Pääsiäisen punaviini karitsan paahtopaistille: Vinea Museum Tempranillo Crianza

Lampaasta on moneksi pääsiäisateriaksi. Yksi helpoimmista ja samalla myös maistuvimmista lammasruuista on karitsan paahtopaisti, joka huuhdellaan alas maukkaalla punaviinillä.


Roseeksi jätetty paahtopaisti hyväksyy kaverikseen tanniinisen punaviinin.

VIINI: Täyteläinen, pehmeän tanniininen, eloisan hapokas, hedelmäinen, voimakas, tumman marjainen, kevyen tamminen. RUOKA: Roseeksi paistettu karitsan paahtopaisti (ja tumma punaviinipohjainen kastike).

Viinin tiedot Viinikartalla: Vinea Museum Tempranillo Crianza 2011 (12,58 €)

Kehuimme taannoin toisessa pääsiäisviini-postauksessamme espanjalaista Museum Reservaa. Tämä viini on kuin tehty pääsiäispöytään, mutta valitettavasti se on saatavilla vain Alkon tilausvalikoimasta.

Onneksi museon intendentti on ollut fiksu ja tuottanut myös toisen viinin. Samalta tuottajalta (Finca Museum) tuleva Vinea Museum Tempranillo Crianza ei juuri kalpene isoveljelleen ja se on kaikkien saatavilla A-marketin normivalikoimasta.

Museon Crianza on tumman täyteläinen ja se täyttää suun suurella hedelmällä. Taustalta löytyy kuitenkin myös makua tasapainottavaa happamuutta. Yksinään tämä oli koko pääsiäiskatsauksemme parhaita viinejä ja tanniinien puolesta se kaipaa mediumkypsää lihaa, kuten nautaa tai lammasta.

Karitsan paahtopaistihan on pienikokoinen ja niitä tehdään useita kerralla. Samalla varotaan, ettei liha kypsy liikaa. Karitsa on miedompaa maultaan kuin lammas. Paahtopaistin annetaan vetäytyä ja leikataan lopulta ohuiksi viipaleiksi. Viinin tummanmarjainen hapokkuus elävöittääkin tiiviin ja joskus kylmänäkin nautittavan paahtopaistin makua. Koska Museum on myös runsas ja voimakas, kastikekin saa olla kokoon keitetty, täyteläinen ja punaviinipohjainen. Lisukkeeksi sopii peruna, mutta viinissä on myös hitusen verran alkuperää kunnioittavaa juurevuutta, joka hyväksynee myös uunijuurekset.

Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen


Kuva: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit