Uudenvuoden juhlintaan - saksalainen Barth Riesling Brut -laatukuohuviini

Uusi vuosi kannattaa ottaa vastaan aina kuohuviinin voimalla. Yleensä tehtävään valitaan pullotteita eräältä pohjoisranskalaiselta viinialueelta, mutta tällä kertaa Viinikartan koordinaatit osoittavatkin vaihteeksi 400 km koilliseen - Saksan Rheingau-viinialueelle.Barth Riesling Brut (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Tyyppi: kuohuviini
Rypäleet: Riesling
Hinta: 19,98 €
Alkoholi: 12,0%
Alkuperämaa: Saksa, Rheingau


Historiallisesti kuohuviinin arvostus juhlajuomana juontaa juurensa luonnollisesti Ranskan Champagneen, jonka kuohuvien laadukkaat kuplat voidaan jäljittää aina 1600-luvulla eläneeseen munkkiin nimeltä Dom Pérignon asti. Lyhyen salapoliisityön tuloksena selvisi ainakin se, että yksinkertaista selitystä samppiksen suosiolle juuri juhlajuomana on vaikea antaa. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että Champagnen alue on ollut aikanaan melkoisten massipäälliköiden ja kuninkaiden suosimaa tannerta, joten kun kingit ovat pitäneet bileitään, on kellareista kaivettu esiin paikalliset viinit. Aristokraattien swägi tarttui viiniin ja on vain vahvistunut markkinamiesten ja (bling bling rap-)artistien kannattelemana aina näihin päiviin asti. 1800-luvun alkupuolella sai alkunsa suuret samppanjatalot ja selviydyttyään viinikirvasta ja parista maailmansodasta, samppanjan kulutus on moninkertaistunut muutamassa vuosikymmenessä ja samppanja on vakiinnuttanut asemansa luksustuotteena.

Samppiksen lumo on vuorostaan tarttunut muihin kuohuviineihin, jotka ovatkin paremmin saavutettavissa meille tavallisille pulliaisille. Me Viinikartalla arvostamme elämän ja viinin monimuotoisuutta, joten halusimme vaihteeksi kokeilla juhlajuomana jotain erilaista kuohuviiniä.

Kovin kauas emme Champagnesta kuitenkaan päässeet, sillä päädyimme vain vähän rajan toiselle puolelle Saksaan. Rheingaun rieslingpitoiselta viinialueelta tulee nimittäin yksi Alkon harvoista riesling-kuohareista - Barth Riesling Brut. Ja tämä on laadukkain Alkon risukkakuohareista.

Tämä kuivan pirteä ja mineraalisen mielenkiintoinen sakemanni sopii malja- ja kulauttelujuomaksi todella hyvin. Viinin tunnistaa rieslingiksi vaikka unissaan, mikä on pelkkää hunajaa tällaisille risukkahipstereille. Viinissä on vahva rieslingin tuoma kypsä sitruksisuus muilla hedelmillä maustettuna ja ryhtiä tuo hienostunut petrolisuus, joka ei hypi silmille. Viini ei ole ihan rutikuiva, vaan siihen on jätetty saksalaiseen tyyliin vähän makeutta (tosin vain 12g/l, mikä on isossa skaalassa todella vähän), joka palvelee tätä kuohuvaa erinomaisesti.

Kuohuviiniä maistellessa arvioidaan aina myös sen kuohu eli miten kyseisen viinin kuplat sopivat maistajan suuhun. Barthin kuplat ovat hienostuneen pieniä, mikä on hyvä asia. Lisäksi kuohu kantaa tasaisen pitkään, eikä viini väljähdy lasissa ihan hetkessä. Nämä ovat mitä osuvimmat ominaisuudet uudenvuoden juhlaviinille!

Kiitos kaikille lukijoillemme kuluneesta vuodesta!

Kuva: Alko

Kommentit

Suositut tekstit