Footmark Pinotage Etelä-Afrikasta

Viinin tiedot Viinikartalla:
Footmark Pinotage (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 436837
Hinta: 6,85 €
Vuosikerta: 2012
Rypäleet: Pinotage (100 %)
Western Cape, Etelä-Afrikka

Jens

Footmarkin etiketissä kerrotaan, että tuottaja pyrkii koko ajan löytämään entistä ympäristöystävällisempiä tapoja tuottaa edullista viiniä. Vääräleukaisimmat voisivat tulkita tämän niin, että Footmark ostaa muiden hylkäämät rypäleet halvalla ja vähentää näin ympäristölle aiheutuvia haittoja. Tämä ei liene kuitenkaan totta, sillä Footmarkiin on käytetty kaiken maailman siistejä tuotantotapoja kuten villihiivoja, joten tuotanto vaikuttaa enemmänkin kunnianhimoiselta.

Footmark on tehty sataprosenttisesti pinotage rypäleestä. Pinotagella on mielenkiintoinen historia, sillä se on risteytetty keinotekoisesti vaikeasti kasvatettavasta mutta laadukkaista viineja tuottavasta pinot noirista ja helpommin kasvavasta hermitagesta. Tämä viinimaailman designerhuume on ottanut jalansijaa etenkin Etelä-Afrikassa.

Tämän viinin tuoksu on ensikosketuksella hieman kummallinen. Voimakkaasta tuoksusta löytyy hieman kaikkea. Tummia marjoja, nahkaa, kahvia ja kumimainen komponentti. Ei siis mikään pyyhekumi, vaan enemmänkin fillarin sisäkumi tai auton rengas. Jännittävä tuoksu saa mielenkiinnon heräämään ja viiniä tuleekin nuuhkittua jatkuvasti.

Vaikka Footmarkin maku on lyhyt, kantaa se hyvin läpi koko kokemuksen. Viinin keskitäyteläinen tyyli on erittäin miellyttävä ja tekee Footmarkista helposti lähetyttävän. Viinissä ei myöskään ole juuri tanniinejä, joten siinä on hyvä dokabiliteetti myös hieman tottumattomammallekin nautiskelijalle. Uskaltaisin väittää, että Footmark on parhaimmillaan rentona siemailuviininä, mihin se sopii kuin nyrkki silmään!

TUOMIO: Kaksi ja puoli tähteä (2.5/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Hyväntoivonniemeltä tulee viinejä, joista uhkuu rohkeus, kokeilunhalu, ympäristön huomioiminen ja reilu kauppa. Ja välillä se näyttää olevan jotain kreisiä, kuten La Capra Fujaran etiketissä. Etelä-Afrikan viinit ovat nousseet apartheidin mainingeista aika lyhyessäkin ajassa laadukkaiksi maailman huippuviineiksi ja viininvienti on merkittävä osa maan kokonaisviennistä.

Kapkaupungista rahdatut viinit ovat usein mokka-aromisia, kuten tämä hauska Expresso Mokka Pinotage, sekin 100% Pinotaazzz. Pinotagen historia ulottuu 1920-luvulle, jolloin tämä yksi kuuluisimmista risteymistä syntyi Pinot Noirin ja Cinsaultin (Hermitage) risteymässä. Pinot Noir tunnetaan ympäri maailmaa, kun taas Cinsault on paremmin tunnettu Ranskassa ja entisissä Ranskan siirtomaissa, Algeriassa ja Marokossa. Cinsaultia kutsutaan Hermitageksi Etelä-Afrikassa. Alkossa näyttää olevan myynnissä 12 punkkua, joissa Pinotagea.

Footmark Pinotagen tuoksussa etanoli puskee nenään. Se on savuinen ja paahteinen sekä kahvinen ja mokkainen. Mukavasti tanniineja, ryhdikäs. Tasainen. Oikein miellyttävä ja mukavalla, melkein silkkisellä pehmeydellä suun täyttävä. Maussa on kevyehköä makeutta. Se on mehukas ja hedelmäinen. Selkärankaa on. Maku jää kuitenkin vähän lyhyeksi. Oikein maittava seurusteluviini. Tarjoa kavereille ja kerro vasta myöhemmin kuinka edullisesta viinistä on kyse. Saattavat yllättyä.

TUOMIO: Viinikartalle mahtavat 3.5 tähteä (3.5/5).

Anna omat tähtesi >


Millaisen jalanjäljen sinä jätät Afrikkaan? Etelä-Afrikassa ollaan ympäristötietoisia.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit