Apothic Dark - tummapaahtoa Amerikasta

Kalifornialainen Apothic Wines tuottaa varsin omaperäisiä viinejä. Apothic-sarjasta löytyy Suomestakin jo neljä viiniä, jotka kaikki luovat vahvoja mielikuvia ja tunnelmia seurustelu- ja nautiskeluviinikategorioihin. Otimme testiin erittäin tumman Apothic Darkin.

Apothic Dark on tumma, pehmeä ja täyteläinen

Tausta

Tutustuin Apothic Winesin viineihin ensimmäisen kerran pari vuotta sitten maistamalla Apothic Infernon. Viskitynnyrissä kypsytetyssä viinissä todella maistui alkoholi ja viskin vivahteet, mikä teki omalla rohkealla tavallaan vaikutuksen.

Jokaisessa Apothic Winesin viinissä on voimakas visuaalinen ilme, joka kertoo viinin tarinaa. Kun Apothic Dark menee tummiin vesiin, Apothic Brew hakee makua lisätystä kahvista ja Apothic Red Blendissä on mitä ilmeisemmin hedelmäisempi ja marjaisampi tyyli. Kahta viimeistä en ole vielä kuitenkaan maistanut.

Apothic-viinit tehdään Kaliforniassa sekoittaen tunnettuja paikallisia lajikkeita. Darkin rypäecombosta löytyy peräti kuusi lajiketta Petite Sirahista Zinfandeliin. Se antaa viiniin monipuolista tummaa hedelmäisyyttä.

Apothic Darkiin on haettu tyyli kypsyttämällä viiniä terästankissa makua antavien tammilankkujen kanssa 7 kuukauden ajan. Rypäleet viiniin tulevat Lodin alueelta, jonka kiinnostavuus on nousussa ja jolta olen aiemminkin maistanut samantyylisiä viinejä.

Luonnehdinta

Apothic Darkin maku yllättää alun mielikuvien jälkeen. Maku on kyllä täyteläinen, mutta maun pehmeys on yllättävän lempeä. Myös makeus yllättää, sillä odotin huomattavasti makeammaksi tuunattua viiniä. Sokeria on kuitenkin maltilliset 5 grammaa litrassa. Näin on hyvä.

Tuoksu on voimakas ja mausteinen ja sitä hallitsee makeat tammiaromit.

Suutuntuma on todella pehmeä ja helposti kulauteltava. Tanniinit eivät juuri pure, mikä on hyvä tieto liikoja tanniineja karttaville.

Hedelmäisyys on makean oloista ja marjahillomaista, karhunvatukkaa ja boysenmarjaa.

Viinin hapokkuus jää selvästi paahteisen tammen tuomien aromien jalkoihin, sillä viinin makua hallitsee kahvi, lakritsi ja tumma suklaa. Monia vastaavia aromeja tapaa Kalifornian zinfandeleissa.

Apothic Darkin tumma silkkinen syleily toimii mielestäni parhaiten seurusteluviininä ja pienten suolaisten syötävien kanssa. Itse en nauttisi tätä varsinaisena ruokaviininä, vaikka tummalla BBQ-kastikkeella sivellyt savuisen grillin lihatuotteet voisivat toimia viinin kanssa hyvin.

Apothic Dark 2017 (13,99€), 3/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit