Tapas, meze ja muut Välimeren alkuruoat viineineen

Välimeri inspiroi meitä kokeilemaan viittä erilaista alkuruokaa viidestä eri maasta. Ja tietysti sovitimme ruoille myös viinit. Katso video tai lue arviot.

Viisi viiniä viidestä eri maasta Välimeren alkuruoille: Kreikasta, Espanjasta, Libanonista, Italiasta ja Ranskasta.


Tässä videossa esittelemme Välimeren alkuruoat ja viinit. (kesto 15 min.)


Kreikkalainen meze cocktail-tikkutyyliin.

Meze, Kreikka

Kreikkalainen meze mielletään yleensä ylitsevuotavaksi lajitelmaksi kaikenlaisia Välimeren herkkuja. Pienen pohdinnan jälkeen syntyi idea yhdistää näitä makuja yhdeksi suupalaksi vanhalla kunnon cocktail-tikkutyylillä. Tikkuun voi seivästää periaatteessa mitä vain kreikkalaista, mutta itse päädyimme halloumi-juustoon, falafel-pyörykkään, tsatsikiin ja oliiviin. Olihan tikuissa 80-luvullakin aina lihapulla ja pala edam-juustoa.

Halloumi paistetaan ensin tiukaksi ja tikku kootaan sen jälkeen ylhäältä alaspäin. Jälkikäteen huomasimme, että suuret falafelit kannattaa puolittaa, jolloin maut ovat paremmin tasapainossa.

Viinin löytäminen tällaiselle makupommille ei ole helppoa. Falafelin koostumus ja kikherneen kuivahko maku kaipaavat viiniltä hapokkuutta ja hyvää hedelmäisyyttä, mutta toisaalta taas tsatsikin kanssa parhaiten toimii voimakas yrttisyys.

Kreikkalaisista rypäleistä mielenkiintoisin yhdistelmä olisi Assyrtiko ja kansainvälisistä voisi kokeilla vaikka Sauvignon Blancia. Alkon valikoima kreikkalaisia viinejä on melko suppea, mutta sieltä löytyi kuitenkin sopivasti sekoiteviini juuri näistä rypäleistä, Tsantali Halkidiki White 2018.

Valitettavasti Tsantalin ominaisuudet eivät aivan vastaa meze-tikun makumaailmaa, vaikka jotain samankaltaista henkeä viinistä löytyykin. Viini on mielenkiintoisen tuoksuinen, mutta maku on melko lyhyt. Viinin yrttisyys on todella hento ja voimakkaat trooppiset hedelmät ottavat ylivoiman.

Sellaisenaan viini on mainio kesäiltojen nautiskeluviini, mutta meze-tyyppiseen makujen ilotulitukseen se saisi kuitenkin olla yrttisempi ja hapokkaampi. Koska Tsantali toimii keskinkertaisesti, mezeille kannattaa mielummin sovittaa hyväksi havaittu Vóila Vineyard Assyrtiko.

Tsantali Halkidiki White 2018 (11,99€)
Kreikka, Halkidiki


Perinteinen tapas-leipäpala.

Tapas, Espanja

Myös tapas on hyvin laaja termi, joka kattaa alleen melkein mitä vaan espanjalaista pikkuruokaa. Etenkin paikalliset juustot, makkarat ja säilötyt kasvikset ovat olennainen osa tapaspöytää. Eri makuja voi yhdistää yhdeksi suupalaksi esimerkiksi kokoamalla omat lempiainekset patongin päälle tapasleiväksi.

Meidän tapasleivät olivat hyvin perinteisiä tapasmakuja. Leivän päälle sipaistiin oliivitahnaa ja -öljyä, kunnon siivu kypsää manchegojuustoa ja pari kiekkoa mausteista chorizoa. Koko komeus kruunattiin mahtavan etikkaisella grillatulla säilykepaprikalla.

Tapasten kanssa tavataan yleensä tarjota kuivaa sherryä tai espanjalaista kuohuviiniä cavaa. Halusimme kuitenkin kokeilla, miten punaviineistään tunnetun Riojan alueen valkoviini toimii tapaspöydässä.

Barón de Ley Tres Viñas Blanco Reserva 2017 on malliesimerkki Riojan huippuvalkkarista. Supertamminen, mutta silti yllättävänkin raikas ja hapokas viini sopii tapasten kanssa erinomaisesti. Viini on lähes yhtä moniulotteinen kuin kerroksia notkuva tapasleipä, joten se sointuu mukavasti tapasten makumaailmaan. Viini on sellaisenaankin jo elämys, joten nimi kannattaa laittaa muistiin.



Hummusta, paahdettua munakoisoa ja pitaleipää Libanonin tyyliin.

Meze, Libanon

Välimeren alueella vaikutteita on vaihdettu vuosituhansia, joten ruokakulttuurien rajat eivät loppujen lopuksi ole kovin tarkkoja. Esimerkiksi alkujaan libanonilainen hummustahna on levinnyt laajalle alueelle ja sitä pidetään oleellisena osana meze-perhettä.

Tarjoilimme itsetehdyn hummustahnan oikeaoppisesti oliviiöljyllä maustettuna ja se syötiin pitaleivän päällä runsaina kerroksina. Näin tarjoiltuna hummusaterian maut ja suutuntuma ovat melko tasaisia, mutta samalla erittäin täyteläisiä. Tämä asettaa viinille pieniä haasteita. Viinin maku ei saisi jyrätä ruuan yli, mutta samalla sen tulisi olla sopivan raikas, ettei viini jää hummuksen jalkoihin.

Onneksi Libanonista löytyy myös huippuluokan viinituotantoa, joten hätä ei ole suuri. Erittäin mielenkiintoinen Ixsir Grande Réserve Rosé 2016 sopii hummuksen kanssa jopa yllättävän hyvin. Ixsir on kypsynyt, mutta myös mukavan hapokas ja raikas. Lisäksi siitä löytyy mahtavaa hedelmäistä runkoa ja vadelman hapanta marjaa.

Suuri ja runsas viini ei ole kaikkein tyypillisin roseeviini, mutta toimii siitäkin huolimatta erittäin hyvin sekä ruoalle että sellaisenaan. Ei ihme, että viini on niittänyt mainetta alan kilpailuissa. Se on valittu jopa maailman parhaaksi roseeviiniksi.

Jos Ixsir tuntuu hinnakkaalta, Château Ksara Sunset Rosé 2018 on hyvä edullisempi roseeviini Libanonista.



Artisokan sydämiä, mozzarellaa, vihreitä oliiveja, parmankinkkua, parmesaania, puolikuivattuja tomaatteja ja salamia.

Antipasto, Italia

Antipasto tarkoittaa sananmukaisesti alkupaloja, mutta näitä pikkuherkkuja voi napostella myös muuten vaan. Myös tämä käsite on laaja, koska tarjottavat vaihtelevat vahvasti alueittain. Tyypillisimmin antipastona tarjotaan laaja valikoima erilaisia leikkeleitä, juustoja ja säilöttyjä vihanneksia.

Viiniksi antipastojen kanssa valittiin pohjoisitalialainen erikoisuus, pirskahteleva punaviini lambrusco, joka kannattaa tarjota hieman viilennettynä. Medici Ermete Concerto Reggiano Lambrusco 2018 on erittäin runsashedelmäinen ja tuhti. Tuoksusta löytyy myös mustikkaista marjaa. Itse asiassa tuoksu muistuttaa eniten mustikkajogurttia, mikä on pienoinen yllätys.

Antipastolautasen kanssa lambrusco toimii mukavasti. Juustojen kermaisuus taittaa viinin jogurttia ja tuo esiin enemmän viinillisiä ominaisuuksia. Erilaiset makuyhdistelmät ovat miellyttäviä ja niiden maistelu on mukavaa ajanvietettä vaikka keskustelun lomassa.



Sinisimpukat viinissä ja kermassa ainekset: salotti, valkosipulinkynsi, voi, valkoviini, kalafondi, vesi, mustapippuri, timjami, laakerinlehti, sinisimpukat, kerma ja persilja. Tarjoillaan patongin kanssa.

Sinisimpukat, Ranska

Välimeren kierroksemme päättyy tällä kertaa ranskalaiseen keittiöön. Vaikka Ranskasta löytyisikin oma sormin syötävä cocktail-pala kanapee, päädyimme silti ranskalaiseen klassikkoon, sinisimpukoihin. Myös simpukat ovat mukavaa sormiruokaa ja aterian kruunaa mahtava liemi, jota syödään kastamalla suuria paloja tuoretta patonkia.

Ranskalaiseen keittiöön sopivia viinejä löytyy pilvin pimein, mutta lopulta valinta oli selvä. Simpukat tarjoiltiin samppanjan kera, eikä makuyhdistelmä olisi voinut olla parempi.

Roland Champion Special club Blanc de Blancs Cru Chouilly Champagne Brut 2011 on jo nimensä perusteella mahtava viini. Tämä yhden rypälelajikkeen vuosikerta-samppis on laadukas viini, joka ei jää simpukkaliemen kanssa paitsioon. Viinin raikkaus ja hapokkuus kehittävät merenelävien makua mahtavasti. Tässä on mahtava makuyhdistelmä lämpimien kesäiltojen erikoistilaisuuksiin, suosittelemme! Koska tämä viini on loppunut Alkosta, mikä vaan samppanja kyllä käy vaihtoehdoksi.



Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit