Ranskalaiset kuohuviinit - voiko crémant päästä samppanjan tasolle?

Ranskan kuuluisin viinialue on Champagne, jossa tuotetaan lähes pelkästään maailmankuulua kuohuviiniä, samppanjaa. Ranska on kuitenkin pullollaan laadukkaita viinialueita, joilla muiden viinityyppien lisäksi tehdään usein myös kuohuviiniä. Päätimme testata, onko ranskalaisella crémant-kuohuviinillä mitään jakoa perinteikkään samppanjan rinnalla.

Kaksi crémant-kuohuviiniä vastaan kaksi samppanjaa.

Samppanja: Perinteisellä menetelmällä tehty luksuskuohuviini Champagnen maakunnasta. Rypäleet useimmiten Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier.

Crémant: Perinteisellä menetelmällä tehty kuohuviini muualta Ranskasta. Nimessä mainitaan alue, esimerkiksi Crémant du Jura tai Crémant de Loire. Rypäleet samppanjarypäleiden lisäksi paikallisia lajikkeita.


Crémant vastaan samppanja

Asetelmaa voisi lähestyä monelta kantilta, mutta päätimme ottaa testiin kaksi laadukkaiksi tiedettyä crémant-kuohuviiniä, jotka tulivat Champagnen alueen lähistöltä, sen eteläpuolelta Burgundista sekä itänaapurista Alsacesta. Champagnen maaperä ja ilmasto ovat Ranskassa melko uniikkeja, mutta lähialueita vertailemalla päästään lähimmäksi samalle viivalle.

Champagnen alueelta testiin valittiin tarkoituksella kaksi erilaista edustajaa. Samppanjoiden laatuerot ovat luksusleimasta huolimatta huomattavat. Perushintaiset samppanjat ovat kyllä laadukkaita, mutta pidempään kypsytetyt vuosikertasamppanjat nousevat täysin eri luokkaan. Testiin otettiinkin edustaja molemmista kategorioista.


La Chouette de Champillon Champagne Brut

Samppanja
Pinot Meunier, Pinot Noir
Sokeria 9 g/l


Perussamppanjaa edustaa La Chouette de Champillon Champagne Brut eli pöllösamppanja, joka nousi muutama vuosi sitten Alkon myydyimmäksi samppanjaksi. Pullon etiketissä on pöllö. La Chouette on samppanja-mittapuulla edullinen, mutta suosio ei selity pelkästään hinnoittelulla. Aitoa samppanjaa saa Alkosta halvemmallakin.

Pöllösamppanja on kuivan mineraalinen ja jopa hapan. Makumaailmasta löytyy eleganttia vihreää omenaa, pehmeää hedelmäisyyttä ja mietoa paahteisuutta. Kuplat ovat maltilliset, mutta pitkät. Tämä on perusvarma valinta kuivan kuohuviinin ystävälle. Samppanjaksi se on kuitenkin hieman vaisu, mikä saattaa selittyä sillä, että perinteisestä rypälesekoituksesta poiketen pöllösamppiksessa ei ole käytetty ollenkaan Chardonnay-rypälettä. Toisaalta pehmeä ja kepeä tyyli voi olla suuren suosion syy.

La Chouette de Champillon Champagne Brut (30,70€), 3.5/5 tähteä


Moët & Chandon Grand Vintage Champagne Brut 2012

Samppanja
Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Sokeria 7 g/l


Vuosikertasamppanjaksi valittiin vuoden 2012 Möet & Chandon. Vuosikertasamppanjaa valmistetaan vain sellaisina vuosina, jolloin sato on viiniintekijän mielestä tarpeeksi hyvä. Sekoitus tehdään vain vuoden parhaista raaka-aineista, joten erot vuosien välillä ovat merkittävät. Vuonna 2012 etenkin punaiset rypäleet olivat erinomaisia, joten tämän viinin sekoitus on hieman poikkeuksellisesti kallellaan enemmän punaisiin.

Viini on selkeästi kehittynyt ja hienostunut. Tuoksu on kevyt, mutta intensiivinen paahteisuus on läsnä mukavasti. Suussa viini on pyöreän kehittynyt ja mausta löytyy omenankotaa, sitrusta ja kukkaisuutta sekä samppanjalle tyypillistä mineraalisuutta. Viini on selkesti koko maistelutuokion paras, mutta huippusamppanjalta voisi odottaa vieläkin enemmän. Ehkä muutama vuosi pullossa toisi viiniin lisää kehittyneitä makuja ja uniikkia eleganssia.

Moët & Chandon Grand Vintage Champagne Brut 2012 (74,91€), 4.5/5 tähteäWolfberger Crémant d'Alsace Chardonnay Élevé en Fût de Chêne Brut 2016

Crémant
Chardonnay
Sokeria 6 g/l


Alsacen alueen crémant-kuohuviiniksi valittiin Wolfberger-osuuskunnan tuottama chardonnay-crémant. Samalta valmistajalta on saatavilla myös perusversio useamman rypäleen sekoituksella. Vertailuun yhden rypäleen viini kuitenkin sopii hyvin, sillä myös samppanjaa on mahdollista tehdä samalla reseptillä.

Wolfberger Crémant d’Alsace Chardonnay Élevé en Fût de Chêne Brut on todella kuiva ja kirpeän hedelmäinen kuohuviini kermaisella kuohulla. Viini on tuotettu samppanjamenetelmällä, mutta samppikselle tyypillinen voimakas paahteisuus puuttuu. Viini on sitruksinen ja hienon yrttinen. Viini on kyllä laadukas ja elegantti, aina kupliaan myöten, mutta "se jokin" puuttuu.

Wolfberger Crémant d'Alsace Chardonnay Élevé en Fût de Chêne Brut 2016 (19,99€), 3.5/5 tähteä


Bruno Verret Métisse Crémant de Bourgogne Vieilli en fût de chêne Brut

Crémant
Chardonnay, Pinot Noir
Sokeria 6 g/l


Testin todellinen yllättäjä on kuitenkin Bourgognesta tuleva Bruno Verret Métisse Crémant de Bourgogne Vieilli en fût de chêne Brut. Burgundi on huomattavasti lämpimämpää aluetta verrattuna samppanjaan ja sen kyllä huomaa tämän crémantin intensiivisyydessä. Viini on runsaan hedelmäinen ja kehittynyt, jopa rusinainen. Paahteinen maku yhdistyy kypsään omenaiseen hedelmäisyyteen ja viinin suuret kuplat puhaltavat elämykseen vielä lisää volyymia.

Viini on kuin karikatyyri ranskalaisesta ruokakulttuurista. Se on osaltaan maalaisen yksinkertainen, mutta silti maailmanluokkaa! Hinta-laatusuhteeltaan viini on erinomainen, eikä kalpene millään mittapuulla perussamppanjaan verrattuna. Suosittelemme!

Bruno Verret Métisse Crémant de Bourgogne Vieilli en fût de chêne Brut (19,70€), 4/5 tähteä


Vuosikertasamppanjan eleganssia ja laatua on vaikea minkään muun kuohuviinin ylittää. Tälläkin kertaa vuosikertasamppanja, Moëtin Grand Vintage, vei voiton. Parhaimmillaan crémant kuitenkin voi tarjota lähes yhtä hyvän kokemuksen huomattavasti huokeammalla hinnalla.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit