Pääsiäisen punaviini nautiskeluun: Hewitson Le Secateur Shiraz Australiasta

Kun pääsiäisen lampaat tai muut lihaisat pääruoat sekä makeat pashat on syöty ja kaipaat rauhoittumista, silloin voi maistua lasi herkullista punaista. Tässä olisi loistava aussi-shiraz hartaaseen oloon, mietiskelyyn tai seurustelun lomassa nautittavaksi.

Tamminen herkku, joka sopii laadukkaaksi seurustelujuomaksi. Viinissä on sokeria selvästi enemmän kuin punaviineissä yleensä.


VIINI: Täyteläinen, pehmeän tanniininen, makeahko, tummaa hilloisuutta, suklaata, lakritsia, mokkaa. RUOKA: Suosittelemme seurusteluun tai makeilla ja savuisilla grillikastikkeilla maustetulle grillilihalle.

Viinin tiedot Viinikartalla: Hewitson Le Secateur 2014 (16,98 €)

Välillä vastaan tulee viini, josta on vaikea päättää tykkääkö siitä ihan hulluna, vai eikö sitä lopulta voi sietää ollenkaan. Maistellessamme Viinikartan vuoden 2016 pääsiäisviinejä kävi näin.

Ennakkokarsinnan perusteella maisteluun otettiin mielenkiintoisia viinejä, joiden ajattelimme sopivan pääsiäisen ruuille ja etenkin lampaalle. Mukaan valikoitui mm. australialainen Shiraz Hewitson Le Secateur. Viinikartan datan mukaan kyseessä on laadukas viini, joka voisi sopia lampaalle ihan mukavasti.

Maistelussa kävi kuitenkin nopeasti ilmi, että kyseessä on aivan odottamaton viini! Punaviinin omintakeinen tuoksu kävi nenään jo lasin levätessä pöydänkulmalla ja sai vain lisää kierroksia saadessaan vähän ilmaa. Tuoksu on erikoinen sekoitus yrttejä, lakritsaa ja lääkemäisia vivahteita. Ruotsissa tai lätkäkaukalon laidalla aikaa viettäneet saattaisivat jopa yhdistää tuoksun nuuskan hajuun!

Sama meininki jatkuu myös makumaailmassa. Viinin suutuntuma on runsas, raskas ja täyteläinen. Maku on makeahko ja voimakkaan yrttinen. Maussa yhdistyy salmiakki, lakritsi, anis, suklaa ja mokka; sirkusaakkospussi jää aromeissa toiseksi. Tanniinit ovat ihastuttavan pehmeät ja viinistä jää lopulta käteen voimakas lakritsinen aromikkuus.

Viinin salaisuus on valmistuksessa käytetty menetelmä, missä viiniin käytettäviä rypäleitä kuivataan auringossa niiden maun korostamiseksi. Hewitsonilla rypäleet on jätetty köynnökseen kypsymään ja kuivumaan, mikä tarkoittaa melkoista paahdetta Australian auringonpaisteessa. Tämän kyllä huomaa viinistä, sillä maku on todella siirappinen. 16 kuukauden tammikypsytys vain voimistaa aromeja.

Makeutensa ja voimakkaan, hieman erikoisen aromikkuutensa vuoksi Hewitsonin Le Secateur sopivuus pääsiäispöytään on riskipitoinen. Meidän pääsiäispöydässämme päädyimme hylkäämään ruokaviiniajatuksen. Viini kannattaakin nauttia sellaisenaan pääsiäisaterian jälkeen.

Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

  1. Mulle jäi tuosta ingressistä epäselväksi että että oliko tämä paremmin mietiskelyviini johon täytyy keskittyä vai sellainen jota on helppo nauttia seurustelun lomassa?

    VastaaPoista
  2. Enemmän mietiskelyyn sopiva. Mut jos haluaa seurustelun merkeissä esimerkiksi jakaa tuntemuksia jonkun toisen kanssa tästä viinistä, se sopii sellaiseen. Mutta en nyt tarjoaisi tätä helppona random-punaviininä vieraille, koska viinissä on kuitenkin erikoinen huomiota herättävä makumaailma. Viini varastaa kyllä huomion, joten siihen pitää keskittyä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit