Jouluviinit 2014 - Bodegas Murviedron espanjalaiset punaviinit jouluna


Kevyt, keskitäyteläinen ja täyteläinen - Murviedrolta. Lue myös Estrella de Murviedro Frizzante - Pirskahteleva limpparivalkkari

Murviedro Iris 2013 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Rypäle: Tempranillo, Garnacha
Alkoholia: 10 t-%
Sokeria: 17.00 g/l
Hinta: 8,39 € (11.05 €/l)
Alkuperämaa: Espanja, Utiel-Requena

Tämä on meidän valintamme joulupöytään:
Castillo Murviedro Tempranillo 2013 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Rypäle: Tempranillo, Bobal
Alkoholia: 12.5 t-%
1.5 litran pullo. Löytyy myös 0.75 l
Hinta: 13,29 € (8.79 €/l, kolmikon halvin)
Alkuperämaa: Espanja, Utiel-Requena

Valitse tämä, jos täyteläinen on enemmän makuusi:
Los Monteros Crianza 2011 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Rypäle: Monastrell
Alkoholia: 13.5 t-%
Hinta: 9,30 € (12.27 €/l)
Alkuperämaa: Espanja, Valencia


Punaviini kuuluu jouluun kuin Petteri reen eteen valjastettuna. Jouluksi valitaan yleensä vähän laadukkaampia ja hintavampia punkkuja, mutta joulunpyhien mittaan saattaa isommalla kokoonpanolla viiniä kulua enemmänkin. Päätimmekin maistaa muutaman vähän edullisemman pään punaviinin - jo ihan blogimme nostalgian vuoksi; olemmehan erikoistuneet myös halvempaan kyykkyviiniosastoon.

Testipenkkiin otettiin valikoima espanjalaisen Bodegas Murviedro viinitalon koko punaviinivalikoima. Talo on melkoinen massatuottaja, minkä vuoksi talon viinit ovat suhteellisen edullisia. Testasimme viinit jouluruokasimulaattorissa, jotta saisimme mahdollisimman hyvän kuvan viinien soveltumisesta joulun aikaan. Murviedron viinit ovat olleet Alkon valikoimassa pitkään.

Murviedro Iris 2013 on kahdesta eri viinistä, Tempranillosta ja Garnachasta, sekoitettu kolmikon kevein viini. Nuorekas Iris on ohut, makeahko ja marjainen. Viiniin on halpisviinityyppisesti jätetty jäännössokeria ja alkoholipitoisuus on jäänyt alhaiseksi. Se on näiden ominaisuuksien ja vähäisten tanniinien vuoksi kevyen helppo seurustelujuoma. Jouluruokasimulaattorista Iris selviää juuri ja juuri. Keveytensä vuoksi se ei ole liian runsas eikä sen vuoksi peitä jouluruokia alleen. Pieni makeus ei haittaa jouluruokien seurassa. Toisaalta viini ei juuri tuo aterialle lisäarvoa. Viilennä ennen tarjoilua.

Castillo Murviedro Tempranillo 2013 on kolmikon edullisin viini ja 1.5 litran lekasta riittää annoksia isommallekin porukalle. Isossa pullossa on fiilistä! Se lähtee Alkosta kilpailukykyiseen 8,79 € litrahintaan. Blogin alkuaikoina meillä oli tapana testailla enemmänkin näitä alle seitsemän euron (0.75 l hinta) viinejä, ja täytyy myöntää, että Castillo on oivallinen yksilö siinä porukassa. Castillo on puolukkaisen kirpeä ja siitä löytyy jonkin verran runkoa. Tämä on huomattava etu jouluruokasimulaattorissa, sillä viini kestää ruokien maut ja lisää soppaan oman ryhtinsä. Tyylillisesti se on ihan eri maata kuin Iris ja mielestämme rungon ja nuorekkaan hapokkuuden vuoksi toimivampi joulupöydässä. Keskitäyteläisyys ei ole liian jyräävä.

Los Monteros Crianza 2011 on etukäteenkin arvioiden kolmikon "suurin" punkku! Mainintoja riittää ja menestystä myös Vuoden viinit -kilpailussa. Tyylikkäässä pullossa tarjoiltu täyteläinen ja tanniininen Valencian 'spaniard' on jo sinänsä hieno ilmestys. Nenään tämä viini tunkee kunnolla lämpöä, lakritsia ja nahkaa. Maku on täyteläinen, tanniininen, soljuvan pehmeä ja siitä löytyy joulumausteisia piirteitä. Valitettavasti joulupöytään tämä viini on jopa liian täyteläinen ja viinistä ei löydy sellaista nuorekasta terhakkuutta tai marjaisaa raikkautta, mitä joulupöydän noutopöytämäisyys toivoisi. Tarjoa viini tapaninpäivänä tuhdimman nautapadan seurana, johon viinin täyteläisyys ja tammen tuoma moniulotteisuus sopii paremmin. Tai nauti sellaisenaan.


Jouluruokasimulaattori: joulun makuja yksinkertaisessa muodossa antaa mahdollisuuden arvioida viinien sopivuutta joulupöytään


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit