19 Crimes The Uprising -punaviini ruokaviininä

19 Crimes -viinisarja on palkittu innovatiivisesta markkinoinnistaan, mutta kuinka vakavasti otettavia viinejä ne ovat. Onko sarjan viineistä myös ruokaviineiksi? Otimme ensimmäisenä testiin The Uprising -sekoitepunaviinin.


19 Crimes The Uprising on mehevä pataruokien punaviini

19 Crimes -viinisarja on herättänyt huomiota puhelimen Living Wine Labels -sovelluksella, jolla etikettien hahmot heräävät henkiin hämmästyttävällä tavalla. Tämä markkinointikikka on ollut suorastaan nerokas ja tuotti viineille huomattavan hyvät myyntiluvut.

Suomessa viranomaiset onnistuivat kuitenkin tekemään asiasta numeron ja käytännössä kielsivät viinin tulon myyntiin Suomessa ennen kuin rikollisuuden ja alkoholin yhdistäminen oli tutkittu. Tarinoissahan kerrotaan vanhoista rikoksista, joiden perusteella eurooppalaisia tuomittiin karkotettavaksi Australiaan. Monta kertaa rikokset olivat vain vähäisiä varkauksia.

Lopulta ensimmäinen 19 Crimes -viini hyväksyttiin Alkoon keväällä 2018. Nyt valikoimasta löytyy kolme viiniä 19 Crimes The Uprising, 19 Crimes Red wine sekä 19 Crimes Chardonnay, jonka otamme myöhemmin testiin.

Olen aiemmin maistanut joitakin sarjan viinejä ja tällä hetkellä sarjassa näyttää olevan 8 erilaista viiniä. Suomessa siis kolme.

Ensimmäiseltä maistelukerralta viineistä jäi mieleen sosiaalinen ulottuvuus eli hyvät seurusteluviinin ominaisuudet. Tätä korostaa punaviineistä löytyvä huomattava jäännössokerin määrä, joka pehmentää makua, mutta maistuu myös selvästi makealta. Suomessa tykätään makeammista punaviineistä, mutta makea ja hillomainen viini on usein ryhditön. Toisaalta se voi sopia hyvinkin lihapadan kaveriksi, mitä lähdimme tutkimaan.

Liha-sienipata naudan lavasta. Halusimme selvittää, soveltuuko 19 Crimes -viini syksyiselle lihapadalle.


19 Crimes The Uprising on sekoite kolmesta rypäleestä: Shiraz, Cabernet Sauvignon ja Grenache. Erikoisuutena osa viinistä on kypsytetty 30 päivän ajan rommitynnyreissä. Tämä jatkaa muutaman vuoden takaista trendiä, jossa viini päätyy kypsymään jonkin väkevän juoman käytettyyn tynnyriin. Jos tämä trendi kiinnostaa, lue arviomme Apothic Infernosta tai maista myös Jacob's Creek Double Barrel Shiraz 5th vintage 2015.

Vaikka tätä trendiä on helppo arvostella, itse pidän viinimaailman innovaatioita tervetulleina. Rommitynnyristä on irronnut selvästi vivahteikkuutta ja maku tuntuu tymäkämmältä. Se onkin hyvä, sillä ilman tätä vaihetta, viini olisi todennäköisesti ryhditön.

Maku onkin muuten pehmeän pyöreä ja makeahko, johon rommitynnyrikypsytys on tuonut paahteista, savuista ja intensiivistä luonnetta.

Hedelmäisyys on tummien makeiden marjojen sävyttämää hillomaisuutta karhunvatukan ja vadelman muodossa.

Maun keskivaiheilla nousee esille maun hillomaisuutta keventävää hapokkuutta.

Suuhun jää lopulta maistumaan lakritsisia ja kahvisia aromeja.

Ruokaviininä 19 Crimes The Uprising yllätti positiivisesti. Lihapata suunniteltiin niin, että maussa on vahva liemi ja siinä myös onnistuttiin.

Kun ainekset oli valmiiksi ruskistettu pannussa, lihapataan muodostui hieman paahteinenkin makumaailma. Makuun haettiin intensiteettiä vähäisellä nestemäärällä, tiivismakuisella tomaattipyreellä ja tällä samaisella viinillä. Täytyy sanoa, että ruuan ja viinin maut osuivat kohdalleen yli odotusten ja viinin maku ikään kuin jatkoi padan aromikkuutta samankaltaisuuden periaatteella.

Aterialla tarjosimme myös kantarellimuhennosta ja uunissa paahdettuja raitajuuria. Viinissä oli riittävästi hapokkuutta leikkamaan muhennoksen kermaisuutta ja raitajuuria maustava vinegrette ei muodostanut ristiriitaa.

Viinissä oli kyllä 100% sopivuus lihapadalle, mutta toki sienille ja raitajuurille sopisi paremmin esimerkiksi hieman maalaismaisempi italialainen kuin makeahko australialainen. Kuitenkin padan intensiteetti hallitsi ateriaa siinä määrin, että sienet ja raitajuuret toivat aterialle kaivattavaa monipuolisuutta, mutta eivät ottaneet liikaa roolia. Kun varsinainen yhteensopivuus löytyi viinin ja padan välille, sienet ja raitajuuret menivät siinä sivussa tuoden kokonaisuuteen sopivaa ulottuvuutta ja vivahteikkuutta.

19 Crimes The Uprising on mehevä ja suunmyötäinen punaviini, jota on helppo nauttia sellaisenaankin, jos pitää makeahkosta makumaailmasta. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan sitä tiivismakuisten naudasta tai possusta tehtyjen lihapatojen kanssa. Reseptit löydät tästä jutusta alempaa.

19 Crimes The Uprising (13,99€), 3,5/5 tähteä


Kermainen kantarellimuhennos


Uunipaahdetut raitajuuret


Kantrarellimuhennos
Ainekset:
  • Sipuli
  • Kantarelleja
  • Voita
  • Kermaa
  • Suolaa
  • Pippuria
Valmistus:
  • Hauduta silputtuja sieniä.
  • Lisää voi ja pilkotut sipulit.
  • Hauduta hetki ja lisää kerma.
  • Hauduta hämmennellen niin kauan, että seos saostuu.
  • Mausta suolalla ja pippurilla.


Lihapata uunissa
Ainekset:
  • 1,5kg naudanlapaa
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 pientä purkkia tomaattipyreetä
  • 2 dl punaviiniä
  • Paketillinen portobello-sieniä
  • Voita
  • Öljyä
  • Tuoretta timjamia
  • Lihafondia
  • Pippuria
  • Punainen chilipalko
  • Tarvittaessa vettä
Valmistus:
  • Ruskista lihapalat voi-öljyseoksessa pienissä erissä esimerkiksi valurautapannussa yhdessä pilkotun valkosipulin, chilimurskan, timjaminoksan ja rouhitun pippurin kanssa.
  • Ruskista myös sipuli samassa pannussa öljyssä.
  • Lisää lihafondi uunipadan pohjalle. Myös lihaliemikuutio käy murennettuna. Tarkoitus on pitää nestemäärä vähäisenä.
  • Laita sipulit uunipataan
  • Laita lihat, valkosipuli, chili ja timjaminoksat sipuleiden päälle.
  • Lisää punaviiniä niin, että osa lihoista jää reilusti pinnan yläpuolelle.
  • Lisää tomaattipyree nokareina lihojen päälle.
  • Laita kannella varustettu pata uuniin noin 1,5 tunniksi, aluksi kuumemmassa, mutta sitten noin 150 asteessa.
  • Paista portobello-sienet pannussa ja lisää ne pataan. Tässä vaiheessa pataa voi sekauttaa ja lisätä hieman vettä, jos pata tuntuu kuivalta.
  • Anna lihan hautua 150 asteessa vielä 30 minuuttia


Paahdetut raitajuuret
Ainekset:
  • Raitajuuria
  • Oliiviöljyä
  • Valkoviinietikkaa
  • Hunajaa
  • Suolaa
  • Pippuria
Valmistus:
  • Kuori ja pilko raitajuuret.
  • Laita ne uunivuokaan ja ripottele päälle suolaa ja hieman öljyä.
  • Paahda raitajuuria uunissa niin kauan, että ne pehmenee ja ota ne sitten uunista.
  • Sekoita öljy, valkoviinietikka, hunaja ja pippuri ja kaada seos raitajuurien päälle.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit