Blinit ja kuohuviinit

Blini-ilta on sydäntalven ehdottomia kohokohtia. Happaman suolaiset ja rasvaiset blinit maistuvat kuohuviinien kanssa, joiden hapokkuus ja kuplat raikastavat makua.

Blinipöytä monilla eri täytteillä.

Blinit, lisukkeet ja kuohuvat

Halusimme blini-iltana testata kahta eri asiaa. Ensinnäkin valitsimme iltaa varten ranskalaisia kuohuviinejä, joiden laatua halusimme arvioida. Viinien arviot voit lukea tästä:

Voiko ranskalainen crémant-kuohuviini päästä samppanjan tasolle?

Toisekseen meitä kiinnosti myös se, kuinka hyvä bliniviini kuiva kuohuviini on. Tulos oli nopeasti selvä.

Kuiva ja hapokas kuohuviini on loistava bliniviini niin blinilettujen kuin täytteidenkin suhteen. Blinit ovat rasvaisina todella tuhtia syötävää ja kaipaavat viiniltä happoja, jotka leikkaavat rasvaisuutta. Ja koska blinilettuihin muutenkin haetaan kuohkeutta, kuohuviinin kuplat korostavat ilmavuutta sekä raikastavat kokonaisuutta.

Kuohuviinit sopivat myös lisukkeiden kanssa. Smetana ja ranskankermasta tehdyt mousset ovat kuin kotonaan kuplajuoman seurassa. Kala-, mäti- tai äyriäistäytteet saavat myös upeasti nostetta mineraalisesta kuohuviinistä.

Vanha totuus on, että samppanja sopii nautittavaksi lähes kaikkien ruokien kanssa. Blinien seurassa samppanja suorastaan loistaa.

VIDEO: Tässä videossa tunnelmia blini-kuohuviini-illastamme. (kesto 1 min.)


Blini-illan kuohuviinien sopivuus täytteille

  • Maistetut viinit:
  • Bruno Verret Crémant de Bourgogne
  • Wolfberger Crémant d'Alsace Chardonnay
  • La Chouette de Champillon Champagne Brut "pöllösamppanja"
  • Moët & Chandon Grand Vintage Champagne Brut 2012
Katso näiden kuohuviinien arviot tästä

Blini: Kylmäsavulohi ja graavilohi Viini: Kaikki kuohuviinit. Hapokkuus ja sitruksisuus ovat eduksi.


Blini: Kirjolohenmäti ja muikunmäti Viini: Mikä vaan samppanja, jonka mineraalisuus muodostaa mädin kanssa täydellisen liiton.


Blini: Punasipuli, punajuuri-hapankaali, venäläiset suolakurkut, tuore tilli Viini: Kun täytteissä on voimakkaita kasvisten makuja, kuohuviininkin tulee olla runsas, esimerkiksi samppanja tai Burgundin crémant. Yrttisemmille lisukkeille sopii Alsacen crémant.


Blini: Savuporomousse, savukalamousse tai katkaravut smetanassa. Viini: Pehmeän kermainen savuporomousse sopii minkä vaan hapokkaan kuohuviinin kanssa nautittavaksi. Sama pätee periaatteessa muihinkin mousseihin. Kokeile yhdistää kalalle kypsän sitruksinen Burgundin kuohuviini ja äyriäisille pöllösamppanja.


Blini: Metsäsienisalaatti, herkkusienisalaatti. Viini: Samppanjalla on täydellinen yhteys sieniin. Jos sienisalaatti on tyylikkäästi metsäsienistä, silloin vuosikertasamppanja on paras ja oikea valinta.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit