Tiedätkö mikä viini on txakoli?

Txakolina ja Hondarrabi Zuri saattavat kuulostaa itämaisilta tai jopa eksoottisilta sanoilta, mutta kyse on kuitenkin espanjalaisesta paikallisista rypäleistä tehdystä valkoviinistä. Tarkemmin ottaen Txakolina-valkoviini tulee Baskimaasta.


Txakoli tulee Baskimaasta

Baskimaa on Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva itsehallintoalue, jota asuttavat enemmistönä baskit. Heiltä on peräisin myös nämä meille hyvinkin vierailta kuulostavat baskinkieliset viinisanat.

Baskinkieli on sinänsä erikoinen, ettei sille löydy sukulaiskieliä maailmasta. Siksi ei ole ihme, ettei Hondarrabi Zuri, joka on muuten rypäleen nimi, kuulosta edes eurooppalaiselta.

Persoonallisen nimen takana on myös persoonallinen viini. Txakoli on alunperin ollut kotiviini ja sen kaupallinen potentiaali on muodostunut noin kolmen viime vuosikymmenen aikana.

Txakolia tehdään useammalla alueella Baskimaassa. Meidän maistamamme Hiruzta Txakolina tulee Getarian viinialueelta, jolle myönnettiin virallinen luokitus vuonna 1989. Atlantin läheisyys tasapainottaa ilmastoa niin, etteivät rypäleet palellu keväällä tai kärsi liiasta kuumuudesta kesällä.

Txakoli-viinit tehdään nykyään terästankeissa ja lopputulos on pirskahteleva ja hapokas valkoviini, jossa on usein kohtuullinen alkoholiprosentti. Alkon Txakolinassa alkoholia löytyy kuitenkin normaali 12 prosenttia.

Baskimaa on tunnettu myös kulinarismistaan ja Baskimaan tapakset eli pintxot ovat löytäneet tiensä myös Suomeen ja Tampereelle. Kotikaupungissani, Suomen San Sebastiánissa, järjestettävä vuotuinen Tamperrada Pintxo-viikko on tullut huomatuksi Baskimaassa asti.

Hiruzta Txakolina on saanut päärypäleensä oheen myös Gros Manseng -rypäleen, jonka olen oppinut tuntemaan Lounais-Ranskan herkullisen mineraalisten valkoviinien kautta. Kokeille vaikka tätä pirteää Brumont La Gascognea, Gros Mansengin ja Sauvignon Blancin sekoitetta.

Mielestäni Gros Manseng tuo Txakolinaan lisää vivahteita, mineraalisuutta ja aprikoosimaista hedelmäisyyttä.

Txakoli juodaan nuorena, korkeintaan vuoden ikäisenä, sillä raikkaus ja tuoreus ovat avainsanoja. Txakoli voidaan nauttia suoraan jääkaapista ja se sopii hyvin viilennettynä erinomaisesti esimerkiksi saunomisen jälkeen nautittavaksi.

Txakoli on kuitenkin myös ruokajuoma, sillä siinä riittää tyylillistä eleganssia myös ruokaviiniksi.

Txakoli nautitaan paikalliseen tapaan kaatamalla se lasiin jopa puolen metrin korkeudesta. Lasiin iskeytyessään viinistä vapautuu aromeja.

Txakolina on kepeä ja kevyesti kupliva valkoviini, jossa on omenan ja päärynän aromeja ja ehkä häivähdys aprikoosia. Kuplivuudessa on samaa kuin Portugalin vinho verdeissä ja aromeissa proseccomaista hedelmää. Mausta löytyy myös ruokaviinin ominaisuuksia mineraalisuudesta ja yrttisyydestä, johon sitrushedelmän kuoren kitkerämmän osan vivahde antaa hyvän lisänsä.

Kesä on tällä erää jo ohi ja punaviinikausi on alkanut. Baskimaan erikoisuus Txakolina sopii kuitenkin myös kylmenevään vuodenaikaan, sillä se on erinomainen pikkujoulukauden seurusteluviini ja pienten syötävien viini. Tapakset, pintxot, sushi ja sashimi saavat siitä loistavan kumppanin.

Hiruzta Txakolina 2018 (15,98€), 4/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit