Vappu ja vapun juhlaviinit 3/3 - kilistelyyn röyhkeämousseinen Codorníu Anna Cava Brut

Cava, joka poikkeaa perinteisestä cavasta chardonnayn verran.


Kaikki Viinikartan vappuaiheiset jutut ja vinkit löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit vappuun

Codorníu Anna Cava Brut

Rypäleet: Chardonnay, Parellada, Macabeo, Xarel-lo
Hinta: 11,48 €
Espanja
Katso tarkemmat tiedot Viinikartalta

Codorníu Anna Cava Brut on hieman tavallisuudesta poikkeava espanjalainen cava. Normaaliin cava-rypälesatsiin on lisätty samppanjasta tuttua chardonnayta, joka erottaa Annan selkeästi muista kataloonisisaruksistaan. Tunnistimme molemmat tämän selvän tyylipoikkeaman, mutta reaktiomme siihen olivat koko lailla erilaiset. Ja juuri siitä löytyy Viinikartan blogin vahvuus; kun kaksi hieman erilaisista viineistä pitävää viinisieppoa arvioi viinejä, kuulet aina kaksi totuutta.

Jensin mukaan viinistä löytyy ihan mukavaa hedelmää ja mineraalisuutta, mutta ne peittyvät valitettavasti viinin suurimman ongelman alle. Ongelma on tämän viinin jättiläismäiset kuplat ja suorastaan röyhkeä mousse. Kuplat valtaavat suun kokonaan ja katoavat sitten yhtä nopeasti kuin olivat ilmestyneetkin. Jäljelle jää vain tyhjä ja hämmentynyt fiilis. Jens juottaisi tätä vieraille, jotka ovat jo nauttineet tarpeeksi hyvää tavaraa ja se sopii hapokkuudellaan myös huuhtomaan tippaleivän maun suusta ennen seuraavaan ruokalajiin siirtymistä.

Janne allekirjoittaa Jensin kuvauksen, mutta päätelmät menevät eri suuntaan. Codorníu Anna Cava Brut puskee eksoottisia hedelmiä, hunjamelonia, mangoa, persikkaa pehmeän kermaisessa muodossa, jonka silkkkisen pehmeä kermaisuus ensin hivelee kitalakea ja päättyy makean kirpeään (omena/sitrus) vivahteeseen. Fiilis on tottavie erikoinen ja hämmentävä. Pidän ehdottomasti enemmän perinteisemmistä cavoista, mutta tälläkin tyylillä on paikkansa. Jälleen kerran nostan itse juhlan, vapun, framille. Vahva eksoottinen hedelmäisyys peittää hennon mineraalisuuden alleen. Mutta juuri siksi se sopii vappuun - railakkaaseen menoon - rentoon kilistelyyn.

Miksi Codorníu Anna Cava Brut sopii vappuun?

Anna Cava Brut ei ole perinteinen cava, joten jos sellaista odotat, älä valitse tätä cavaa. Viini on erittäin kuiva, eikä hedelmäisyydesta huolimatta sen makeus riitä makeille vappunaposteltaville. Hennosta mineraalisuudesta huolimatta se ei ole myöskään täysin paras suolaisten ruokien viini, paitsi jos ruoat ovat hedelmäisen aromaattisia. Sen sijaan hedelmäisestä ja kukkaisesta mausta ja voimakkaasta kuohusta pitävälle Anna Cava Brut sopii kevyeen vappumaiseen kilistelyyn vappupallojen ja serpentiinien keskellä.

Kuvat: Viinikartta sekä Alko

Kommentit

Suositut tekstit