Torres Sangre de Toro - buffaviinien kunkku

Sangre de Toro on Viinikartan katsotuimpia viinejä ja se on ollut suomalaisten suosikki jo yli 40 vuoden ajan. Pullon muovihärkä on suomalaista designia, joten tällä viinillä todellakin on juurensa myös täällä pohjolassa. Mutta onko Sangre de Toro hyvä viini ja onko se kestänyt aikaansa?

Laatikkoviiniä saa Tallinnasta varsin edullisesti kahteenkymppiin (Alko 30 €).


Pikafaktat:
 • Viinikartalla: Sangre de Toro pullo
 • Viinikartalla: Sangre de Toro laatikko
 • Pullohinta Alkossa 9,99 €
 • Pullohinta SuperAlkossa 6,99 €
 • Viinikartan pisteet 82 (=hyvä) (Robert Parker 84)
 • Syntynyt 1954 Miguel Torres Carbón toimesta Kataloniassa
 • Saapui Suomeen 1972
 • Muovihärkä on suomalaista designia ja käytössä koko maailmassa. Esimerkiksi japanilaiset ja kiinalaiset pyytävät kauppiaalta "viiniä, jossa on härkä".
 • Nimetty roomalaisen viinin jumalan Bacchuksen (Kreikassa Dionysos) mukaan. Symboliikassa liittyy härkään ja uskomukseen, että härän veri olisi viiniä.
 • Nimi tarkoittaa siis härän verta
 • Tunnettu laajasti ympäri maailmaa
 • Voittanut lukuisia palkintoja
 • Kiinnostus viiniin on Viinikartan kävijätilastojen valossa kymmenen kärjessä.
 • Kokee Torresin mukaan uutta tulemista, mihin liittyy etiketin uusittu design.
 • Viedään yli 150 maahan ja on Torresin laajimmalle levinnyt viini


Buffetviininä vailla vertaa

Ajatteleppa tyypillistä noutopöytää: noutopöydässä tarjoillaan suurelle joukolle monia erilaisia liha-kala-kasvisruokia erilaisilla lisukkeilla ja viini on monesti chileläistä punaista tai valkoista. Viinien laadussa myös usein pihistellään, jolloin viini maistuu pahimmillaan epäpuhtaalle tai raaoille vihanneksille. Viinin tulisi toimia laajasti eri ruoille. Etenkin lihapitoisille kattauksille täydellisesti sopiva yleispunaviini, joka maistuu muutenkin hyvältä, on Torresin Sangre de Toro. Siitä todistaa pitkä ja laaja suosio. Laatikko on kokonaisedullinen ostos, vaikka halvempiakin punkkuja toki on. Muutama lisäeuro kannattaa kuitenkin sijoittaa tähän espanjalaiseen, jolla on hedelmäistä ulottuvuutta toimia hyvin monenlaisten ruokien kanssa. Ja se maistuu huipusti myös seurustelun merkeissä.

Barcelonan lähellä majaansa pitävä penedésiläinen perheyritys Torres on Espanjan tunnetuin viinintuottaja ja on tehnyt tätä viiniä jo 50-luvulta lähtien. Tarkoituksena oli silloin tehdä alkuperää kunnioittava uudenlainen sekoiteviini ja loppu onkin menestystarinaa. Vaikka Torres on perheyritykseksi iso, se varmasti joutuu kamppailemaan kansainvälisten viinijättien kanssa markkinoista. Meidän mielestämme Sangre de Torolla on loistava tulevaisuus myös edessäpäin.

Väri, tuoksu, maku

Viinin punaisuus on puhdasta ja siitä tulee mieleen granaattiomena ja kirsikat. Tuoksu on hedelmäinen ja tumma. Maku on keskitäyteläinen, voimakkaan hedelmäinen ja mehukas, hyvän hapokas, kirsikkainen ja mausteinen. Aromeista löytyy karhunvatukkaa, mansikkaa ja kevyttä paahteisuutta. Tanniinit ovat silkkisen pehmeät. Kuuden kuukauden tammikypsytys tuo viiniin kevyesti lisää aromien ulottuvuutta. Maussa tuntuu hyvällä tavalla myös viinin alkuperä, toisin kuin niissä halvimmissa chileläisissä.

Säilyvyys, tarjoilu ja ruokasuositukset

Viinin voi olettaa säilyvän muutamankin vuoden, mutta pakkaus voi rajoittaa säilyvyyttä; laatikkoviinit juodaan aina korkeintaan vuoden ikäisinä. Sopiva tarjoilulämpötila on 16-18 astetta. Viinissä on välimerellinen fiilis, joten sen alueen ruoille viini on eniten paikallaan.
Ruokasuositukset: Lihaisat noutopöydät, grilliruoat, pataruoat, kohtuullisen hyvä myös riistalle, lihaisat paellat (possu, kana chorizo).

Rypäleet

Cariñena (Carignan) ja Garnacha (Grenache) sekoitettuna on tunnettu blendi Etelä-Ranskassa ja Koillis-Espanjassa lähellä Ranskan rajaa.
Carinena: Laajasti Välimerellä viljelty rypäle. Tanniineja paljon ja hapokkuutta runsaasti. Tuottaa viineihin etenkin värikylläisyyttä. Vaatii lämpimän ilmaston.
Garnacha tinta: Yksi viljellyimmistä rypäleistä maailmassa. Tanniineja on vähän, mutta sokeria sen sijaan on paljon. Kestää hyvin kuumuutta. Tuo viiniin punamarjaisen makeita vivahteita ja pippuria. Toimii hyvin Carinenan kanssa pehmentäen viinin kokonaisuutta ja tuoden mukaan hedelmää.

Lue myös vastaavasta katalonialaisesta sekoiteviinistä: Freixenet Mia Tinto - eloisa ja hedelmäinen espanjalainen. Uudempi markkinatutkimukseen perustuva viinitulokas kertoo samaisen viinityylin vetovoimasta myös tänä päivänä.


Espanjan tunnetuin juusto Manchego maistuu keskitäyteläisen Sangre de Toron kanssa.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

 1. Itse asiassa tällä hetkellä tuo muovinen härkä löytyy lähinnä Suomessa myytävistä viineistä; muualla maailmassa se on kadonnut monista pulloista jo aikapäiviä sitten. Torres haluaisi jättää härän myös Suomessa myytävistä viineistä pois, mutta näin ei olla tehty, koska sen uskotaan vaikuttavan negatiivisesti viinin myyntiin.

  Sinänsä surullista, ettei uskalleta luottaa siihen, että viini kykenisi myymään pelkästään laadullaan, sillä onhan Sangre de Toro hintaluokassaan oikeasti varsin kelpo viini.

  VastaaPoista
 2. Kiitos lisätiedoista muovihärän viimeisistä vaiheista. Härkä on hauska yksityiskohta, josta Suomessa muistetaan mainita. Yksityiskohdilla voi olla myyntiin paljonkin merkitystä. Esimerkiksi vessapaperin kuviointi vaikuttaa isosti myyntimääriin. Sitä on tutkittu aika paljon. Tärkeintä on kuitenkin meille se, että tuli todettua Sangre de Toron olevan edelleen kelpo viini myös tänä päivänä. Usein kysytään suosituksia erilaisiin juhliin ja noutopöytiin ja siitä tämän kirjoituksen ajatus lähti: Sangre de Toro, miksikäs ei.

  VastaaPoista
 3. Viini joka sopii täydellisesti siihen lihapataan jota olen hiljalleen kehitellyt. Elikkäs nyt sekin on sitten löydetty. Kiitos.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit