Penina Touriga National - helposti juotava portugalilainen

Portugalin kiinnostavia punaviinejä on ollut Viinikartan tarkastelussa aiemminkin. Viime vuonna valikoimaan ilmestyi helposti juotava seurusteluviini Penina - Touriga Nacional -rypäleestä. Se on Portugalin tärkein rypäle, jota myös portviinin valmistuksessa käytetään.


Penina on tyyliltään tumman mehevä ja hilloinen, ja on kaikin puolin todella iisiä nautittavaa.

VIINI: Täyteläinen, punamarjaisen hapokas, tumman hedelmäinen, pehmeät tanniinit, jugurttinen. RUOKA: Etenkin seurusteluviini, mutta toimii myös kesäisissä grillipartyissa.

Viinin tiedot Viinikartalla: Penina Touriga National 2013 (10,99 €)

Penina seurusteluun ja grillailuun

Penina on viini, jossa punainen marjaisuus tulee ensin ja taustalla häämöttelee tummempi elementti sisältäen hedelmistä luumua ja kirsikkaa. Jos oikein kaivaa, tumma voi näyttäytyä savuisuutena, portviinimäisyytenä ja paahteisuutena. Viinin tyyli kuitenkin viittaa jo etikettiä myöten seurusteluviiniin, joten kokonaisuutena tyyli on aika helppo. Jälkimaussa on selvästi useistakin punaviineistä löytyvää jugurttisuutta, joka on varmasti peräisin malolaktisesta käymisestä. Se tekee viinistä pehmeämmän vähentäen terävää vääränlaista hapokkuutta, kuten omenahappoa. Jäljelle on sitten jäänyt maitohappoa, jonka viinissä selvästi maistaa pehmeänä kermaisuutena. Tämän on tarkoitus tehdä viinistä helpommin juotava, mikä vie viiniä seurusteluviinien kategoriaan.

Suutuntuma on kevyhekö ja todella iisi. Koska runko on aika ohut ja marjat ja tummat hedelmät näyttäytyvät hillomaisina, tämä mielestämme parittuu parhaiten grillatulle kanalle, possulle, naudalle ja vaikka maissille. Koska mukana on hieman rypäleen aromikirjoon kuuluvaa tummaa rustiikkisuutta, jokin savuinen bbq-kastike varmasti toimii viinin kanssa hyvin.

Juuri nyt ollaan pääsiäisen alla. Tästä saat kyllä helpon pääsiäisviinin, mutta itse säästäisin tätä viiniä vielä pääsiäisen yli. Sillä eiköhän kevätaurinko siinä vaiheessa ala kunnolla lämmittää ja sitten tekeekin mieli kaivaa grilliä esille. Ota silloin lasi Peninaa terassille, säädä grilli kuumaksi ja lyö 'läskit' grilliin. Grillaa ja nauti lasillisesta odotellessa. Grillikauden avajaisiin sopiva viini!

Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit