Jouluviinit 2014: Cavat. Codorniu Ecológica ja Campo Viejo


Kuiva ja puolikuiva Codorniu Ecológica.


Kuiva, kypsyneempi Campo Viejo.

Codorniu Ecológica
Codorniu Ecológica Semi-Seco
Tyyppi: kuohuviini, cava
Sokeria: 9 g/l (erittäin kuiva), semi-seco 35 g/l (puolikuiva)
Hinta: 12,99 €, semi-seco 9,79 €
Alkuperämaa: Espanja

Campo Viejo Reserva Cava Brut
Tyyppi: kuohuviini, cava
Sokeria: 12 g/l (erittäin kuiva)
Hinta: 10.39 €
Alkuperämaa: Espanja

Cava joulupöydässä

Cava tehdään samalla menetelmällä kuin samppanja ja se on Espanjan suora kilpailija Ranskan samppanjalle. Kun samppanjasta usein löytyy voimakkaan kypsyneitä piirteitä sekä mineraalisuutta (jopa suolaisuutta), monet cavat ovat puolestaan raikkaita ja keveitä. Tyyliero voi johtua myös Suomessa saatavilla olevista viineistä ja hinnasta. Halvemmat kuoharit ovat yleensä kevyempiäkin. Cavaa saakin reilusti alle kympillä ja hyllystä ei löydy yli 30 euron cavoja. Tyypilliset hinnat pyörivät kympin molemmin puolin. Monen kympin samppanjalta jo odottaakin tuhdimpaa aromia. Cavoista on olemassa myös kypsyneempiä vuosikertaversioita.

Koska cava toimii Kataloniassa tapaksien ruokajuomana, se sopii saman periaatteen mukaan myös suomalaiseen joulupöytään. Tapakset-kirjasta näyttää löytyvän kymmeniä herkullisia tapas-reseptejä, jotka voivat olla melkein mitä vain. Joten monipuolisessa suomalaisessa joulupöydässä cava on kotonaan. Voit nauttia cavaa läpi jouluaterian ja jälkiruoallakin, jos cava on makempaa. Testasimmekin myös puolikuivan cavan.

Codorníun 2 cavaa

Codorníun cavoissa on kyse samasta luomucavasta, Codorniu Ecológica, erilaisella makeusasteella: toinen erittäin kuiva ja toinen semi-seco eli puolikuiva. Cavat ovat 1500-luvulla aloittaneen viinitilan tuotantoa. Kuivaa Codorníu Ecológicaa saa valitettavasti vain tilausvalikoimasta, jonne se tuli myyntiin viime vuonna. Puolikuiva versio on tämän vuoden uutuuksia. Raatimme tykästyi kuivan cavan raikkaan rapeaan olemukseen ja vahvoihin kupliin. Maku on kirpeän sitruunainen ja nuorekas. Jälkimaussa nouseva kevyt hedelmäisyys kantoi makua ja sai illallisseurueen hyvälle tuulelle. Nautimme cavaa kinkun, juustojen, kalojen ja salaattien seurana. Oivallinen yhdistelmä. Olikin todella mielenkiintoista avata sama cava heti perään makeampana versiona. Muutos oli hämmästyttävän vähäinen, mutta löytyihän sieltä alta makean hedelmäisempiä ja mineraalisempia piirteitä. Makeuden ansiosta cava suli lempeästi kielelle, eikä siinä ollut samaa purevuutta kuin kuivassa. Seurueelle ei ollut vaikeuksia siirtyä makeampaan cavaan, mutta piti kuivemmasta enemmän.

Campo Viejo Reserva Cava Brut

Campo Viejo oli täysin eri maata kuin Codorníun cavat. Se on jo vuosia pitkäripeisen hyllystä löytyneitä cavoja ja tyyli on pidempään kypsynyt. Paahteisuus tulee heti pintaan sekä omena, joka maistuu jopa omenankodalta. Karamellimainen vanhanajan tikkunekkukin tulee mieleen. Cava on kuitenkin kuiva, joskin siinä on hiven enemmän sokeria kuin Codorníu kuivassa. Hanki tämä, jos kaipaat voimakkaampaa ja paahteista makua.

Raatimme piti kaikista cavoista, mutta Codorníu Ecológican kuivassa versiossa oli sitä meininkiä, mitä joulupöytään toivotaan. Tilausvalikoimasta sen ehtii vielä jouluksi saada, jos tilauksen tekee heti huomenna maanantaina.

Cava on Espanjassa tapaksien ruokajuoma ja käytännössä cava ryydittää monipuolisesti mitä tahansa tapas-ruokaa. Cava on hyvää juustojenkin kanssa, pärjää jopa pippurijuustolle.
Kuvat: Viinikartta sekä Alko

Kommentit

Suositut tekstit