Sulfiititon punaviini LaSelva Privo 2013

Erilaiset luomuviinit ovat keikkuneet Alkon uutuuslistalla koko syksyn 2014. LaSelva Privo 2013 on todellinen luomuviini, sillä siihen ei ole lisätty edes sulfiitteja, eikä tuotantoon ole käytetty eläinproteiinia. Se sopii siis myös vegaanille.

Sulfiitit fakta: Sulfiitit ovat rikkiyhdisteitä, joilla varmistetaan viinin säilyvyys. Niitä käytetään Eviran mukaan myös kuivatuissa hedelmissä, perunasosehiutaleissa ja siidereissä. Sulfiitit voivat aiheuttaa harvoissa tapauksissa allergiaa. Siksi niistä on mainittava. Maininta löytyy yleensä viinipullon takaetiketistä. Punaviinissä sulfiitteja on vähemmän, makeissa viineissä enemmän. Kaikki Alkon sulfiitittomat viinit >LaSelva Privo 2013 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Tyyppi: punaviinit
Rypäleet: Sangiovese, Alicante
Alkoholi: 14,0%
Hinta: 12,90 €
Alkuperämaa: Italia, Toscana

Luomuviinit kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Tähän vaikuttaa toki ihmisten ympäristötietoisuus, mutta luomuleima mielletään myös laadun takeeksi. Usein se myös on sitä. Monelle luomuviinit ovat kiinnostava vaihtoehto, koska niiden viljelyssä ja valmistuksessa on käytetty huomattavasti vähemmän teollisia kemikaaleja.

Italian Toscanasta kotoisin oleva LaSelva Privo 2013 iskee tähän tarpeeseen. Viiniin ei ole lisätty edes sulfiitteja, joita käytetään yleisesti pidentämään viinin säilöntäaikaa. Yliherkille ihmisille nämä rikkiyhdisteet saattavat aiheuttaa ilkeää päänsärkyä vaikka viiniä naukkailisikin maltillisesti. Viiniblogaajalle nämä päänsäryt ovat tuttuja, mutta syynä taitaa olla enemmänkin viinissä esiintyvä hermomyrkky alkoholi.

Vaikuttaako sulfiittien puute makuun? Siltä ainakin tuntuu. Sulfiititon LaSelva Privo on rikin puutteessa mukavan pehmeä viini. Happamat lisäaineet eivät ole peittämässä viinin omaa luonnetta, mikä on varsin toimiva. Viinistä löytyy pehmeyden lisäksi myös sen verran ryhtiä, ettei se ole täysin selkärangaton. Tämä tekee siitä erittäin hyvän seurustelujuoman moniin viinihetkiin. Sulfiittien puutteen voi tulkita tosin myös vähempänä viinillisyytenä. Nimittäin hedelmä- ja marja-aromien luonne tuntuu sulfiitittomuudesta, keskitäyteläisyydestä ja keskitanniinisuudesta johtuen kevyen mehumaiselta. Sulfiittien puute voi siis tuntua siltä, ettei viini tunnu oikealta viiniltä.

Viinin tuoksu on lämmin ja siitä löytyy mukavasti kirsikkaa, konsentroitunutta luumua ja punaista marjaisuutta, jotka nousevat paremmin esille ilman sulfiitteja. Kirsikan alkuperä on Sangiovese-rypäleessä, joka on myös Italian kuuluisimman viinin Chiantin pääasiallinen rypäle. Maku on tasapainossa tuoksun kanssa. Maku on kuitenkin hieman liian kliininen, mikä tekee viinistä lopulta hieman tylsän.

Mille ruoalle viini sopii? Viinissä on sen verran ryhtiä ja mehevää hilloisuutta, että sitä voi kokeilla lihapadalle. Pastaruokien kanssa se on ehkä omiaan, koska tyyli on kuitenkin keskitäyteläinen.

Kuvat: Alko

Kommentit

  1. Mahtava artikkeli ja tietoa sulfiitista. Meidän valikoimassamme on runsaasti luomuviinejä ilman lisättyä SO2.
    http://www.weinwelt-langefeld.de/epages/17857674.sf/fi_FI/?ObjectID=69059&ViewAction=FacetedSearchProducts&SearchString=so2
    t. Marjut Langefeld

    VastaaPoista
  2. Marjut, kiva, että pidit artikkelista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit