Jouluviinit 2014: Christmas-nimiset punaviinit Quintus Organic Syrah ja Red TempranilloPossulle punkkua.


Christmas Red Tempranillo 2013 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Rypäle: Tempranillo
Alkoholia: 12.5 t-%
Sokeria: 16.00 g/l (makeahko)
Hinta: 7,39 €
Alkuperämaa: Espanja, Valencia

Quintus Christmas Edition Organic Syrah 2013 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Rypäle: Syrah, Cabernet Sauvignon
Alkoholia: 13.0 t-%
Hinta: 9,98 €
Alkuperämaa: Chile, MaipoViinikartan valinta: Quintus Christmas Edition sopii joulupunkuksi.

Chileläinen ja espanjalainen punkku joulupöydässä

Punaviinihammasta alkaa kolottaa viimeistään ensimmäisten jouluvalojen syttyessä, sillä onhan joulu kuuminta punaviiniaikaa. Otimme testiin vuoden 2014 viralliset joulupunkut ja tutkimme, miten ne kolahtavat joulupöytään. Lue myös: Jouluviinit 2014: joulukalojen valkoviini on Riesling

Viinikartan jouluviinitestiin on perinteisesti otettu ne viinit, joiden nimessä esiintyy sana Christmas. Vuoden 2014 viinikattaus on hämmästyttävän samanlainen kuin vuoden 2013 jouluviinit. Toinen punaisista on jopa kääritty kultaiseen katiskaan, aivan kuten vuotta aikaisemminkin.

Katiska ei lupaa hyvää, mutta päätimme silti maistaa viinit ennakkoluulottomasti, joten Jens sai Jannen hankkimat viinit taas sokkona eteensä. Testivälineistönä oli viinien lisäksi hienosti jouluruokia imitoiva kattaus erilaisia herkkuja: graavilohta, kylmäsavulohta, mehevä täytetty possunfile, etikkapunajuurta ja hunaja-valkoviiniporkkanoita.

Espanjalainen Christmas Red Tempranillo 2013 (katiskaviini!!!) on makea, jopa sokerinen, maultaan pehmeä ja kaipaisi ehdottomasti lisää ryhtiä. Tuoksussa on sekoitus puuta, vaniljaa ja mausteista nahkaa. Tyyli ei oikein potki! Tämä tempranillo on ehdottomasti naukkailuviini, sillä ruokien kanssa se on ihan liian vaimea. Kuten pehmeät paketit jouluna, ei tämä pehmeä viinikään ole toivelistan ykkösenä.

Jos espanjalainen oli liian pehmeä ja maailmoja syleilevä, on chileläinen Quintus Christmas Edition Organic Syrah 2013 aivan toista maata. Tämä 'tammimonsteri' toimii erittäin hyvin joulukinkun kanssa. Varsinkin jos kinkku on kypsynyt aavistuksen yli ja kuivahtanut yön yli jääkaapissa! Viinin marjaisa maku ja tammen moniotteleva kireys tuottavat yhdessä jopa puolukkaisen fiiliksen. Joulu on ihmeiden aikaa, kun Syrah-Cabernet käy jouluviiniksi (yleensä turhan tuhteja ja tanniinisia kinkun kumppaniksi). Taikurin käsissä Cabernetin tanniinit on saatu pidettyä kurissa ja päälimmäiseksi on saatu Syrahin kirsikkaiset ja joulumausteiset piirteet.


Nyt hymyilyttää... naama näkkärille.

Kuvat: Viinikartta ja Alko

Kommentit

Suositut tekstit