Espanjalainen lahjaviini: Arzuaga Crianza

Hyvä punaviini on toimiva lahjavinkki joulusta toiseen. Hyvällä viinivalinnalla voi helposti saada aikaan mahtavia joulumuistoja, varsinkin, jos tuntee vastaanottajan makumieltymyksiä edes jonkin verran. Esittelemme tässä jutussa arvokkaan espanjalaisen punaviinin Ribera del Dueron viinialueelta.

Arzuaga Crianza 2016 (31,95)
Espanja, Ribera del Duero

Arzuaga Crianza 2016 tulee Ribera del Duerosta

Arzuaga Crianza on oiva lahja laadukasta punaviiniä arvostavalle. Se on todellinen viinintuntijan lahjaviini, mutta hieno maku toimii kyllä kenelle vaan.

Vaikka viini onkin luokiteltu crianzaksi, ei saa antaa sen hämätä. Joku saattaa muistaa, että arvoasteikossa korkeammalle menee reserva ja gran reserva. Arzuaga Crianza on kuitenkin hinnaltaan jo montaakin gran reservaa kalliimpi, joten arvoviinistä on kyse. Bodegas Arzuaga Navarro on alueensa nimekäs tuottaja ja talo pitää tätä viiniä lippulaivaviininään.

Ribera del Duero sijaitsee Madridista pohjoiseen, mutta ei kuitenkaan Riojassa asti. Ribera del Duero on kunnon herkutteluviinien tyyssija. Arzuaga Crianza onkin alueen luonteelle tyypillisesti todella suuri ja kehittynyt. Tällaiset ominaisuudet ovat hyviä joulun lahjaviinille, sillä viini saattaa tulla avatuksi hyvinkin pian lahjojen jakamisen jälkeen.

Arzuaga ei kuitenkaan ole mikä tahansa hilloviini, vaan erittäin monipuolinen ja mielenkiintoinen arvoviini. Viiniä on kypsytetty tammessa 16 kuukautta, puolet viinistä amerikkalaisissa ja puolet ranskalaisissa tynnyreissä. Sen tuoksusta löytyy sekä mausteista lämpöä että hedelmäistä kypsyyttä. Pelkkä tuoksu kertoo, että kyseessä on jotain erityistä.

Maku on tasapainoisen ryhdikäs. Viini on täyteläisen suuri, mutta siitä löytyy mukavasti hapokkuutta. Vaikka viini on luokiteltu sataprosenttisesti tempranilloksi, löytyy siitä pieniä määriä Cabernet Sauvignonia ja Merlotia. Etenkin Cabernetille ominaiset mustaherukkaiset piirteet ovat tunnistettavia.

Arzuaga on osuva pari voimakkaille ruuille, etenkin hyvin valmistetulle lihalle. Joulupöytään se on liian suuri tapaus, mutta kuusen alta löytyvän pullon voi surutta aukaista vaikka heti jouluillan fiilistelyviiniksi. Viereen voi kattaa vaikka juustoja.

Täyteläinen ja tummahedelmäinen Arzuaga on kevyen rustiikkinen, monikerroksisen vivahteikas ja tanniineiltaan silkkinen punaviini, johon tummasuklaisuus ja vaniljaisuus tuovat oman nautiskeluviinilisänsä. Hyvä hapokkuus kantaa pitkään jälkimakuun.

Arzuaga Crianza 2016 (31,95), 4.5/5 tähteä


Arzuaga Crianza on lukuisten sokkomaisteluiden menestyjäviini. Se on loistava lahjaviini laadukkaista espanjalaisista punaviineistä pitävälle. Se on ollut myös oma suosikkimme jo vuosien ajan.


Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit