Apothic Brew - häpeilemättömän kahvinmakuinen viini

Maistuisiko punaviini, johon on sekoitettu kylmäuutettua kahvia? Otimme testiin Apothic Brew -aromatisoidun viinin, joka jatkaa Apothic Winesin omaperäisten viinien sarjaa.

Apothic Brew (14,98€)
Yhdysvallat, kahvilla aromatisoitu viini

Punaviiniä ja kahvia

Tausta

Kahvinmaku viinissä on puhuttanut meitä ennenkin. Sitä voi tulla viineihin esimerkiksi tulella käsitellyistä tammitynnyreistä. Toiset pitävät näiden viinien paahteisen pehmeästä ja mokkaisesta mausta. Toisille se on kauhistus, koska kahviaromi ei ole luonnollisesti rypäleestä peräisin, vaan tarkoittaa usein jonkinlaista manipulaatiota. Kyse voi kuitenkin olla vain tynnyrin tammiaromista, jota kuvaillaan mokkaiseksi.

Apothic Brewn kohdalla asiaa ei peitellä, vaan kahvi nostetaan viinin vahvuudeksi. Kahviaromi tuodaan korostetusti esille jo etiketissä, jossa kerrotaan, että viiniin on lisätty kylmäuutettua kahvia. Mitä se siis on? Sananmukaisesti kahvi uutetaan hitaasti kylmässä vedessä puolen vuorokauden ajan, jolloin lopputuloksesta tulee pehmeä. Kofeiinia tässä viinissä on kuitenkin vain vähän.

Kylmäuutettu kahvi tulee Yhdysvalloista, kuten Apothic-viinitkin, jotka tehdään Kaliforniassa sekoittaen tunnettuja paikallisia lajikkeita. Apothic Brew on viiden rypäleen sekoitus. Siitä löytyy rypäleet Petite Sirah, Teroldego, Shiraz, Cabernet Sauvignon ja Zinfandel. Zinfandel-viineistä löytyy useimmiten kahvin ja suklaan aromeja.

Apothic Brew on siis sekoitepunaviini, mutta lisätyn kahvin vuoksi viinityyppiä sanotaan aromatisoiduksi viiniksi. Teknisesti ottaen juoma ei ole enää viini, mutta käytännössä punaviiniltä se kyllä maistuu.

Olemme Apothic-sarjasta arvioineet aiemmin Apothic Darkin sekä viskitynnyrissä kypsyneen Apothic Infernon.

Luonnehdinta

Kahvin tuoksu leijailee kauas lasista. Myös korkki tuoksuu voimakkaasti kahville.

Kahviaromit herättelee heti makuhermot. Viinissä on kohtuulliset 11 g/l sokeria, joten varsinaisesti makea se ei ole, mutta kahvin liitännäisaromit, kuten kaakao, pakastekuivattu kahvi, rommirusina, suklaa, tiramisu ja wienerkahvi johdattelevat yhdessä jäännössokerin kanssa suklaisten jälkiruokien suuntaan.

Mutta viinissä on myös toinen puoli, sillä muu rypälecombo tuo viiniin tummaa hedelmäisyyttä ja marjaisuutta, jota korostaa mukavan pehmeä, mutta raikastava hapokkuus. Tanniinit ovat pyöreät ja jälkimaku odotetun mokkainen ja mausteinen.

On hyvä, että viini ei ole pelkkää mokkaa. Petite Sirahin ja Shirazin luumut ja karhunvatukka sekä Cabernet Sauvignonin mustaherukka tuovat kokonaisuuteen myös marjaista mehukkuutta, vaikka kahvi dominoikin makua.

Apothic Brew on todella erikoinen viini, mutta kyllä kahvi ja punaviini sinänsä sopivat hyvin yhteen. Viini sopii parhaiten sellaisenaan nautittavaksi, mutta kannattaa kokeilla sitä myös tummaan suklaan kanssa. Apothic Brew varmasti jakaa mielipiteet, mutta sekin on varmaa, että viinille löytyy faninsa.

Apothic Brew (14,98€), 3/5 tähteä


Kuvat: Alko (pullokuva) ja Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit