Jouluviinit 2014: Joulun arvokkaat lahjaviinit

Samppanja, Pinot Gris, Pinot Noir, Musar (sekoite), Malbec ja portviini. Testasimme arvokkaita viinejä, jotka etukäteen arvioimme sopiviksi joululahjoiksi. Totesimme kaikkien testattavien viinien sopivan täydellisesti kuusen alle tai pukinkonttiin. Viinit olivat tarkoituksella hyvin erilaisia - erilaisille viinimieltymyksille ja erilaisiin tilanteisiin kohdennettuja. Upeasta tastingin ruokapuolesta vastasi Pullonhenki-blogi.
Haimme huippuviinejä 30-40 euron hintaluokassa - kaikki eri viinityyppiä tai -tyyliä.

Lahjaksi samppanja, valkoviini, punaviini tai portviini

Samppanja käy kaikille

Samppanja on hieno lahja, joka käy kaikille. Cuvée Victoire Brutissa on omenaa kuin omenasiiderissä, kevyttä paahteisuutta ja erittäin hyvät hapot. Miellyttävä kokonaisuus on herkullinen ja se toimii joulupöydässä lohen kanssa.


Cuvée Victoire Brut 2005 on hinnaltaan 37.90 € ja on näin ollen samppanjaksi kohtuuhintainen. Sopii monipuolisesti ruoalle ja tyylin puolesta laajasti melkein kaikille.


Josmeyerin valkoviini on ikääntynyt seikkailuretki

Valkoviini vuodelta 2006 kertoo jo sinänsä laadusta. Harvat valkoviinit hyötyvät säilytyksestä, mutta Josmeyerin Pinot Gris kestää jopa 15 vuoden säilytyksen. Tämä viini ei tosin kaipaa yhtään pidempää kypsytystä. Siihen on jo kehittynyt varsin eläimellisiä ja tallisia piirteitä. Siinä on runsasta ja vahvaa ylikypsää hedelmää, paahteisuutta, vaniljaa, öljyisyyttä, petrolia ja hiven savua. Kaikkea mahdollista aromia puskee ilmoille pitkästä jälkimausta. Erikoinen elämys, joka ei jätä kylmäksi.


Alsacen vivahteikas ja kypsynyt valkkari Josmeyer Pinot Gris Grand Cru Brand 2006 on hinnaltaan 36.50 €. Sopii viinejä tuntevalle ja erikoisuuksia arvostavalle.


Pommardin Pinot Noir on ankan pari.

Pinot Noir on sävyltään läpikuultava, täyteläisyydeltään ja tanniineiltaan keskitasoa. Sen sijaan vahva marjaisuus ja hedelmäisyys tekee Pinot Noireista ainutlaatuisia elämyksiä, jotka erityisesti aukeavat ruoan kanssa. Pommard ei ole poikkeus. Pelkiltään se tuntuu ohuelta ja mehumaiselta, mutta maistoimme Pommardin ankan kanssa ja viini lähti suorastaan lentoon. Ruokaviininä pisteet nousevat kohisten.


Louis Jadot Pommard 2011 on hinnaltaan 35.40 €. Se sopii lahjaksi hienona ruokaviininä. Suosittele riistalle, ankalle tai muille hienoille liharuoille.


Château Musar on Libanonin lahja maailmalle

Ikoniviini Musar on kotoisin Libanonin hedelmällisestä Bekaanlaaksosta. Se on sekoite Cabernet Sauvignonista, Cinsaultista, Carignanista, Grenachesta ja Mourvèdresta. Bourdeauxista opit saanut viinitila tekee viiniä välillä vaikeissakin sotaisissa olosuhteissa. Viiniä on tuotettu vuosikymmeniä ja kansainväliseen suosioon Musar tuli 1979. Musarin laatu vaihtelee ja joinakin vuosina se voi olla "epäpuhdas". Silti parhaimmillaan se on upea kokemus. Viiniraatimme äänesti Musarin voittajaksi koko joukosta. Maku on todella raikas, marjapommi, kirpeän karpaloinen, mausteinen, kevyen paahteinen ja puolukkainen.


Chateau Musar 2005 on ikoninen ilmestys ja hinnaltaan 35,90 €. Se toimii nautiskellen (tanniinit hillityt) ja sopii monipuolisesti ruokien yhteyteen.


Argentiinin kansallisrypäle Malbec

Trapiche Finca Suarez Lastra Malbec 2010 on etukäteen arvioiden Alkon kovin Malbec. Alkon myyjä tärisi, kun suositteli tätä tastingiin. Viini on sävyltään mustikan tumma, se on vahva, alkoholinen, pehmeän soljuva ja hyvin tummaa marjaa sisältävä laadukas Malbecci, joka sisältää myös aavistuksen myös Amaroneista tuttua lääkeyrttisyyttä. Ruoan kanssa tätä piirrettä ei enää huomaa (jos sitä pelkää) ja viini toimii vahvempienkin liharuokien kumppanina. Raatimme äänesti tämän viinin kärkeen heti Musarin jälkeen.


Trapiche Finca Suarez Lastra Malbec 2010 on hinnaltaan 29.90 €. Sopii erittäin täyteläisistä uuden maailman punkuista pitävälle.


Portviini on joulun jälkkäri

Portviinejä on moneen lähtöön ja tämä 1998 sekoiteport (Crusted) ei ole tiilenpunainen, kuten Alkon kuvauksessa, vaan astetta tummepi, kuten yläkuvasta näkee (äärimmäisenä oikealla). Viinissä on kohtuullinen makeus, se on tasaisen pehmeä kokonaisuus, josta löytyy perinteisiä portviinin jouluisia suklaan pähkinäisiä aromeja sekä taatelia ja viikunaa. Kaikki hillityn tyylikkäässä paketissa.


Graham's Crusted Port on hinnaltaan 26.30 €. Sopii nautittavaksi jouluna piparien ja sinihomejuuston kanssa.Pommardin Pinot Noir yhdessä ankan kanssa on täydellinen pari. Kiitos ruoasta Pullonhenki-blogille.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit