Lancashire hotpot ja Trapiche Pinot Noir

Lancashire hotpot on aivan mahtava englantilainen pubiruoka, jonka kanssa maistuisi varmasti brittiolut. Päätimme kuitenkin testata tämän perinneherkun argentiinalaisen pinot noirin seurassa.

Trapiche Pinot Noir Oak Cask (9,98€)
Argentiina, Mendoza

Lancashire hotpot

Missä Lancashire oikein sijaitsee? Se on Liverpoolin ja Manchesterin pohjoispuolella sijaitseva maakunta, jonka hallinnollinen keskus on Preston.

Lancashire hotpotista tunnetaan luonnollisesti monia eri versioita, kuten kaikista perinneruuista. Lammas, peruna, sipuli ja voi ovat kuitenkin pakollisia ja joskus käytetään munuaisia. Munuaisia lukuunottamatta ruoka vaikuttaa näin suomalaisesta näkökulmasta hyvinkin tutulta, sillä onhan meillä liha-perunalaatikot hyvinkin tunnettuja arki- ja juhlaruokia. Lammasta en tosin ole koskaan nähnyt Suomessa käytettävän tällä tavalla.

Resepti: Lancashire hotpot

Ainekset:
  • 2 kg pakastettu lampaanpaisti
  • Voita paistamiseen
  • Suolaa
  • Pippuria
  • 2 sipulia
  • 4 pientä porkkanaa
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • Öljyä paistamiseen
  • 1/2 rkl worchesterkastiketta
  • 4 dl lihalientä
  • 3 laakerinlehteä
  • Rosmariininoksa
  • 1 kg perunaa
  • Voisulaa
Tee näin::
  • Sulata lampaanpaisti jääkaapissa.
  • Leikkaa paistista ylimääräinen rasva ja kalvot pois.
  • Leikkaa paisti pieniksi paloiksi.
  • Paista lammas pienissä erissä valurautapannussa voissa ja siirrä palat uunivuokaan.
  • Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla.
  • Laita vuokaan folio kanneksi ja kypsennä uunissa ainakin pari tuntia 160-asteessa tai niin kauan, että liha on mureaa.
  • Pilko sipulit ja paloittele porkkanat.
  • Kuullota sipulit pinnoitetussa pannussa voissa tai öljyssä.
  • Lisää porkkanat pannuun.
  • Lisää kohta jauhot ripotellen ja anna niiden hetki kypsyä.
  • Lisää worchesterkastike.
  • Lisää lihaliemi. Anna kiehua, jotta liemi sakenee.
  • Kaada seos lihapalojen päälle.
  • Lisää vuokaan laakenrinlehdet ja rosmariininoksa.
  • Kuori ja viipaloi perunat.
  • Lado perunat vuokaan päälimmäiseksi.
  • Laita folio takaisin vuokaan ja paista uunissa noin 20-30 minuuttia 180 asteessa tai niin kauan, että perunat kypsyvät.
  • Poista vuoasta folio ja sivele perunat voisulalla.
  • Paista uunissa vielä ylälämmöllä ainakin 225 asteeessa jonkin aikaa, jotta perunat saavat väriä.
  • Tarjoa esimerkiksi punajuuriviipaleiden kanssa.

Trapiche Pinot Noir Oak Cask 2019

Lanchashire hotpot on tyyliltään täyttävää ja konstailematonta pubiruokaa. Oli helppo kuvitella höyryävän lautasen viereen kunnon olut, mutta haastoimme juomavalintaa valitsemalla punaviinin. Koska tällainen pitkään kypsynyt ruoka on suussa sulavaa ja ilman rosoja reunoja, viinikin saa olla keskitäyteläinen ja keskitanniininen.

Trapcihen Pinot Noir tulee Mendozasta Argentiinasta. Maku on kevyehkö, helposti nautittava ja raikas. Viinissä on pinot noirille tyypillistä punamarjaisuutta makeista marjoista hieman karheampaan karpaloon.

Hapokkuus tuo makuun ryhtiä ja tuo marjaisuutta mukavasti esille. Kuuden kuukauden tynnyrikypsytys tuo makuun hieman tammen sävyä.

Kokonaisuutena Trapiche Pinot Noir Oak Cask on kevyehkö, puhdaspiirteinen ja marjainen pinot noir, joka tuntuu olevan samalla aaltopituudella englantilaisen liha-perunaruuan kanssa. Runsas ruoka saa marjaisesta hapokkuudesta kivasti vastapainoa. Ja hintakin on pubiruualle kohdallaan. Suosittelemme!

Trapiche Pinot Noir Oak Cask (9,98€), 3/5 tähteä



Kuvat: Viinikartta.fi
Viini on saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut postaukset