Voga Prosecco Rose Extra Dry - roseeprosecco vihdoin myynnissä

Roseeprosecco on uusi italialainen kuohuviini, jota päätimme maistaa heti, kun ensimmäiset viinit saapuivat Alkoon marraskuussa 2020.

Voga Prosecco Rose Extra Dry (13,49€)
Italia, roseeprosecco

Gleran ja Pinot Noirin yhdistelmä toimii

Tausta

Olin odottanut roseeproseccoa jo tämän vuoden alusta ja vihdoin marraskuussa saimme kuulla, että Alkoonkin saapuivat ensimmäiset roseeproseccot. Näistä Voga Prosecco Rose Extra Dry oli ensimmäinen, joka omaan lähialkooni ilmestyi, joten otin sen testiin.

Roseeprosecco on kokonaan uutta, mutta toisaalta myös vanhaa. Luokittelu on uutta. Se tarkoittaa, että luokittelu DOC Prosecco Rose mahdollistaa kirkkaan prosecco-kuohuviinin laajentumisen roseekuohuviineihin.

Roseeprosecco tehdään aina samojen sääntöjen mukaan. Esimerkiksi rypälelajikkeita on aina kaksi. Roseeproseccossa tulee olla vähintään 85 prosenttia Gleraa ja loput Pinot Noiria. Tässä Proseccossa Pinotia on 10 prosenttia. Glera on varsinainen prosecco-rypäle ja Pinot Noir tuo punaviinirypäleenä viiniin värin ja makua.

Olet saattanut aiemminkin maistaa italialaista roseekuohuviiniä, joka on saatettu tehdä jopa näistä samoista rypäleistä ja mahdollisesti samoilla säännöilläkin. Mutta aiemmin sitä viiniä ei ole saanut kutsua proseccoksi. On hyvä, että luokitus vihdoin saatiin hyväksyttyä, sillä se takaa tasalaatuisen tuotteen kuluttajille.

Roseeproseccoa on suunniteltu laatuviinin näkökulmasta. Pakollinen Pinot Noir tuo palettiin samppanjarypäleen ja hyvän lähtökohdan hienoille makuvivahteille. Viiniä myös kypsytetään tavallista proseccoa pidempään, jolloin makuun tulee lisää syvyyttä.

Katso myynnissä olevat roseeproseccot tästä

Roseeproseccot ovat vuosikertakuohuviinejä ja nämä ensimmäiset perustuivat vuoden 2019 satoon. Voimme kuitenkin odottaa jo alkuvuodesta 2021 lisää roseeproseccoja tämän vuoden sadosta.

Roseeproseccolle on povattu nousevaa trendiä ja aika näyttää kuinka suosittu siitä tulee. Perusprosecco on maailman eniten myyty kuohuviini. Cava ja samppanja jäävät melko kauas taakse puolen miljardin proseccopullon vuosimyynnistä.

Luonnehdinta

Hieno pinkki sävy.

Kuplat ovat pienet, mutta toisaalta melko kestävän oloiset. Kuplat eivät ainakaan heikentyneet sinä aikana, kun huseerasin kameran kanssa.

Tuoksu on hennon punamarjainen, muun maussa vadelmaa. Lisäksi tuoksusta löytyy jotain kiehtovampaa, kuten pikkuleipätaikinaa.

Suutuntuma on pehmeä ja kuohu katoaa yllättävän nopeasti.

Maussa tulee heti läpi hieman happamat punaviiniaromit Pinot Noirista, mutta kuitenkin miellyttävällä tavalla. Pinot Noir tuo makuun ihan omanlaistaan vivahteikkuutta, joka saattaa vaatia maistajaltaan tottumista.

Maussa on myös vadelmaa, herukkaa, kirsikkaa, sitrusmaista pirteyttä ja hieman pehmeän makeaa persikkaa, joka osin syntyy jäännössokerista, jota on makua pyöristävä 15 grammaa litrassa.

Loppumaussa nousee esille myös tuoksun leivonnaisaromit.

Tämän yhden esimerkin perusteella ei voi vielä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä roseeproseccon makuprofiilista, mutta alku on lupaava. Suurena roseekuohuviinin ystävänä toivotan uuden tyylin tervetulleeksi.

Voga Prosecco Rose Extra Dry on raikas, miellyttävän pehmeä ja makean marjainen kuohuviini, jossa on myös happamampaan punaviiniin viittaava sivumaku. Se antaa viinille mahdollisuuksia toimia myös ryhdikkäänä ruokaviininä.

Voga Prosecco Rose Extra Dry (13,49€), 3.5/5 tähteä


Pienet ja melko kestävät kuplat


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit