Pääsiäisen punaviini lammaspadalle: MontePasso Italiasta

Lampaan potkaa, paistia tai lapaa perinteiseen tyyliin kasvisten, tomaatin, yrttien ja viinin kera padassa haudutettuna on pääsiäisen mehevää ja runsasmakuista juhlaherkkua. Valitse padalle viini ruoan mehevän tyylin mukaan. Tämä Keski-Italian Marchen alueelta tuleva hilloviini yllätti meidät sopivuudellaan lammaspadalle niin sanotusti housut kintuissa.

Osa rypäleistä on kuivunut ennen käymistä. Samaa menetelmää käytetään Amaronen valmistuksessa.

VIINI: Täyteläinen, pehmeän tanniininen, marjahilloinen, mausteinen, kuivattuja hedelmiä RUOKA: Lammaspata, jossa paloiteltua lihaa, kasviksia, tomaattia ja viiniä

Viinin tiedot Viinikartalla: MontePasso 2012 (9,99 €)

Pääsiäislammasta voi varioida vaihtelun vuoksi tekemällä siitä vaikka muhevaa pataa. Hyvää inspiraatiota voi löytää vaikka Marokon mausteisesta ruokakulttuurista. Myös Kreikasta löytyy jännittäviä lammasreseptejä, jotka maustetaan yleensä täyteläisellä fetajuustolla. Yhtä hyvin voi pitäytyä perinteisemmässä lammaspadassa. Lähdit lammaspatasi kanssa sitten perinteiseen tyyliin, mausteiseen etelään tai juustoiseen itään, tarvitset kyytipojaksi täyteläisen, runsaan, aromikkaan ja hillomaisen punaviinin. Tämä viinisuositus toimii varmasti perinteisesti maustetulle lammaspadalle, mutta uskomme matchia löytyvän myös kanelisemmalle padalle.

Viinikartan punaviinisuositus pääsiäisen lammaspadalle on siis italialainen MontePasso, joka ei jää täyteläisten tai mausteisten pataruokien jalkoihin. Viini on jo tuoksultaan voimakas. Nenään tunkee paljon tammen makeutta ja sikarilaatikon puuta. Taustalta löytyy jopa pieni häivähdys savua.

MontePasso on maultaan todella runsas, tanniineiltaan pehmeä, tumman marjainen, keskihapokas, makean mausteinen ja kevyen suklainen. Ruuan kanssa maku tasoittuu hieman, mikä tekee siitä oikein miellyttävän lammaspataviinin. Osa viinin rypäleistä on kuivattu italialaiseen tapaan Apassimento-menetelmällä, mikä tuo viiniin mukavasti lisää syvyyttä ja kuivattujen hedelmien makua. Selvästi maistuva alkoholi tuo viiniin runkoa.

Emme suoraan sanoen odottaneet tältä viiniltä mitään, koska hinta on edullinen ja etiketti on hieman halvan oloinen. Vaikka odotukset oli monen muun maistetun viinin kohdalla korkeammalla, juuri tämä viini yllätti meidät todella positiivisesti.

Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit