Lyonin salaatti ja Albert Bichot Bourgogne Aligoté

Lyonin salaatti on monien ranskalaisten bistrojen ja pienten ravintoloiden vakioannos. Se sopii joko alkuruoaksi tai pääruoaksi.

Albert Bichot Bourgogne Aligoté 2018 (14,98€)
Ranska, Bourgogne

Lyonin salaatti

Itä-Ranskasta kotoisin oleva Lyonin salaatti sisältää pekonia, munaa ja leipää, joten tämä ruokaisa annos sopii hyvin myös pääruoaksi. Lyonin pohjoispuolella sijaitsee Dijon, jonka kuuluisa sinappi maustaa kastiketta. Salaattina käytetään kähäräendiiviä, joka on toiselta nimeltään frisee. Meiltä kaupoista löytyvä makeampi frisée käy myös oikein hyvin.

Resepti: Lyonin salaatti

Ainekset:
  • 1-2 uuden sadon sipulia
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl puna- tai valkoviinietikkaa
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • Vettä
  • Suolaa
  • Pippuria
  • 1 frisée-salaattipussi
  • 1 paketti pekonia
  • 1 salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 4 siivua paahtoleipää
  • Nokare voita
  • 1 kananmuna
  • Valkoviinietikkaa uppomunalle
Tee näin:
  • Silppua uuden sadon sipuli pieneksi.
  • Sekoita sipuli, oliiviöljy, viinietikka ja dijon keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Jatka kastiketta tarvittaessa vedellä.
  • Pilko frisee pitkiksi suikaleiksi.
  • Leikkaa paahtoleivästä kuori pois ja pilko leipä kuutioiksi.
  • Pilko pekoni, salotti ja valkosipuli pieneksi ja paista ne pannulla rapeaksi.
  • Siirrä pekoni sivuun, lisää pannuun voi ja tarvittaessa hieman oliiviöljyä. Paahda leipäkuutiot kauniin ruskeiksi krutongeiksi.
  • Keitä vettä kattilassa, niin että vettä on vähintään 5cm. Lisää veteen hieman etikkaa.
  • Riko muna pieneen astiaan. Pyöritä veteen pyörre ja pudota muna varovasti pyörteen keskelle.
  • Anna munan kiinteytyä ja kypsyä 3 minuuttia. Nosta uppomuna reikäkauhalla.
  • Sekoita kastike salaatinlehtien kanssa.
  • Kokoa salaatti lautaselle: salaattia, krutonkeja, pekonia ja päälle uppomuna

Albert Bichot Bourgogne Aligoté 2018

Burgundi tunnetaan chardonnaystaan, mutta alueella tehdään myös muita valkoviinejä. Aligoté on vähemmän suosittu lajike, jota käytetään usein myös Crémant de Bourgogne -kuohuviineissä. Se on tunnettu hapokkuudestaan ja sopeutumisestaan kylmään. Sitä viljellään myös esimerkiksi Itä-Euroopassa.

Tämä viini on saanut mineraalista ulottuvuutta kalkkikivisestä maaperästä. Monet Bichotin valkoviinit ovat nähneet tammea, mutta tämä on kypsytetty teräntankissa, mikä säilyttää raikkauden ja hedelmän oman aromikkuuden puhtaana.

Tuoksu onkin mineraalinen ja raikas. Siinä on myös kevään ensimmäistä lehtivihreää.

Suutuntuma on herkullisen ja veden kielelle nostattavan hapokas.

Maku on hienovaraisen, mutta monipuolisen hedelmäinen. Siinä on omenaa, sitruksisuutta, aprikoosia ja persikkaa.

Kokonaisuus on hieman pidättäytyvä, mutta myös hapokas ja tyylikkäästi mineraalinen. Mielestäni tämä on oikein tasapainoinen ja helposti nautittava viini, jossa maistuu myös alkuperä. Toimii parhaiten ruokaviininä.

Samalta Itä-Ranskan suunnalta tulevat Bourgogne Aligoté ja Lyonin salaatti ovat herkulliset yhdessä. Viinin hapokas maku toimii salaatille kuin vinaigrettena ja viinin mineraalisuus antaa kokonaisuudelle eleganttia sävyä.

Albert Bichot Bourgogne Aligoté 2018 (14,98€), 4/5 tähteä


Herkulliset yhdessä.

Kuvat: Viinikartta.fi
Viini saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit