Tattirisotto ja Albert Bichot Coteaux Bourguignons
Tällä kertaa halusin kokeilla risoton kanssa ranskalaista viiniä italialaisen sijaan ja punaviiniä valkoviinin sijaan. Yhteys ruoan ja viinin välille löytyi rypälelajikkeista ja sienistä.
Pinot Noiria ja Gamayta tavataan nähdä useimmiten lajikeviineissä ja sekoitteena tämä yhdistelmä (Gamay 60%, Pinot Noir 40%) on harvinainen. Sekoite tuli mahdolliseksi, kun Coteaux Bourguignons -appellaatio esiteltiin vuonna 2011. Appellaatio luotiin, koska Beaujolaisissa oli alettu Gamayn lisäksi viljellä myös Pinot Noiria ja muutos ei enää sopinut vanhoihin raameihin. Coteaux Bourguignons ei kuitenkaan rajoitu pelkkään Beaujolaisiin, vaan koskee koko Burgundia. Gamay on tunnettu myös Beaujolais Nouveaun rypälelajikkeena.
Lasissa viinin sävy on läpikuultava. Tuoksussa on marjajogurttia.
Maku on kevyehkö, hedelmäinen ja punamarjainen. Siitä löytyy mansikkaa, punaherukkaa, vadelmaa sekä kirsikkaa.
Hapokkuus ja tanniinit ovat molemmat pehmeitä, mutta kantavat läpi maun. Mausteisuuttakin löytyy ja jopa ripaus pippuria.
Maanläheinen elementti maussa rakentaa siltaa sieniruoille, joten tattirisoton kanssa viini sointuu todella hyvin.
Kokonaisuutena viini on raikas, sillä vain pieni osa siitä on kypsynyt tammitynnyreissä. Se on kuitenkin riittävän ryhdikäs ollakseen kiinnostava ja toimiakseen ruokaviininä. Ruokien kanssa Albert Bichot Coteaux Bourguignons todella herää eloon ja osoittaa jälleen kerran vanhan viisauden oikeaksi: ranskalaiset viinit ovat ruokaviineinä elementissään.
Albert Bichot Coteaux Bourguignons 2018 (14,68€), 3.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta
Pinot Noir ja Gamay viihtyvät sienten seurassa
Tattirisotto
Tattirisotto on mahtava yhdistelmä juuston ja sienten umamia. Italiassa herkkutattia kutsutaan nimellä "porcino", joka tarkoittaa pientä possua. Porcini risotto on klassinen ruoka, jonka kanssa Burgundin keskitäyteläinen punaviini toimii loistavasti. Pinot Noirin ja Gamayn sekoite ei jyrää sienten herkästi virittynyttä makua ja viinistä löytyy tiettyä maanläheisyyttä tai mineraalisuutta, joka sopii erinomaisesti sieniruoille.
Resepti: Tattirisotto
Ainekset:
Ainekset:
- 2 dl kuivattuja herkkutatteja
- 2-3 salottisipulia
- 1-2 valkosipulinkynttä
- Öljyä paistamiseen
- 2,5 dl arborio-riisiä
- 1 dl Bourguignons-punaviiniä
- Ainakin 1 litra kuumaa kanalientä
- Puolen sitruunan mehu
- 1 dl hienonnettua persiljaa
- Pippuria
- 3 rkl voita
- 1,5 dl parmesaaniraastetta
- Liota sieniä vedessä 15-30 minuuttia. Pilko sienet.
- Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä.
- Lisää riisi ja anna senkin kuullottua.
- Lisää viini, sekoittele ja anna viinin haihtua.
- Lisää sienet.
- Lisää kuumaa kanalientä pikkuhiljaa koko ajan riisiä sekoitellen. Risoton tulee jäädä löysäksi ja puuromaiseksi.
- Kun riisi alkaa kypsyä (riisissä saa olla purutuntumaa), lisää sitruunanmehu, persilja ja mausta pippurilla.
- Lisää voi ja parmesaaniraaste. Tarjoa heti.
Luonnehdinta
Pinot Noir ja Gamay ovat melko samanlaisia rypäleitä, muun muassa hapokkaita, mutta rypäleiden pienet erot tuovat sekoitteeseen nostetta. Hedelmäisessä Gamayssa on esimerkiksi enemmän kukkaisuutta ja Pinot Noirissa eleganssia. Hinnassakin on eroa, sillä Gamay on edullisempi rypäle.Pinot Noiria ja Gamayta tavataan nähdä useimmiten lajikeviineissä ja sekoitteena tämä yhdistelmä (Gamay 60%, Pinot Noir 40%) on harvinainen. Sekoite tuli mahdolliseksi, kun Coteaux Bourguignons -appellaatio esiteltiin vuonna 2011. Appellaatio luotiin, koska Beaujolaisissa oli alettu Gamayn lisäksi viljellä myös Pinot Noiria ja muutos ei enää sopinut vanhoihin raameihin. Coteaux Bourguignons ei kuitenkaan rajoitu pelkkään Beaujolaisiin, vaan koskee koko Burgundia. Gamay on tunnettu myös Beaujolais Nouveaun rypälelajikkeena.
Lasissa viinin sävy on läpikuultava. Tuoksussa on marjajogurttia.
Maku on kevyehkö, hedelmäinen ja punamarjainen. Siitä löytyy mansikkaa, punaherukkaa, vadelmaa sekä kirsikkaa.
Hapokkuus ja tanniinit ovat molemmat pehmeitä, mutta kantavat läpi maun. Mausteisuuttakin löytyy ja jopa ripaus pippuria.
Maanläheinen elementti maussa rakentaa siltaa sieniruoille, joten tattirisoton kanssa viini sointuu todella hyvin.
Kokonaisuutena viini on raikas, sillä vain pieni osa siitä on kypsynyt tammitynnyreissä. Se on kuitenkin riittävän ryhdikäs ollakseen kiinnostava ja toimiakseen ruokaviininä. Ruokien kanssa Albert Bichot Coteaux Bourguignons todella herää eloon ja osoittaa jälleen kerran vanhan viisauden oikeaksi: ranskalaiset viinit ovat ruokaviineinä elementissään.
Albert Bichot Coteaux Bourguignons 2018 (14,68€), 3.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta
Kommentit
Lähetä kommentti