Albert Bichot Saint-Véran - piikivinen valkoviini

Eteläisessä Burgundissa Mâconnaisin ala-alueella sijaitsee Saint-Véran, jonka hienoissa Chardonnaysta tehdyissä valkoviineissä maistuu piikivi.

Albert Bichot Saint-Véran 2017 (13,98€ / 0.375 litraa)
Ranska, Burgundi, Saint-Véran

Piikivi-mineraalinen valkoviini Saint-Véran

Tausta

Albert Bichot on suuri burgundilainen négociant eli viinitalo, joka ostaa rypäleitä muilta viljelijöiltä, mutta omistaa myös itse viinitarhoja. Monet arvostavat pientuottajia ja suuria viinitaloja on joskus katsottu karsaasti. Viinitalojen nykyiseen filosofiaan kuuluu kuitenkin pyrkimys mahdollisimman korkeaan laatuun, eikä voittojen maksimointiin lyhyellä aikajänteellä.

Näin on myös Albert Bichotin kohdalla, jonka tuotteet puhuvat puolestaan, sillä varsin vakuuttavaa laatua löytyy monestakin eri hintaryhmästä. Ja mikä parasta, talolta löytyy Alkosta tälläkin hetkellä yli 20 tuotetta.

Albert Bichotin myynnissä olevat tuotteet

Otimme tällä kertaa tarkasteluun Albert Bichotin Saint-Véran-alueen valkoviinin puolikkaassa pullossa. Saint-Véran on kalkkikivialuetta ja viinit ovat aina Chardonnaysta. Viinin tyyli on kuiva ja runsaampi kuin esimerkiksi Suomessa suosittu chablis, niin ikään Burgundista. Mielenkiintoisena piirteenä löytyy myös piikivisyys, Burgundille tyypillinen mineraalisuus.

Sillä viitataan hajuun, joka syntyy piikiven iskemisestä metalliin. Piikivi on kalkkikivessä olevaa kvartsia. Jossain määrin kyse onkin teräksisestä mineraalisuudesta, mutta siihen voidaan yhdistää myös märät kivet tai kivien hankaaminen toisiaan vasten. Parhaimmillaan tämä aromi on ihastuttava ja täysin ainutlaatuinen koko maailmassa.

Viini on käynyt terästankissa ja on myös kypsytetty osin terästankissa, mikä säilyttää raikkaan hedelmäisyyden. Pienempi osa viinistä on kypsynyt tammitynnyreissä, jolla kokonaisuuteen on saatu lisättyä hienoa tammista rakennetta ja makua.

Luonnehdinta

Piikivi-mineraalisuus tulee selväpiirteisenä tuoksussa. Sitä voi olla vaikea kuvailla, mutta itse kokemalla se on helppo havaita. Tuoksussa on myös salmiakkia, savuisuutta ja sitruksisuutta sekä aavistus valkoisia kukkia.

Maku on tiivis ja täyteläinen, suutuntumaltaan jopa öljyinen.

Hapokkuus on pehmeää. Maussa sitruksisuus ei liiemmin toistu, mutta sen sijaan esiin tulee muuta hedelmäisyyttä, kuten aprikoosia, hunajamelonia, omenaa, trooppista hedelmää ja valkopersikkaa.

Tammisuudesta mukaan tulee hiven vaniljaa. Jälkimaku on hieman pähkinäinen ja mausteinen.

Saint-Véran on monipuolinen kokonaisuus ja osaa haastaa maistajansa juuri oikealla tavalla. Vaikka viinissä on tammen vivahteita, se säilyttää hyvin hedelmäisen raikkautensa. Viini sopii monipuolisesti kaloille, äyriäisille sekä täyteläisyytensä puolesta myös vaaleille lihoille, kuten kanalle ja possulle. Valmista lihalle joko hedelmäinen kastike tai AURA-pohjainen kastike.

Albert Bichot Saint-Véran 2017 (13,98€ / 0.375 l) 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit