinintekijän taito.

Kevyen paahteisessa maussa on hienoja aromeja myös kaakaosta, kahvista, nahkaisuudesta, mausteisuudesta (esimerkiksi neilikka) ja hennosta lakritsisuudesta.

Cesari Jèma on pehmeä, tasapainoinen ja silti hyvinkin vivahteikas viini, joka välttää appassimentoille tyypillisen ylihilloisuuden. Niin monen hieman tylsänkin appassimenton jälkeen tämä viini palautti uskon menetelmään. Cesari Jèma on täydellinen ja tyylikäs appassimento ja saa hyvällä syyllä täydet viisi tähteä. Se sopii pääsiäisen nautiskeluviiniksi ja on myös täydellinen kumppani pääsiäisen liharuuille. Erityisesti se on lammasviini.

Cesari Jèma Corvina 2015 (28,50€), 5/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit