Eettinen luomuviini jouluksi: Tilimuqui Single Vineyard Cabernet Sauvignon Bonarda

Syksyllä 2014 valikoimaan saapunut Tilimuqui on luomua ja reilun kaupan viini. Reilu kauppa on selvä valinta näin jouluna ja tuottaja La Riojana -osuuskunta tukee köyhän Tilimuqui-kylän kehittämistä (tukee samalla myös muita kyliä). Viini on eettisyyden lisäksi myös makunsa puolesta sopiva joulun perinteisten herkkujen kaveriksi.Tilimuqui Single Vineyard Cabernet Sauvignon Bonarda (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Tyyppi: punaviinit
Rypäleet: Cabernet Sauvignon ja Bonarda
Alkoholi: 13,0%
Hinta: 9,98 €
Reilun kaupan viini, luomuviini
Alkuperämaa: Argentiina, Famatina Valley (500 km Mendozasta pohjoiseen)


Aurinkoisen korkeilla paikoilla, vähäsateisissa ja jopa kuivissa oloissa luomu onnistuu. La Riojana tuottaa yli 2 miljoonaa litraa luomuviiniä vuodessa. Monet La Riojanan työntekijöistä on kotoisin Tilimuquin kylästä.

Tilimuqui on tumma viini, josta löytyy luumut ja tummaa marjaisuutta: karhunvatukat ja mustikat - kaikki hyvinkin hilloisessa muodossa. Viinistä 70% on Cabernet Sauvignonia, joka on tanniininen rypäle ja hyötyy pitkästä tynnyrikypsytyksestä. Viiniä pehmentää Bonarda, joka tuo viiniin hapokkuutta ja tummaa hilloista marjaisuutta. Viiniä on kypsytetty tammessa lyhyen, noin kahden kuukauden ajan.

Tilimuquin hedelmäisyys on mehevää. Maku on ohuiden tanniinien myötä pehmyt, mutta samalla runkoa puuttuu. Se ei ole kuitenkaan ongelma suomalaisessa joulupöydässä, jossa viini ei saa jyrätä joulun makumaailmaa. Tilimuqui sisältääkin jouluviiniksi sopivia elementtejä: kohtuullisen tanniinisuuden, runsaasti joulun tummia aromeja, kuten luumua ja sopivan mehevän täyteläisyyden. Lisäksi tammikypsytys on ollut kohtuullista ja kun oikein nuuhkii, löytyy taustalta tupakkaa ja muita monivivahteisia tammisia piirteitä. Ne eivät kuitenkaan ole hallitsevia. Tilimuqui Single Vineyard Cabernet Sauvignon Bonarda sopii ominaisuuksiensa puolesta hyvin joulupöytään. Joulun hyviä tekoja voi tehdä monella tavalla. Yhden hyvän teon voi tehdä hankkimalla jonkin eettisesti tuotetun viinin.

Viinikartta toivottaa hyvää ja rauhallista joulua lukijoilleen! Palaamme joulun jälkeen uudenvuoden vinkeillä.

Kuva: Alko

Kommentit

Suositut tekstit