Pääsiäisviinit 2014 6&7/7 - Nahkaiset Faustino VII ja V

Viinikartan pääsiäissaagan päättää espanjalaisten Faustinon veljesten kaksintaistelu.


Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen

Vastakkain asettuivat Riojan häjyt Faustino VII 2011 (Ferdinand) ja Faustino V Reserva 2008 (Filip). Tunnustetaan, hepuista ei ole hajuakaan, ketä voisivat olla. Faustinon perheessä vähemmän on enemmän, sillä viinit on nimetty hieman hämäävästi niin, että vanhemmalla viinillä on pienempi numero. Kyseessä lienee keskinäinen arvojärjestys. V viittaa viidenteen vuoteen rypäleiden korjuusta. Kokeile myös crianzan (VII) ja reservan (V) lisäksi lippulaivaa gran reservaa Faustino I Gran Reserva.

Vanhempi Faustino (V) on hieman nuorempaa täyteläisempi ja konsentroituneempi. Onhan sitä hillottukin huomattavasti pidempään, joten tuhti marjaisuus ja hyvä keskittynyt mausteisuus sopivan ryhdikkäässä, mutta samalla pyöristyneessä olemuksessa on paikallaan. Molemmat sopivat lammaspullille kuin munat pääsiäiseen, mutta paremmuusjärjestystä mietittäessä jouduimme hieman eri teille. Jens tykkäsi ruoan kanssa enemmän Faustino VII:stä. Keskitäyteläinen viini on hänen mielestään helpompi sovittaa monipuolisille ruoille. VII:ssä on lisäksi mukavan terävä ja raikas jälkipotku, joka antaa sillekin uskottavuutta.

Janne taas piti enemmän Faustino V:stä, koska täyteläinen ja tanniininen sopii pääsiäisen lammasruuille hienommin. Siinä Jens oli Jannen mielestä oikeassa, että monipuolisessa ruokapöydässä, esim. noutopöydässä VII olisi ehkä paremmin paikallaan. Riippuu siis kattauksesta. Kuitenkin pääsiäisen arvokkaassa juhlallisuudessa VII tuntuu hieman liian arkiselta valinnalta.

Pääsiäisen tuomio:

Molemmet Faustinon veljeksistä sopivat pääsiäisruoille. Riippuu kattauksen runsaudesta ja tyylistä, kumpi viini sopii paremmin. V:n tanniinisuus ja rotevuus pärjää myös riistalle, kun taas VII on suunniteltu arkisempaan käyttöön, kuten kanalle, mutta toimii varmasti myös lihaisten pataruokien kanssa.


Pääsiäisfakta Kokot kuuluvat juhannukseen, mutta on olemassa myös pääsiäiskokko, jota poltetaan trullien karkottamiseksi. Tämä omituinen tapa ilmenee Pohjalaisilla eli Pohjanmaan asukeilla.Janne ja Jens onnittelee toisiaan onnistuneen pääsiäistastingrupeaman jälkeen. Hyvää pääsiäistä kaikille!

Kommentit

Suositut tekstit