Magyar Édes Vörös Bor - Unkarin ylpeys

Viinin tiedot Viinikartalla:
Magyar Édes Vörös Bor (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 442627
Hinta: 6,49 €
Vuosikerta: Nuori
Rypäleet: Kékfrankos (85 %)
Matra-vuoren rinteiltä Unkarin Mátraalja-viinialueelta

Jens

Tällä kertaa katseet suunnattiin uteliaisuudesta Viinikartan laatuarviolistan häntäpäähän, missä löytyi tämä ikonisen Maggiksen punainen velipuoli. Pullo otettiin pelottomasti testiin, vaikka odotukset eivät alkuaseteman vuoksi olleet kovinkaan korkealla. Koitin kuitenkin asennoitua tehtävään avoimesti, sillä näillä leveyspiireillä on viljelty viiniä ammoisista ajoista lähtien ja olen tutustunut alueen tarjontaan matkustellessani tällä suunnalla.

Magyar Édes Vörös Bor on vaikeasti lähestyttävä jo pelkästään monimutkaisen nimensä vuoksi. Lisäksi tätä viiniä verhoaa monta mysteeriä. Unkarin viinialueet eivät todellakaan soita kelloja ja viiniin on valittu tuiki tuntemattomia rypälelajikkeita, joista niistäkin ilmoitetaan vain 85%. Mitäköhän puuttuvat 15% mahtavat lopulta sisältää?

Ensivaikutelma on ristiriitainen. Viinin tuoksussa on häivähdys savua tai tupakkaa, mutta ennakkoluuloni vääntävät siitä heti epämiellyttävän mielikuvan märästä tuhkakupista. Kun tämän mielikuvan karistaa mielestään, saa Vörös Bor:istä ihan mukavat vibat.

Myös maku herättää monia mielipiteitä. Toisaalta marjainen ja makea kokonaisuus on hyvin mehumainen, mutta toisaalta sitä voisi vain pitää tämän viinin erikoisuutena. Makeus on itse asiassa tämän viinin toimivin luonteenpiirre. Vaikka viini on selkeästi makea, ei sen suutunuma ole siirappisen raskas, mikä miellyttää minua erittäin paljon.

Magyar Édes Vörös Bor on mielestäni ennakko-oletuksia parempi viini! Siitäkin huolimatta sille on vaikea keksiä kunnollista käyttötapaa. Alko luokittelee sen seurusteluviiniksi, mutta en kyllä keksi yhtään tilaisuutta, mihin ottaisin tämän viinin mukaan. Varsinkin, kun lähes samaan hintaan saa huomattavasti parempaakin viiniä.

Se ei mielestäni sovi myöskään ruokapöytään, ellei sitten mene ja yhdistä johonkin unkarilaiseen perinneruokaan. Kokemukseni mukaan unkarilaiset tykkäävät pienestä makeudesta sapuskoissaan, joten punamaggis saattaisi sopia kylkeen melko hyvin. Eikun gulassit tulille ja smetanat esiin!

TUOMIO: Yksi kirkas viinitähti (1/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Runttasin ensitöikseni Viinikartan 749 perusvalikoiman punaviiniä scoren mukaiseen järjestykseen ja katselin, mitä hänniltä löytyi. Se oli tarkoitus tällä kertaa. Ja olihan siellä legendaarinen Magiaari jaetulla peränpitäjän tilalla jonkun jenkkiviinin kanssa. Kokonaista 54 pistettä (50-100 asteikolla). Tällaisen viinin on lähes mahdotonta saada parempia pisteitä Viinikartalla saatikka blogimme viileissä syväanalyyseissä. Ja pustan poikien viineissä on edelleen kolkko kaiku rautaesiripun ajoilta, jolloin järjestelmä oli käytännössä tuhonnut viininviljelyn ja -valmistuksen pyhän perinteen ja laadun. Palautumiseen entisaikojen loistoon on sittemmin mennyt vuosia. Viinit ovat jo tätä nykyä ihan eri luokkaa, johon oppia on pystytty ammentamaan omasta maasta. Omaahan Unkari kuitenkin viinimaana pitkät perinteet, jotka eivät voi mitenkään kadota historian tuoksintojen ideologisista ristiriidoista huolimatta. Ja onhan maasta kotoisin, ehkä maailman paras jälkkäriviini Tokaji, esim. Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos. Yhtenä kesänä vietin viikon Balaton-järven pohjoisrannalla viiniköynnösten katveessa. Alue ja viinit olivat aivan mahtavia.

Rypäle on Itä-Euroopan Pinot Noir Kékfrankos, josta tehdään myös lähes surullisen kuuluisaa Erkin pikakivääriä, "Bull's Blood of Eger", Egri Bikavér -punaviiniä, kokeile esim. Danubia Egri Cuvée. Kékfrankos tunnetaan Itävallassa nimellä Blaufränkisch tai Lemberger. Viineistä sanotaan, että ne ovat tanniinisia. Mutta tämä ei päde Magyarin kanssa, koska se on vähätanniininen.

Magyarin tuoksu on makea. Siinä on glögimäinen tyyli. Jos kuvittelee viinin olevan glögiä, se voikin maistua ihan hyvälle. Mutta mehua se on, sokeroitua mehua. Sokeria on 20 grammaa, mikä on 10 kertaa enemmän kuin monissa muissa punaviineissä. Maku on marjainen ja käyneen hedelmäinen, ja siinä on kevyttä mausteisuutta. Viini ei ole kuitenkaan ällö, vaikka vaatimaton onkin. Se on selkeästi parempi, mitä odotukseni olivat. Mutta olen samoilla linjoilla Jensin kanssa, vaikea keksiä tälle käyttötarkoitusta. Miksi ostaisin tätä? Sellaiset teinit tätä litkii, jotka eivät muuten viinistä tykkää (vähätanniininen = helppo) ja haluavat ajatella taloudellisesti, viini on vain 6,49 euroa.

TUOMIO: Viinikartalle pari tähteä (2/5).

Anna omat tähtesi >


Puolimakea magiaari herättää lähes pelontunteita suomalaisissa. Viini on mainettaan parempi.Suomenkielinen etiketti on aina plussaa. Tosin aika vähän on asiaa tässä etiketissä.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit