Pekonitaatelit ja -viikunat sekä valkoinen portviini Niepoort Dry White


Valkoinen portviini (kuivahko) sekä pekonitaatelit ja -viikunat


Niepoort Dry White Port (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Tarjoa: Viilennettynä
Tyyppi: portviinit
Sokeria: 60.00 g/l (kuivahko)
Rypäleet: Côdega, Rabigato, Viosinho, Arinto, Gouveio
Alkoholi: 20,0%
Hinta: 16,50 €
Alkuperämaa: PortugaliValkoinen portviini, juustot, pekoni, taatelit ja viikunat

Valkoinen port on lähes täydellinen juustoviini. Jos sinun pitäisi valita vain yksi viini juustojen kumppaniksi, valitse portviini valkoisena. Valkoinen port on valkoisista rypäleistä tehty portviini, jossa on selvästi valkoviinin tuntua, mutta huomattavasti täyteläisempänä, raskaampana ja voimakkaampana. Kuivakin versio on kohtuullisen makea ja toimii juustojen kanssa kuin kevyt hillo. Niepoortin White Port on määritelty kuivaksi: sokeria on kuitenkin 60 g/l, joten voidaan puhua kuivahkosta, jossa sokeri selvästi tuntuu. Juustojen ja viinien yhdistämisestä voit lukea lisää tästä: Klassiset viini-juustoparit.

Niepoort White Port on kuiva portviiniksi, napakka ja mukavan hedelmäinen. Jälkimaussa korostuu ylikypsä sitruuna ja alkoholisuus. Se muistuttaa vaaleaa glögiä. Siitä löytyy tuntuvaa mineraalisuutta, suolaisen ja sitruksen mehevää sekoitusta sekä aavistus hunajaa. Se on kuin runsas valkoviini terävöitettynä. Ja sitähän se onkin: portviinit ovat väkevöityjä viinejä. Niihin lisätään vahvaa alkoholia, jolloin hiiva kuolee, käyminen keskeytyy ja viiniin jää sokeria.

Mutta miten valkoinen port maistuu pekoniin käärittyjen kuivattujen taateleiden ja viikunoiden kanssa? Tässä snack-herkussa korostuu pekonin maku. Se peittää tehokkaasti kuivattujen hedelmien makeuden ja tasapainottaa kokonaisuuden hienoksi suolaisen ja makean liitoksi. Myös portviinissä on tuota samaa: siitä löytyy riittävä makeus ja tuhti mineraalisuus. Näin ollen ruoka sekä juoma vastaavat ominaisuuksiltaan toisiaan, kun molemmista löytyy kiinnostavaa vastakohtaisuutta: suolainen ja makea. Oikein toimiva herkku joulun pitkille pyhille.

Portonic: Viilennettyä valkoista portviiniä sekä tonic wateria. Lisää sitruunanlohko ja jäitä. Nauti aperitiivina.


Pekonitaatelit ja -viikunat valmistuvat nopeasti uunissa (noin 10 min) tai paistinpannulla. Helppo jouluinen snack, jossa yhdistyy suolainen sianliha ja makea kuivattu hedelmä. Voit käyttää myös muita hedelmiä.
Kuvat: Viinikartta sekä Alko

Kommentit

Suositut tekstit