Quinta-nimiset viinit Portugalista - Setencostas, Espiga ja Vista

Portugalista löytyy kiinnostavia viinejä ja monet niistä alkavat Quinta-sanalla. Otimme kolme niistä testiin. Mukana on Alkon myydyimpien listalle noussut Quinta das Setencostas, joka on saanut kansainvälistä mainetta jo vuodesta 1996. Olisiko näistä viineistä pääsiäisviineiksi?


Quinta-viinien hinnat vasemmalta: 7,49€, 8,25€ ja 9,99€

Quinta-viinit ovat hyvää hinta-laatusuhdetta

Portugalista löytyy iso liuta edullisia viinejä, joissa hinta-laatusuhde on maailman parhaimpia. Quinta-nimisten viinien testi saattaa vaikuttaa keksityltä, mutta näillä viineillä on muutakin yhteistä kuin nimi. Jos nyt mennään ensin siihen nimeen "Quinta". Emme ole portugalin kielen osaajia, mutta sana tarkoittanee viinitilaa. Myös järjestysnumero viides ja torstai esiintyy selityksissä. Quinta-feira eli torstai viittaa varmaan viikon viidenteen päivään, kun viikko lasketaan alkavaksi sunnuntaista. Nerokasta!

Mitä muuta yhteistä viineissä sitten on? Ne kaikki ovat edullisia, alle kympin viinejä. Ne kaikki tulevat Lissabonin lähettyviltä, Alenquerin alueelta, 45 km Lissabonista pohjoiseen. Kaikki viinit ovat Santos Liman suvun viinejä. Talon taktiikkana on ollut luoda monia brändejä, etenkin Quinta-brändejä, jotka tunnettaisiin edullisesta hinnasta, mutta samalla hyvästä laadusta. Markkinoiden trendejä seurailevia helposti juotavia Quinta-nimisiä viinibrändejä tuottajalta sitten löytyykin lukuisia muitakin. Nerokasta!

Quinta da Espiga ja Quinta das Setencostas ovat olleet kuvioissa jo vuodesta 1996. Espiga on Suomessakin saanut parhaan kyykkyviinin maineen. Se on siis paras tai yksi parhaita halpisviinejä Alkossa. Mekin arvotimme Espigan todella korkealle jo vuonna 2013. Ja kun Quinta das Setencostas voitti Viinilehden Vuoden viini -kisan 2014, pärjäsi Suomen tärkeimmässä vertailussa eli Vuoden Viinit 2015 -kilpailussa pronssin arvoisesti sekä nousi Alkon 10. myydyimmäksi viiniksi viime vuonna, Quinta-nimi viimeistään nyt singahti taivaan kiintotähdeksi. Santosin perhe sai hieraista käsiään tyytyväisyydestä: Suomi on valloitettu!

Viinien tiedot Viinikartalla:
Quinta da Espiga (7,49€)
Quinta Vista Syrah Cabernet Sauvignon (8,25€)
Quinta das Setencostas (9,99€)


Hintoihinsa nähden Quinta-viinit ovat hämmentävän tasokkaita. Ne ovat myös hämmentävän samankaltaisia: makean tammisia ja pyöreitä.

Quinta da Espiga on kevyin

Tumman marjaisa tuoksu. Kevyehkö ja pehmeä maku. Keskitason tanniinit ja kiva hapokkuus. Maku tuntuu hieman makeahkolta ja suutuntuma on hillomainen. Jäännössokeria onkin punaviiniksi paljon: 8 g/l. Maussa on lakritsisuutta, mitä korostaa normaalia suurempi sokerin määrä. Hintaansa nähden todella laadukas.

Quinta Vista Syrah Cabernet Sauvignon on terävin

Todella tumma sävy. Tuoksu on kevyesti maanläheinen. Maku on edellistä terävämpi. Punaisia marjoja, kuten vadelmaa sekä kirsikkaa. Tässäkin on selvää hillomaisuutta ja makeutta. Sama tyyli kuin edellisessä ja sokeria löytyykin 7 g/l, mikä on edelleen punaviiniksi paljon. Samanlaista lakritsista tummaa tammisuutta on tässäkin.

Quinta das Setencostas on aromikkain

Runsaampi tuoksu. Tämä on joukon makein, sokeria on peräti 9 g/l. Tämä on ehdottomasti tummin ja hilloisin näistä kaikista. Tanniinit ovat pyöreät. Tammisuus yhdistettynä makeuteen tuntuu voimakkaalta. Edelleen mennään lakumaailmassa, jossa on myös savuisuutta. Se täyttää koko suun.

Ruokasuositus

Tänään pitkäperjantaihin on viisi päivää. Olisiko näistä viineistä pääsiäisen juhlapöytään? Tumman makean tammisuutensa ja hilloisuutensa puolesta täyteläiset lihapadat, grillatut lihat ja possu ovat sopivia kumppaneita. Emme parittaisi näitä kuitenkaan medium-kypsälle lampaalle - siihen ei ryhti riitä ja tyyli sovi.

Nämä viinit ovat kukkaroystävällisyyttä arvostavan järkivalintoja.

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit